Profesionálny zabávač a zápasník Hulk Hogan sa zúčastňuje na zhromaždení republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa v Madison Square Garden v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump sa stretol so svojimi priaznivcami v Madison Square Garden. Podporiť ho prišli Musk či wrestler Hogan

28.10.2024, 08:36
28.10.2024, 09:15
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump sa vo svojom prejave venoval napríklad migrácii či kritike administratívy súčasného prezidenta Joea Bidena kvôli ekonomike a zahraničnej politike.

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa v novembrových voľbách usiluje o návrat do Bieleho domu, sa stretol so svojimi priaznivcami v slávnej newyorskej hale Madison Square Garden a prisľúbil, že by v prvom dni svojho úradovania spustil "najväčší deportačný program v americkej histórii".

Na zhromaždení okrem Trumpa vystúpilo aj množstvo jeho spojencov, vrátane miliardára Elona Muska či wrestlera Hulka Hogana.

Prejav Hulka Hogana na Trumpovom zhromaždení v Madison Square Garden

Urážlivé vyjadrenia

Niekoľko exprezidentových hostí sa vyjadrovalo urážlivo či rasisticky, napísala agentúra AP. Trump bol desiatky rokov pokladaný za newyorskú celebritu, avšak tento štát naposledy zvolil republikánskeho prezidentského kandidáta v roku 1984, kedy tam zvíťazil Ronald Reagan, pripomenula agentúra Reuters.

image

Volebný ošiaľ v kľúčovom Michigane: Obamová vystúpila s Harrisovou, Trump so zástupcami moslimov

Samotný Trump sa vo svojom prejave venoval napríklad migrácii či kritike administratívy súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena kvôli ekonomike a zahraničnej politike. Okrem iného sľúbil, že v prípade svojho víťazstva zastaví "inváziu zločincov" do Spojených štátov.

"Hneď prvý deň spustím najväčší deportačný program v americkej histórii, aby som vyhnal týchto zločincov," povedal Trump. "Zachránim všetky mestá a mestečká, ktoré boli napadnuté a dobyté," dodal.

Vystúpili viacerí rečníci

Svoju súperku a terajšiu viceprezidentku Kamalu Harrisovú označil za osobu s "veľmi nízkym IQ", píše Reuters. "V týchto voľbách sa rozhodne, či nastanú ďalšie štyri roky hrubej neschopnosti a zlyhaní alebo začnú najlepšie roky v histórii našej krajiny," vyhlásil Trump.

Na akcii prehovorilo niekoľko rečníkov, od bývalého profesionálneho wrestlera Hogana, cez niekdajšieho newyorského starostu Rudyho Giulianiho po Trumpových synov alebo miliardára Muska, ktorý na akcii vystúpil v čiernej šiltovke na podporu Trumpa a okrem iného vyzval ľudí, aby volili v predstihu a zaistili Trumpovi "obrovskú výhru".

Trumpov kamarát z detstva David Rem označil Harrisovú za "diabla" a "Antikrista". Giuliani, ktorý je zároveň Trumpov niekdajší osobný právnik, nepravdivo tvrdil, že Harrisová je v izraelsko-palestínskom konflikte "na strane teroristov".

Ostrá kritika Portorika

Komik Tony Hinchcliffe vyhlásil, že Hispánci "radi robia deti", a Portoriko označil za "plávajúci ostrov odpadkov", čo vzápätí vyvolalo ostrú kritiku.

Portorický spevák Ricky Martin zverejnil na svojom instagrame klip odkazujúci na spomínaný výrok a španielsky napísal: "Toto si o nás myslí".

Hlavná poradkyňa Trumpovej kampane Danielle Alvarezová následne uviedla, že vtip o Portoriku "neodráža názory prezidenta Trumpa ani kampane".

image

Harrisovej hrá do kariet, že získava podporu aj od vplyvných republikánov, hovorí odborník

Portoričania sú síce občanmi USA, ale obyvatelia ostrova nemôžu hlasovať v amerických prezidentských voľbách. Milióny Portoričanov, ktorí sa presťahovali do pevninskej časti Spojených štátov, však voliť môžu a v Pensylvánii, ktorý je považovaný za jeden z kľúčových štátov nadchádzajúcich volieb, žije početná portorická komunita.

Harrisová v nedeľu vo Filadelfii, ktorá je najväčším pensylvánskym mestom, navštívila portorickú reštauráciu a na sociálnych sieťach zdieľala video, v ktorom sľúbila "investovať do budúcnosti Portorika".

Kampaň Harrisovej v e-maile neskôr označila Trumpovu akciu v Madison Square Garden za "nebezpečne rozdeľujúcu" a "urážlivú" s tým, že sa niesla v rovnakom duchu ako doterajšie Trumpove prejavy.

01 - Modified: 2024-10-28 06:35:55 - Feat.: - Title: Joe Biden bude v prezidentských voľbách hlasovať v predstihu 02 - Modified: 2024-10-28 05:13:51 - Feat.: - Title: Čínski hackeri získali zvuk z telefónu poradcu Trumpovho volebného tímu 03 - Modified: 2024-10-27 14:39:43 - Feat.: - Title: Volebný ošiaľ v kľúčovom Michigane: Obamová vystúpila s Harrisovou, Trump so zástupcami moslimov 04 - Modified: 2024-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia americké prezidentské voľby dolár 05 - Modified: 2024-10-27 08:18:36 - Feat.: - Title: Elon Musk pracoval v Spojených štátoch istú dobu nelegálne, tvrdí Washington Post
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. október 2024 09:15