Autá v dopravnej zápche pri úteku z južných dedín uprostred prebiehajúcich izraelských náletov v Sidone v Libanone. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pri hraniciach Libanonu so Sýriou sa tvoria kolóny áut s utečencami pred vojnou

24.09.2024, 15:12
Autor:
TASRTASR

Izrael odhaduje, že Hizballáh má približne 150-tisíc rakiet vrátane riadených striel a striel s dlhým doletom, ktoré sú schopné zasiahnuť kdekoľvek v Izraeli.

Libanonské úrady evidujú najmenej 16 500 ľudí, ktorí v posledných dňoch opustili svoje domovy na juhu Libanonu a v údolí Bikáa, kde sa nachádzajú terče útokov izraelského letectva v ich ofenzíve proti proiránskemu hnutiu Hizballáh.

Ako dočasné útočisko pre presídlencov bolo vyčlenených asi 150 školských budov, napísal libanonský spravodajský web L‘Orient-Le Jour.

Strávili noc v autách

Agentúra AP uviedla, že niektoré z vysídlených rodín strávili noc na utorok v školách v Bejrúte a v pobrežnom meste Sidon. Keďže hotely boli obsadené alebo ceny izieb presahovali finančné možnosti presídlencov, mnohí ľudia spali v autách, v parkoch alebo na pobreží.      

V príspevkoch na sociálnych sieťach množstvo ľudí ponúka presídlencom svoje voľné byty alebo izby vo svojich domoch. Na nevyužívanej čerpacej stanici v Bejrúte zriadili kuchyňu, v ktorej sa varilo jedlo pre vysídlencov, dodala AP.

image

Hizballáh nemôže čeliť Izraelu sám, tvrdí iránsky prezident

Vo východolibanonskom meste Baalbek sa v očakávaní ďalšieho kola úderov v utorok pred pekárňami a na čerpacích staniciach tvorili rady, pretože ľudia sa chceli zásobiť základnými potravinami a pohonnými hmotami.

Na hraničnom priechode so Sýriou medzičasom vznikli dopravné zápchy v dôsledku úteku ľudí z Libanonu do susednej krajiny, uviedla AP.

Stovky obetí za dva dni

Najnovšia eskalácia bojov medzi izraelskou armádou a Hizballáhom v Libanone si za necelé dva dni vyžiadala takmer 560 obetí. Ide o najvyššiu dennú bilanciu obetí od vojny, ktorú Izrael a Hizballáh viedli v roku 2006.

Pondelková eskalácia nastala po mimoriadne intenzívnych delostreleckých prestrelkách počas uplynulej nedele, keď Hizballáh na sever Izraela vypustil okolo 150 rakiet a dronov.

Šlo o reakciu Hizballáhu na zabitie desiatok príslušníkov hnutia pri sérii výbuchov malých komunikačných zariadení - pagerov a vysielačiek -, ku ktorej došlo minulý týždeň na rôznych miestach v Libanone a Sýrii.

image

Napätie medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer otvorená vojna, povedal Borrell

Tieto útoky sú pripisované Izraelu, ktorý sa však k zodpovednosti za ne neprihlásil. O život pri nich prišlo 39 ľudí a zranenia ich utrpelo takmer 3000, vrátane mnohých civilistov, doplnila AP.

Cezhraničné prestrelky medzi Libanonom a Izraelom sa zintentívnili po vypuknutí vojny v Pásme Gazy, ktorá je dôsledkom vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023. Hizballáh v tomto konflikte podporuje radikálne hnutie Hamas považované za strojcu spomínaného útoku.

Izrael je pripravený na pozemnú inváziu

Cezhraničná paľba mala v pohraničí Izraela a Libanonu za následok prakticky jeho vysídlenie. Izrael sa zaviazal urobiť všetko pre to, aby sa jeho občania mohli vrátiť do svojich domovov na severe krajiny, zatiaľ čo Hizballáh prisľúbil pokračovať v útokoch na sever Izraela, kým v palestínskom Pásme Gazy nenastane prímerie.

Izraelská armáda tvrdí, že nemá žiadne bezprostredné plány na pozemnú inváziu, ale je na ňu pripravená po presune tisícok vojakov, ktorí slúžili v Pásme Gaze, k severnej hranici.

image

Izrael zostáva otvorený zmierneniu napätia s Hizballáhom

Izrael odhaduje, že Hizballáh má približne 150-tisíc rakiet vrátane riadených striel a striel s dlhým doletom, ktoré sú schopné zasiahnuť kdekoľvek v Izraeli.

Armáda židovského štátu tvrdí, že jej lietadlá v pondelok v Libanone zasiahli 1600 terčov spájaných s Hizballáhom, pričom zničili riadené strely, rakety dlhého a krátkeho doletu a útočné drony vrátane zbraní ukrytých v súkromných domoch.

01 - Modified: 2024-09-24 20:22:08 - Feat.: - Title: Izrael bude útočiť na Hizballáh až do navrátu vysídlencov zo severu, vyhlásil minister obrany Galant 02 - Modified: 2024-09-24 15:50:41 - Feat.: - Title: Izrael pri útoku na Bejrút zabil veliteľa Hizballáhu. Odpaľoval rakety na civilistov, tvrdí armáda 03 - Modified: 2024-09-24 15:26:55 - Feat.: - Title: Je načase ukončiť túto vojnu. Biden opäť vyzval na prímerie v Gaze a diplomaciu medzi Izraelom a Hizballáhom 04 - Modified: 2024-09-24 14:29:55 - Feat.: - Title: Labouristi žiadajú koniec bojov v Gaze aj medzi Izraelom a Libanonom, povedal Starmer 05 - Modified: 2024-09-24 14:15:17 - Feat.: - Title: Generálny tajomník OSN Guterres varoval pred eskaláciou na Blízkom východe i neistotou vo svete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 22:22