theresa mayová downing street 10PA
StoryEditor

Mayová stratila vo voľbách väčšinu. Vládu zostaví s podporou Severných Írov

08.06.2017, 08:00
Konzervatívci premiérky Theresy Mayovej síce zvíťazili v parlamentných voľbách, ale nezískali väčšinu v novej snemovni.

Theresa Mayová chce zostaviť novú vládu, ktorá Británii poskytne istotu, ktorú krajina podľa nej potrebuje viac ako inokedy. Staronová premiérka to vyhlásila po dnešnom stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. Vládna Konzervatívna strana síce získala v predčasných parlamentných voľbách najviac kresiel v Dolnej snemovni, prišla ale o väčšinu.

Mayová zrejme teraz vytvorí menšinový kabinet s podporou severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Európski politici po britských voľbách uviedli, že dúfajú v rýchle zostavenie vlády a začatie rokovaní o takzvanom brexite - britskom odchode z Európskej únie, pre ktorý sa vlani Briti vyslovili v referende. Britská libra sa v reakcii na výsledky volieb prepadla voči doláru na najnižšiu úroveň od apríla, počas dňa ale časť strát zmazala.

Hlasy odovzdané vo štvrtkových voľbách nie sú teraz zrátané už len v jedinom obvode - východolondýnskom Kensingtone, kde sa rozhoduje o jednom z celkom 650 členov Dolnej snemovne. V jej laviciach podľa doterajších výsledkov obsadia konzervatívci 318, labouristi 261, liberálny demokrati 12, škótski nacionalisti 35 a zvyšné menšie strany 23 miest. Je teda už jasné, že konzervatívci väčšinu 326 mandátov v 650 člennej snemovni získať nemôžu.

Istotu v tejto situácii podľa Mayovej môže Británii zaistiť len jej Konzervatívna strana, ktorá bude spolupracovať so severoírskou DUP, ktorá získala desať kresiel. Nová vláda podľa premiérky naplní vôľu britského ľudu, prevedie Britániu rokovaniami o odchode z EÚ a zabezpečí, aby tieto rozhovory boli úspešné.

S Bruselom chce Mayová rokovať v rámci harmonogramu, ktorý bol už dohodnutý. Rozhovory by sa tak mohli začať 19. júna. Podľa Sky News by ešte dnes mohla Mayová vymenovať nových ministrov v niektorých kľúčových rezortoch.

Mayová sa rozhodla zostaviť vládu napriek tomu, že hneď po oznámení odhadov po uzavretí volebných miestností čelila výzvam na rezignáciu. Vyzval ju k nej napríklad aj predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorého množstvo analytikov považuje za skutočného víťaza volieb. Britské parlamentné voľby 15:55 Britské voľby sú sklamaním Sklamanie, ktoré v konečnom dôsledku znamená víťazstvo pre Britániu. Prečo? To sa dozviete v komentári Mária Blaščáka. 

14:34 Lekcia od Mayovej? Nerobte z voliča blbca Tí bystrejší predvídali fiasko Theresy Mayovej už krátko po oznámení volieb. Z dvoch dôvodov. Predovšetkým vďaka tomu, že tento krok pochválil jej predchodca David Cameron, človek s inštinktom politického samovraha, ktorý sa nápadom usporiadať referendum o odchode z únie politicky pochoval a narobil svojej krajine problémy na dlhé roky dopredu. Viac si prečítajte v komentári Petra Tkačenka. 14:04 Koniec tvrdého brexitu? Theresa Mayová chcela silnejší mandát na vyjednávanie o tvrdom a nekompromisom brexite. Realita však ukázala, že jej víťazstvo má trpkú príchuť, keď takmer hrozilo, že nebude mať s kým zostaviť vládu. Viac čítajte tu. 13:58 Mayová: Dajme sa do práce Mayová uviedla, že vytvorí vládu, ktorá poskytne ľuďom istotu. Opätovne potvrdila svoj záväzok opustiť Európsku úniu. Sľubuje vybudovať krajinu, v ktorej nikto nezostane pozadu. To, čo krajina potrebuje viac než čokoľvek iné, je istota, vyhlásila. Iba konzervatívna a unionistická strana to môže krajine poskytnúť, uviedla. "Dajme sa do práce," dodala na záver krátkeho vyhlásenia. 13:52 Mayová zostaví vládu Britská premiérka dostala po stretnutí s kráľovnou poverenie na zostavenie vlády. 