Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach

04.10.2024, 21:50
Autor:
ČTKČTK

Tina Petersová sa po posledných prezidentských voľbách pokúšala preukázať nepodložené tvrdenia porazeného exprezidenta Donalda Trumpa, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Na deväť rokov do väzenia poslal súd v americkom Colorade bývalú volebnú úradníčku, ktorú porota uznala vinnou z nezákonnej manipulácie s hlasovacou technikou.

Tina Petersová sa po posledných prezidentských voľbách pokúšala preukázať nepodložené tvrdenia porazeného exprezidenta Donalda Trumpa, že hlasovanie bolo zmanipulované, uvádza denník The New York Times. Obžalovaná tieto fámy opakovala aj počas procesu, za čo ju sudca ostro skritizoval.

Zneužitie postavenia

"Nie ste žiadna hrdinka. Zneužili ste svoje postavenie a ste šarlatánka," povedal sudca Matthew Barrett odsúdenej, ktorá kedysi pôsobila ako šéfka volieb v okrese na západe Colorada.

Ako poznamenala agentúra AP, 69-ročná Petersová sa v dôsledku svojho počínania stala celebritou medzi popieračmi výsledku minulých volieb. Podľa Barretta jej nešlo o ochranu volieb, ale o vplyv a slávu.

image

Obama sa zapojí do kampane Harrisovej, sústredí sa na kľúčové štáty

Prokurátori ju v roku 2022 obžalovali z toho, že po voľbách roku 2020 umožnila nepovolanej osobe prístup do volebného systému.

Mužovi napojenému na prominentného hlásateľa volebných konšpiračných teórií Mikea Lindella podľa nich umožnila vstup do svojej kancelárie a tiež zaobstarať kópiu volebných dát. Porota ju v lete uznala za vinnú v siedmich z desiatich bodov obžaloby.

Incident v okrese Mesa nadväzoval na lavínu dezinformácií o priebehu prezidentských volieb. Trump odmietol uznať porážku a spoločne so spojencami v Kongrese a médiách šíril nepodložený príbeh o "ukradnutých" voľbách. Viaceré z výmyslov o podvodoch sa pritom zameriavali na hlasovacie prístroje.

Vyšetrovanie situácie

Ako uvádza denník NYT, niektorí lokálni úradníci sa za tejto situácie rozhodli vec sami vyšetrovať. Niečo podobné ako v Colorade sa odohralo tiež v jednom z okresov v Georgii, opísali prokurátori v vlaňajšej obžalobe proti Trumpovi a viacerým jeho spojencom. 

Podľa denníka The Washington Post je Petersová medzi prvými činiteľmi, ktorí za propagovanie nepravdivých tvrdení o voľbách pocítili následky.

Na súde trvala na svojich tvrdeniach o manipulácii s volebnou technikou a uviedla, že chcela iba slúžiť voličom v okrese. "Sú to len ďalšie klamstvá. Žiadny objektívny človek im neverí, "odkázal jej sudca. "Neviete si pomôcť, klamete s takou ľahkosťou, s akou dýchate," citoval Barretta NYT.

Jeho rozsudok prišiel mesiac pred novými prezidentskými voľbami, v ktorých Trump opäť kandiduje za Republikánsku stranu. V kampani ďalej vykresľuje svoju porážku z roku 2020 ako podvod a podkopáva dôveru svojich stúpencov v tohtoročné hlasovanie. Sám kvôli svojim činom po minulých voľbách čelí dvom obžalobám, hlavné pojednávanie je ale v oboch prípadoch v nedohľadne.

01 - Modified: 2024-10-04 12:21:23 - Feat.: 1 - Title: Obama sa zapojí do kampane Harrisovej, sústredí sa na kľúčové štáty 02 - Modified: 2024-10-04 12:19:20 - Feat.: 1 - Title: Prehlasovali nás. Únia prijala kladivo na čínske e-autá, odvetný krok zabolí najmä náš Volkswagen a Jaguar
01 - Modified: 2024-10-04 20:01:35 - Feat.: - Title: Biden si nie je istý, či budú prezidentské voľby v USA pokojné. Dôvodom sú sporné Trumpove vyjadrenia 02 - Modified: 2024-10-04 18:57:40 - Feat.: - Title: Helene sa stala najničivejším hurikánom od čias Katriny, obete sa počítajú na stovky 03 - Modified: 2024-10-04 16:18:31 - Feat.: - Title: Americký dolár po správe o zamestnanosti v USA posilňuje 04 - Modified: 2024-10-04 05:12:05 - Feat.: - Title: Trumpova žena verejne podporila právo na potrat, ktoré bývalý prezident odmietal 05 - Modified: 2024-10-04 04:49:43 - Feat.: - Title: Americké prístavy opäť pôjdu naplno, odborári po dohode ukončia štrajk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:01