Rakúsky kancelár a predseda ľudovej strany Karl Nehammer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakúske parlamentné voľby: Kancelár uznal porážku svojej strany, krajne pravicový víťaz chce viesť vládu

29.09.2024, 19:05
29.09.2024, 20:46
Autor:
ČTKČTK

V televízii ORF Karl Nehammer povedal, že očakáva, že zostane na čele rakúskych ľudovcov a tiež opätovne ubezpečil, že trvá na svojom odmietavom stanovisku ohľadom vytvorenia vlády s účasťou Kickla.

Rakúsky ľudácky kancelár Karl Nehammer uznal porážku svojej strany v dnešných parlamentných voľbách a víťazstvo pravicovo populistických Slobodných. Ľudová strana však musí podľa neho dodržať svoje sľuby. Medzi nimi bol aj ten, že nevstúpi do koalície s FPÖ, ak by si jej líder Herbert Kickl nárokoval post kancelára.

Kickl sám dnes v televízii na základe aktualizovaných prognóz výsledkov dnešných volieb vyhlásil, že jeho strana je pripravená viesť vládu.

Vytvorenie vlády

"Bola to ozajstná stíhacia jazda a my sme sa nedokázali dostať na prvé miesto," pripustil šéf ľudovej strany i vlády. Úlohou pre budúcnosť je podľa neho teraz podrobne vyhodnotiť výsledky a zistiť," prečo radikáli dostali viac hlasov ako my, ktorí zastupujeme silu stredu".

image

Voľby v Rakúsku: Prvýkrát vyhrala populistická FPÖ, tvrdí prognóza verejnoprávnej televízie

V televízii ORF však Nehammer povedal, že očakáva, že zostane na čele rakúskych ľudovcov a tiež opätovne ubezpečil, že trvá na svojom odmietavom stanovisku ohľadom vytvorenia vlády s účasťou Kickla. Ten vyhlásil, že jeho strana je pripravená vládu viesť a zdôraznil, že výsledok volieb nemohol byť jasnejší. FPÖ je podľa Kickla pripravená na rozhovory so všetkými stranami.

Podľa aktualizovaného odhadu, ktorý po sčítaní troch štvrtín odovzdaných hlasov ponúkli agentúra APA a televízia ORF, získava FPÖ 29 percent hlasov. Druhá podľa tejto sondáže vzniknutej v spolupráci so spoločnosťou Foresight skončila ÖVP so ziskom 26,3 percenta. Tretia je v rovnakom odhade opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska s 21 percentami.

O štvrtú priečku zvádzajú súboj zvyšné dve parlamentné strany - Liberálna strana Nové Rakúsko a Liberálne fórum a Zelení, ktorí majú okolo deväť, respektíve viac ako osem percent. Cez štvorpercentnú hranicu sa zjavne nedostali Komunistická strana Rakúska, ani Strana piva.

Koaličný partner

Alternatívou ako koaličný partner by pre ľudovcov mohla byť práve SPÖ. Takéto spojenie, v minulosti obvyklé, však pozorovatelia považujú za ťažké, pretože šéf SPÖ Andreas Babler stranu posunul ďalej doľava požiadavkami, ako je zavedenie 32-hodinového pracovného týždňa.

Predseda SPÖ Andreas Babler dnes povedal, že je "samozrejme" pripravený vstúpiť do rokovaní s ľudovou stranou. Agentúra APA však upozorňuje, že ÖVP a SPÖ spolu ešte nemusia mať väčšinu v Národnej rade. Spolkový tajomník SPÖ Klaus Seltenheim dnes hovoril o bolestivom výsledku, ktorý prisudzoval aj vnútrostraníckym sporom.

Šéfka NEOS Beate Meinlová-Reisingerová zase zdôraznila, že jej strana je pripravená pomôcť zabrániť vzniku vlády slobodných a ľudovcov. Tiež šéf Zelených a terajší vicekancelár Werner Kogler povedal, že jeho strana je pripravená na rozhovory.

Už predvolebné prieskumy ukazovali na možný bezprecedentný úspech krajnej pravice. Terajší kancelár Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ za podmienky, že by si ich líder Kickl nenárokoval post kancelára.

Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už pred voľbami vyhlásil, že by Kickla spolkovým kancelárom nevymenoval, čo mu rakúska ústava umožňuje.

01 - Modified: 2024-09-29 16:15:07 - Feat.: 1 - Title: Voľby v Rakúsku: Prvýkrát vyhrala populistická FPÖ, tvrdí prognóza verejnoprávnej televízie 02 - Modified: 2024-09-29 09:59:19 - Feat.: 1 - Title: Rakúska strana FPÖ čelí sťažnosti kvôli účasti na pohrebe, kde znela pieseň, ktorá bola obľúbená v SS 03 - Modified: 2024-09-29 05:58:17 - Feat.: 1 - Title: V Rakúsku sa začali parlamentné voľby, favoritom je krajne pravicová FPÖ
01 - Modified: 2024-10-02 19:07:57 - Feat.: - Title: Víťazstvo FPÖ v Rakúsku dokazuje podľa Moskvy únavu z protiruských postojov 02 - Modified: 2024-10-02 11:45:51 - Feat.: - Title: Rakúsky prezident požiada odchádzajúcu vládu, aby dočasne zostala vo funkcii 03 - Modified: 2024-10-01 18:00:00 - Feat.: - Title: V čom boli rakúske voľby prelomové 04 - Modified: 2024-10-01 16:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Meloniová, Wilders, AfD a teraz Kickl. S čím uspela „nová pravica“? 05 - Modified: 2024-10-01 09:05:18 - Feat.: - Title: Víťazstvo krajne pravicovej FPÖ hlboko znepokojilo židovskú komunitu v Rakúsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. október 2024 08:19