13:40 Sturgeonová: Mayová prišla o všetku autoritu a dôveryhodnosť Britská premiérka Theresa Mayová prišla o všetku autoritu a dôveryhodnosť. Po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých vládni konzervatívci stratili väčšinu v Dolnej snemovni, to dnes uviedla škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Zároveň priznala sklamanie nad stratami svojej vlastnej Škótskej národnej strany (SNP). Británia by mala podľa nej opustiť "ľahkomyseľný" prístup konzervatívcov k rokovaniam o odchode z Európskej únie. 13:37 Fico: Británia by nemala vyjsť z rokovaní o brexite posilnená Premiér Robert Fico v reakcii na výsledok britských volieb zopakoval, že by bolo nebezpečné, ak by Británia vyšla z rokovaní o brexite posilnená. Fico sa tiež vyslovil za to, aby krajiny EÚ vytvorili k Británii protiváhu. "Bolo by veľmi nebezpečné, ak by výsledkom rokovaní o vystúpení Británie z EÚ bolo to, že Británia odíde posilnená, silnejšia ako členský štát EÚ. To by bol ten najhorší príklad pre každého, ak by sme konštatovali, že sa oplatí vystúpiť z EÚ," vyhlásil Fico. 13:32 Konzervatívna strana stratila pôdu pod nohami Konzervatívna strana stratila pôdu pod nohami v tom zmysle, že ich aj naďalej rozdeľuje európska otázka. "Líderka konzervatívcov Theresa Mayová stratila autoritu. Je pravdepodobné, že zostane aspoň na krátku dobu, aby rokovania o brexite mohli začať, keďže čas sa kriticky kráti," pre TASR to uviedla profesorka politológie na univerzite v Liverpoole Erika Harrisová.
Ak existoval nejaký plán rokovaní, tak sa podľa nej bude musieť meniť, a to v podmienkach, kedy aj írski konzervatívci, na ktorých sa menšinová konzervatívna vláda bude musieť spoliehať, majú rozličné záujmy. "Znamená to, že rokovania o brexite sa zmietajú v chaose, aspoň zo strany Británie. Keď si pripomenieme, že tieto náhle voľby iniciovala Mayová, aby si posilnila mandát pre tvrdý brexit, jej osobná prehra je obrovská," konštatovala.
Ďalej sa podľa nej ukazuje, že lídri, ktorí "flirtujú" s vyhrážaním sa odchodu z EÚ, by mali zmeniť stratégiu. "Čo sa týka médií, ich systematický útok na šéfa labouristov Jeremyho Corbyna sa tiež neoplatil. Nie je populárny a väčšina ľudí ho nechcela ako premiéra, ale iróniou týchto volieb je, že voliči nereagujú pozitívne ani na aroganciu vlády, ktorú si síce zvolili, ale ktorej nedôverujú v tom, že ich obavy berie vážne," dodala.
Profesorka si myslí, že Británia ako ostrov stability svoju istotu stále viac a viac stráca. "Asi prišiel čas na vážne zamyslenie sa o budúcnosti tejto krajiny, ktorej vízia je pravdepodobne grandióznejšia ako realita, v ktorej existuje," uzavrela Harrisová.
13:24 Mayová sa presúva do Buckinghamského paláca Britská premiérka Theresa Mayová sa práve presúva do Buckinghamského paláca za kráľovnou Alžbetou II. Požiada ju o poverenie zostaviť novú vládu. 13:10 Kľúčovú úlohu zohrali študenti Podľa doterajších výsledkov mali labouristi vyšší podiel hlasov v univerzitných mestách ako Oxford, Cambridge alebo Sheffield a všeobecne v obvodoch s veľkým počtom mladých voličov. Podľa Národnej únie študentov (NUS) bola účasť mladých ľudí podstatne vyššia ako v posledných troch voľbách. "Študentskí voliči hrali úlohu v kľúčových obvodoch, kde boli sily vyrovnané," povedala predsedníčka NUS Malia Bouattiaová. 13:02 Juncker neverí v skorý začiatok rozhovorov o brexite Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v Prahe portálu Politico povedal, že EÚ je na začiatok rozhovorov pripravená a on osobne dúfa v skoré zostavenie novej britskej vlády. "Nemyslím si, že veci sú teraz jednoduchšie, ale pripravení sme," uviedol. Pre denník Süddeutsche Zeitung ale doplnil, že neverí v skorý začiatok rozhovorov. 13:01 13:00 Aké scenáre teraz môžu nastať? Pozrite si rozhovor s analytikom X-Trade Brokers Kamilom Borosom o tom, čo teraz môže Britániu čakať. 
