Eurokomisár Maroš Šefčovič. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Výbor europarlamentu má dodatočné otázky na 23 komisárov ohľadom konfliktu záujmov vrátane Šefčoviča

04.10.2024, 23:56
Autor:
TASRTASR

Nominanti by mali zverejniť akýkoľvek majetok s hodnotou nad 10-tisíc eur, pričom europoslanci považujú za "málo vierohodné", že len niekoľko z nich odhalilo svoje imanie prekračujúce túto sumu.

Poslanci Európskeho parlamentu z Výboru pre právne veci, ktorí vo štvrtok začali skúmať finančné a majetkové priznania navrhovaných eurokomisárov, požadujú dodatočné informácie od 23 nominantov vrátane slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Na piatkovú správu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.

Úlohou výboru je preveriť možný konflikt záujmov dezignovaných členov Európskej komisie ešte predtým, než sa začiatkom novembra dostavia na vypočúvania vo výboroch europarlamentu, ktoré preveria ich odborné znalosti pre výkon im zverenej pracovnej a politickej agendy.

Musia odhaliť majetky

Politico s odvolaním sa na nemenovaných poslancov Výboru pre právne veci upozornil, že iba traja z 26 budúcich eurokomisárov majú "čisté konto" - čo sa týka ich priznaní o finančnom stave a majetkoch.      

Bezproblémovými sú eurokomisári navrhnutý Poľskom, Maďarskom a Holandskom - Piotr Serafin, Olivér Várhelyi a Wopke Hoekstra.  

Poslanci pred štvrtkovým procesom skúmania možných konfliktov záujmov, ktorý prebieha "za zatvorenými dverami", mali iba tri dni na preštudovanie deklarácií a dokumentov zaslaných eurokomisármi.

Po vyše trojhodinovom zasadnutí, na ktorom sa vo štvrtok diskutovalo o 26 vyhláseniach v abecednom poradí, sa podľa nemenovaných europoslancov prejavili aj spory medzi členmi politických skupín zastúpených vo výbore, nakoniec však jednoduchou väčšinou odsúhlasili to, že 23 kandidátom bude v najbližších dňoch zaslaný súbor všeobecných otázok. To im umožní poskytnúť výboru viac informácií, keďže veľké časti dotazníkov zostali nevyplnené.

image

Štáty Európskej únie ignorujú výzvy von der Leyenovej, na komisárov nominovali zväčša mužov

Komisári sami vypĺňajú vyhlásenia o stave majetku, čo sa týka aj ich partnerov a detí, môžu si však vybrať, na čo odpovedia.  

Nominanti by mali zverejniť akýkoľvek majetok s hodnotou nad 10-tisíc eur, pričom europoslanci považujú za "málo vierohodné", že len niekoľko z nich odhalilo svoje imanie prekračujúce túto sumu.

Podozrivé odpovede

Týždenník Politico upozornil, že okrem všeobecnej žiadosti o opätovné vyplnenie formulárov zaslaných 23 eurokomisárom, niektorí z nich dostanú aj otázky "na mieru" a pripomienky k položkám, ktoré deklarovali alebo neuviedli.

Komisári, ktorí deklarovali rozsiahle bohatstvo, budú čeliť otázkam o pôvode peňazí a zosúladení majetku k svojim príjmom. Týka sa to Apostolosa Tzitzikostasa z Grécka, ktorého rodina je jedným z najväčších vlastníkov pôdy v krajine a ktorý sa priznal k vlastníctvu 16 bytov, viacerých obchodov, skladov a garáží a vyše 65O hektárov pôdy.

Otázky na telo čakajú aj Raffaella Fitta z Talianska, ktorý vlastní sedem bytov, pozemky, dve garáže, vínnu pivnicu a štvrtinový podielu v jednej lekárni. Podľa Politico môžu otázky spojené s majetkom čakať aj Jozef Síkela z Česka, Kostas Kadis z Cypru či Marta Kosová zo Slovinska.

image

EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku

Poslanci môžu vyzvať Dubravku Šuicovú z Chrovátska, aby predala svoje podiely v lodnej spoločnosti Atlantska Plovidba a vo firme Hrvatski Telecom, kým Estónka Kaja Kallasová bude čeliť otázkam, či jej manžel vlastní podiely v podnikoch s väzbami na Rusko.

Poslanci z Výboru pre právne veci sa opäť zídu budúci týždeň. Výsledky preverovania možných konfliktov záujmov musia predložiť do 18. októbra.

01 - Modified: 2024-09-26 07:26:31 - Feat.: 1 - Title: Štáty Európskej únie ignorujú výzvy von der Leyenovej, na komisárov nominovali zväčša mužov 02 - Modified: 2024-09-25 12:00:52 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 03 - Modified: 2024-09-25 08:34:51 - Feat.: 1 - Title: Ján Figeľ: Európa bez inovácií neprežije. Máme lídrov, no treba začať niečo robiť
01 - Modified: 2024-09-26 20:34:00 - Feat.: - Title: Maďarská prokuratúra požiadala europarlament, aby zbavil imunity politika Magyara kvôli krádeži telefónu 02 - Modified: 2024-09-19 18:40:57 - Feat.: - Title: Orbán prednesie prejav v europarlamente v náhradnom termíne, teraz sa venuje povodniam 03 - Modified: 2024-09-19 10:47:14 - Feat.: - Title: Europoslankyňa Yar: Europarlament namieta proti škrtom niektorých programov v rozpočte EÚ na budúci rok 04 - Modified: 2024-09-18 18:53:38 - Feat.: - Title: Šéfka liberálov v europarlamente upozornila na odvolanie Šimečku, Metsolová chce reagovať 05 - Modified: 2024-09-17 12:11:33 - Feat.: - Title: Šefčovič je prekvapením vo funkcii obchodného cára EÚ, píše týždenník Politico
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 23:56