12:53 Trápny moment v tábore labouristov Po vyhlásení výsledkov prepukli v tábore labouristickej strany oslavy. Jeremy Corbyn začal objímať svoju stranícku kolegyňu Emily Thornberryovú a prstom naznačoval, že práve ona dopomohla k skvelému výsledku. Keď si však Corbyn chcel s kolegyňou udrieť dlaňami (high-five), žena jeho úmysel nepochopila a šéf labouristov udrel Thornberryovú priamo do hrudníka. 12:16 Rekordný počet žien v parlamente Počas tohtoročných volieb bol pokorený rekord z roku 2015, kedy sa poslankyňami stalo 197 žien. Tohtoročný počet poslankýň v Dolnej snemovni je 207. 11:55 Menšinový kabinet s podporou severoírskych unionistov Podľa Sky News severoírska strana DUP nechce s konzervatívcami vytvoriť formálnu koalíciu. Bude tak s najväčšou pravdepodobnosťou chcieť podporovať menšinový konzervatívny kabinet. Hovorkyňa strany uviedla, že sa k správam o dohode na podpore vlády konzervatívcov nebude vyjadrovať. Podľa doterajších výsledkov volieb by konzervatívci a DUP v parlamente disponovali 328 kreslami. Väčšinu predstavuje 326 mandátov. 11:48 Paul Nuttall odstúpil z čela strany UKIP Paul Nuttall odstúpil po ohlásení výsledkov volieb z čela Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP). Strana nezískala vo voľbách ani jeden mandát. Podľa Nuttalla je jasné, že UKIP potrebuje nové myšlienky a nový pohľad.
Paul Nuttall
Zdroj: Reuters
11:25 Mayová má podporu Severoírskych unionistov, môže zostaviť vládu Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) podporí konzervatívcov, aby mohli vytvoriť vládu. Uviedla to televízia Sky News s odvolaním na nemenovaného poslanca DUP. Väčšinu v 650 člennom parlamente tvorí 326 kresiel. DUP má desať poslancov. Konzervatívci zatiaľ držia 318 kresiel, spolu by získali krehkú, dvojmandátovú väčšinu. Mayová o 13:30 SELČ navštívi kráľovnú Alžbetu II. a vyžiada si poverenie na zostavenie vlády. 11:19 Brexit je teraz totálny zmätok Európa si láme hlavu, čo britský povolebný pat urobí s brexitom. Viac sa dozviete tu.
veľká británia európska únia brexit
Zdroj: Reuters
11:17 Tusk: V tejto chvíli nie je jasné, kedy začnú rozhovory o brexite Predseda Európskej rady Donald Tusk pripustil, že po britských parlamentných voľbách teraz nie je zrejmé, kedy začnú rokovania o odchode krajiny z EÚ. Upozornil, že je ale jasný termín konca týchto rozhovorov a varoval pred tým, aby sa v dôsledku ich nezvládnutia obe strany nerozišli bez dohody. 11:14 Mayovú očakáva kráľovná Britská premiérka navštívi o 13:30 SELČ Buckinghamský palác, od kráľovnej Alžbety II. si vyžiada povolenie na zostavenie vlády. 11:08 Mayová s vyhlásením mešká Britská premiérka na 11:00 ohlásila zásadný prejav k výsledkom predčasných parlamentných volieb, na jej vyhlásenie stále čakáme. 11:00 NAŽIVO: Theresa Mayová má prejav k výsledkom volieb 10:57 Severoírski unionisti ponúkajú toryovcom podporu Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) zvažuje, že podporí konzervatívcov, aby mohli vytvoriť vládu. Uviedla to televízia Sky News s odvolaním sa na nemenovaného poslanca DUP. Toryovci stratili vo štvrtkových parlamentných voľbách väčšinu. Podľa doterajších výsledkov získali 317 kresiel, keď väčšinu tvorí v 650 člennom parlamente 326 kresiel. DUP má desať poslancov. Podľa poslanca DUP by toryovcov dohoda "stála veľa", konkrétne väčšie zdroje pre Ulster, väčší vplyv DUP a väčší vplyv na dohadovanie obchodných dohôd. 10:52 Ďalší vlastný gól "A opäť ďalší vlastný gól, po Cameronovi teraz Mayová, skomplikuje už aj tak komplexné vyjednávanie," napísal na Twitteri hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu vo veci brexitu Guy Verhofstadt. 10:41 Rozhovory o brexite začnú, až keď bude Británia pripravená Rozhovory o odchode Veľkej Británie z EÚ by podľa únijného vyjednávača pre brexit Michela Barniera mali začať vo chvíli, keď na ne bude Británia pripravená. Barnier to uviedol na twitteri s tým, že časový plán a pozícia EÚ je jasná. "Dajme hlavy dokopy a dosiahnime dohodu," napísal na twitteri Barnier. Práve on doteraz uvádzal, že rozhovory medzi EÚ a Londýnom začnú v týždni od 19. júna. 10:33 Je sčítaných 648 z 650 okrskov Konzervatívci by mali 317 a Labouristi 261 kresiel.
uk volby 10 30
Zdroj: The Guardian
10:14 Katastrofálne rozhodnutie Mayovej Hlavný komentátor servera Buzzfeed Jim Waterson označil rozhodnutie Theresy Mayovej ísť do predčasných volieb za jedno z najhorších v histórii Veľkej Británie. Pripomína, že Mayová mohla byť premiérkou s väčšinou v Dolnej snemovni až do roku 2020. 10:06 Britské akcie napriek patovému výsledku volieb posilňujú Britské akcie napriek patovému výsledku predčasných parlamentných volieb rastú. Ich index FTSE 100 si krátko po začatí obchodovania pripisuje zhruba 0,6 percenta, k rastu mu pomáha slabší kurz libry. Nahor zamierili aj ďalšie popredné európske burzy. Libra sa v reakcii na výsledky volieb prepadla o viac než dve percentá na dvojmesačné minimum. Množstvo podnikov z indexu FTSE 100 má rozsiahle medzinárodné aktivity a slabší kurz libry po prepočte zvyšuje hodnotu ich zahraničných príjmov. Hlavný index nemeckej burzy sa dnes vrátil nad hranicu 12 800 bodov. Blíži sa tak späť k rekordnému maximu 12 878 bodov z minulého týždňa, napísala agentúra DPA. 10:04 Corbyn je spokojný "Vysoká účasť a obrovský nárast v hlasoch pre labouristov. Volili nás, pretože chceli nádej pre svoje životy a chceli konečne vidieť výsledky," uviedol predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn pre BBC.
jeremy corbyn
Zdroj: Reuters
09:21 BBC: Mayová nemieni rezignovať Britská premiérka Theresa Mayová nemá v úmysle po strate parlamentnej väčšiny vo voľbách oznámiť demisiu, myslí si hlavná politická komentátorka BBC. "Theresa Mayová nemá v úmysle dnes oznámiť svoju rezignáciu," uviedla hlavná politická komentátorka britskej spravodajskej stanice Laura Kuenssbergová v rozhlase BBC. Hneď však dodala: "Nie je mi jasné, či sa tak nesnaží umlčať špekulácie pred tým, než sa (premiérka) skutočne rozhodne." 09:19 Ohrozené škótske referendum Možnosť usporiadania druhého referenda o škótskej nezávislosti výsledok britských parlamentných volieb oslabil, keď Škótska národná strana (SNP) prišla o zhruba dvadsiatku poslancov. Viacero popredných politikov SNP podľa agentúry Reuters prišlo o poslanecký mandát. Hlasy na úkor nacionalistov pritom získali strany, ktoré chcú zachovať jednotu Spojeného kráľovstva. 08:59 Je sčítaných 646 z 650 okrskov Konzervatívci by mali 315 a Labouristi 261 kresiel.
uk volby 9 00
Zdroj: The Guardian
08:56 Mayová sa možno stane obeťou vlastného rozhodnutia Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá si predčasnými voľbami chcela posilniť mandát pred rokovaniami o brexite, síce voľby vyhrala, ale potrebnú väčšinu v snemovni nezíska. Podľa odborníkov tak doplatila na nevýraznú kampaň a vo finále má kvôli prekvapivému výsledku aj výrazne slabšiu pozíciu v rámci vlastnej strany. 08:44 Mayovej sťažuje vyjednávanie nekompromisný postoj Mayová bude mať ako víťaz volieb právo pokúsiť sa sformovať koalíciu, ale podľa politológov jej nekompromisný postoj k odchodu krajiny z Európskej únie hľadanie koaličných partnerov sťaží. Než nová vláda vznikne, zostane kabinet Mayovej vo funkcii, aj keď by sa mal vyhnúť zásadným rozhodnutím. 08:36 Labouristi sa môžu pokúsiť o menšinovú vládu Paradoxne bližšie k zostaveniu menšinovej vlády majú podľa britských médií labouristi, hoci budú mať v novom parlamente menej hlasov ako konzervatívci. K menším politickým stranám sú totiž programovo bližšie. Labouristi už dali najavo, že sa pokúsia menšinovú vládu zostaviť, sformovanie väčšinovej koalície ich vodca Jeremy Corbyn odmietol. 08:33 Tri možné scenáre vládnutia Konzervatívci by s niektorou s ďalších strán mohli uzavrieť dohodu o dôvere a podpore. V rámci tejto dohody si strany prisľúbia podporu pri hlasovaní o dôležitých témach, ako je štátny rozpočet. Variantom je tiež sformovanie tradičnej koalície a dosiahnutie absolútnej väčšiny. Túto možnosť zvolil v roku 2010 Cameron, kedy išiel do spojenectva s liberálnymi demokratmi vtedajšieho predsedu Nicka Clegga. Poslednou možnosťou je pokus o vládnutia bez väčšiny. História však ukazuje, že takáto vláda by nemala príliš dlhé trvanie. 08:19 Mayová ohlásila na dopoludnie prejav Britská premiérka Theresa Mayová mieni o 11:00 SELČ predniesť prejav k výsledkom parlamentných volieb. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na londýnsku rozhlasovú stanicu LBC. Šéfka kabinetu, ktorá po volebnom neúspechu konzervatívcov čelí výzvam k demisii, zatiaľ svoje budúce plány neoznámila. Povedala len, že jej strana sa pokúsi zabezpečiť krajine stabilitu, ktorú potrebuje. 08:14 Na väčšinu teoreticky stačí 323 kresiel Pre získanie väčšiny v dolnej komore britského parlamentu je technicky potrebné získať 326 zo 650 miest, aj keď v skutočnosti stačí len 323 miest. Írski nacionalisti zo strany Sin Féin totiž miesta, ktoré vo voľbách získajú za Severné Írsko, tradične neobsadzujú. Konzervatívci však už šancu na väčšinu definitívne stratili. 08:09 Britániu čaká obdobie nestability, súdia politológovia Británia čelí obdobiu nestability po parlamentných voľbách, ktoré oproti očakávaniam konzervatívcov oslabili postavenie vládnej strany v parlamente a spochybnili ich stratégiu pri vyjednávaní o odchode z Európskej únie, ktoré majú začať za desať dní. Zhodujú sa na tom podľa agentúry Reuters britskí politológovia. Premiérka Theresa Mayová je pod silným tlakom a množia sa hlasy po jej rezignácii. 08:00 Zo 650 poslaneckých miest je zatiaľ novo obsadených 642 Konzervatívna strana má na svojom konte zatiaľ 312 mandátov, labouristi 260.
Zdroj: Guardian
​Podľa agentúry AP už poslanecké kreslo stratilo niekoľko ministrov súčasnej vlády.
07:54 Budúca vodkyňa konzervatívcov? V Londýne sa už podľa britských médií hovorí o ministerke vnútra Amber Ruddovej ako o budúcej vodkyni konzervatívcov. Ruddova svoj poslanecký mandát obhájila, aj keď len tesne.
amber ruddová
Zdroj: Reuters
07:51 Politický osud Mayovej visí na vlásku Priebežné výsledky volieb sú pre konzervatívcov šokujúce a politický osud Mayovej visí na vlásku, napísala agentúra Reuters. K jej odchodu vyzývajú opoziční labouristi, zvážiť svoju pozíciu by premiérka mala aj podľa mnohých konzervatívcov. Ak by Mayová post ministerskej predsedníčky skutočne opustila, bol by po 11 mesiacoch vo funkcii jej mandát v Spojenom kráľovstve najkratší za posledných sto rokov. 07:44 Hodnota libry na trhu klesla o 1,49 percenta. Zostáva však stabilná 07:26 Koalícia s Liberálnymi demokratmi BBC očakáva, že Toryovci (Konzervatívna strana) získajú 318 mandátov, Labouristi 262. K väčšine v Parlamente tak bude Mayová potrebovať uzavrieť koalíciu. Ponúka sa možnosť opäť spolupracovať s Liberálnou demokraciou, ako v roku 2010. Liberáli získali 12 mandátov, spolu by obsadili 639 kresiel, čo by malo na väčšinu v Dolnej snemovni stačiť. 07:18 Titulka The Times: Veľký risk Mayovej zlyhal 07:14 Konzervatívci podľa prepočtu Reuters nebudú mať väčšinu Konzervatívci premiérky Theresy Mayovej síce zvíťazia v parlamentných voľbách, ale podľa prepočtu agentúry Reuters už nemôžu získať väčšinu v novej snemovni. Na prahu rokovaní o odchode Británie z Európskej únie tak krajine hrozí politická neistota. Mayová čelí výzvam k demisii. 05:10 Aktuálne výsledky: Konzervatívci sa dotiahli na labouristov 483 zo 650 kresiel v snemovni už bolo pridelených.
Zdroj: The Guardian
04:59 Titulka Daily Mail: Hazard, ktorý sa nevyplatil 04:56 Mayová: Zaručíme stabilitu Mayová vyhlásila, že jej strana sa bude usilovať o zaručenie stability krajiny bez ohľadu na výsledok volieb. Nepovedala však výslovne čo plánuje, ak sa potvrdí povolebný odhad výsledkov. "Krajina potrebuje obdobie stability a nech bude výsledok akýkoľvek, Konzervatívna strana garantuje, že splníme našu povinnosť a zaručíme stabilitu." 04:50 Pevnosť konzervatívcov takmer po sto rokoch padla Dôkazom katastrofálnych výsledkov pre konzervatívcov je Canterbury, ktoré stratili po 99 rokoch. Získali ho labouristi. 04:31 Nová prognóza BBC: Konzervatívci stratili ešte viac Po viac ako 300 obsadených kreslách upravila BBC svoju prognózu. Konzervatívci si oproti tej minulej pohoršili o štyri kreslá.
Zdroj: BBC
04:23 Spočítaná je viac ako polovica obvodov, stále vedú labouristi
Zdroj: The Guardian
04:18 Jeremy Corbyn vyzval Theresu Mayovú, aby rezignovala 04:08 Aktuálne výsledky 125:103:15:12 Z 650 kresiel v britskom parlamente je zatiaľ obsadených 255. 125 labouristami, 103 konzervatívcami, 15 škótskymi nacionalistami a 12 ďalšími stranami. Zaujímavý je aj pohľad na získané či stratené obvody. Kým labouristi si oproti minulým voľbám zatiaľ polepšili o 11 obvodov, ktoré svojim súperom zobrali, konzervatívci majú v tejto bilancii negatívne skóre mínus 3.
Zdroj: BBC
03:57 Doterajšia premiérka Theresa Mayová s manželom počas povolebnej noci
Zdroj: Reuters
03:46 Corbyn tešiaci sa z volebného úspechu "Najhoršie high five všetkých čias?" pýta sa reportér Sky News Dan Hewitt. 03:42 Spokojný šéf labouristov Jeremy Corbyn
Zdroj: Reuters
03:38 "Voliči chceli vládu vytrestať" Predpokladané výsledky štvrtkových parlamentných volieb v Británii sú v tamojšej politike revolučné. Pre TASR to uviedol profesor politických vied London School of Economy (LSE) Patrick Dunleavy. Voliči podľa neho vo voľbách vyjadrili svoje znechutenie. "Výsledky určite poukazujú na to, že voliči chceli vládu vytrestať," konštatoval politológ. 03:37 Aktuálne výsledky 76:62:13:7 Zo 650 kresiel v britskom parlamente je zatiaľ známe obsadenie 158 z nich. 76 pripadlo labouristom, 62, konzervatívcom, 13 škótskym nacionalistom a 7 ďalším stranám.
Zdroj: The Guardian
03:32 Predpoveď BBC, ako dopadnú voľby Po tom, ako je známe obsadenie viac ako sto kresiel v 650-člennom britskom parlamente, vydala televízna stanica BBC na svojom webe upravenú predpoveď toho, ako voľby skončia. Konzervatívci by podľa tejto predpovede BBC mali stále zostať najsilnejšou stranou, ale do väčšiny im budú chýbať štyri kreslá.
Zdroj: BBC
03:24 Nahradí Mayovú kontroverzný Johnson? Spustili sa špekulácie o tom, kto po prípadnom neúspechu konzervatívcov vo voľbách nahradí na čele strany Theresu Mayovú. Skloňuje sa najmä meno ministra zahraničia kontroverzného Borisa Johnsona, ktorý bol v minulosti starostom Londýna a jedným z hlavných presadzovateľov brexitu.
Zdroj: Reuters
03:08 V hre sú aj ďalšie predčasné voľby, myslí si profesor politických vied Výsledky exitpollov považuje tamojší profesor politických vied Simon Hix za veľmi prekvapujúce. Upozornil na to, že bývajú väčšinou presné, aj keď nie na 100 percent. "Nech je to akokoľvek, toto je veľké prekvapenie," uviedol Hix pre TASR. Konzervatívcom by malo k väčšine chýbať 12 kresiel, preto, ak budú chcieť vládnuť, musia získať koaličného partnera. Profesor Hix si však nemyslí, že strany budú mať záujem vytvoriť koalíciu s konzervatívcami. Má dojem, že všetky boli skôr proti nim. "Žiadna strana nebude mať záujem sa s nimi spojiť," konštatoval. Domnieva sa, že Britániu čaká veľmi nestabilné obdobie, nevylúčil ani ďalšie predčasné voľby. 03:02 Aktuálne výsledky 38:24:4:4 Labouristi zatiaľ získali 38 kresiel, konzervatívci 24, škótski nacionalisti 4 a ostatné strany 4 kreslá.​
Zdroj: BBC
02:37 Corbyn "prehovoril" Corbyn prvýkrát od ukončenia volieb "prehovoril" prostredníctvom Twitteru. Kampaň labouristov podľa neho "zmenila politiku k lepšiemu" bez ohľadu na výsledok. 02:27 Prepad libry trvá Libra sa po tom, ako sa po prvých povolebných odhadoch prepadla, začala pomaly spamätávať. No prvé výsledky ju opäť poslali nadol. libra/dolár
02:10 Vytvorenie vlády v Británii bude "vysoko problematické", tvrdí analytik Pravdepodobné možnosti, ako vytvoriť novú britskú vládu v prípade, že sa potvrdia odhady výsledkov štvrtkových volieb, sú "všetky vysoko problematické". Politický analytik Simon Usherwood z Univerzity v Surrey to uviedol na sieti Twitter po tom, ako prognóza volebných výsledkov na základe prieskumu medzi voličmi ukázala, že ani jedna z veľkých strán nebude mať v Dolnej snemovni jednoznačnú väčšinu a hrozí tak vznik tzv. zablokovaného parlamentu. 02:04 Doterajšie výsledky 10:5:0 Labouristi zatiaľ získali 10 kresiel v snemovni, konzervatívci 5, zvyšné strany ani jedno.
Zdroj: BBC
01:41 Labouristi získali Workington 01:41 Labouristi získali Middlesbrough 01:40 Konzervatívci získali Basildon & Billericay 01:39 Konzervatívci získali Broxbourne 01:39 Konzervatívci získali Nuneaton 01:38 Konzervatívci získali Kettering 01:37 Spočítavanie hlasov je v plnom prúde
Zdroj: Reuters
01:32 Corbynovi mladí fanúšikovia jasajú, je pre nich víťaz Sotva britské televízie oznámili prvé odhady výsledkov, mali študenti fakulty ekonómie a politológie londýnskej univerzity LSE jasno o víťazovi. Hoci labouristi Jeremyho Corbyn získali menej kresiel ako vládnucej konzervatívci, je práve ľavicový vodca v očiach mladých najúspešnejším politikom volieb. Na správu o zisku 314 kresiel pre Mayovú a 266 pre Corbyna reagovala zaplnená prednášková sála búrlivým potleskom. Nebol však určený Mayovej, ale lídrovi labouristov, ktorému odhad prisúdil o 34 kresiel viac. "Je oveľa ľudskejší, to sa mu vyplatilo. Ľudia nechcú Mayovú, ktorá myslí len na ekonomiku a študenti alebo dôchodcovia ju nezaujímajú," povedala študentka Claire, ktorá s hlúčikom priateľov zapíjala nečakane vysoký zisk strany vyznávajúcej červenú farbu červeným vínom. 01:27 Doterajšie výsledky sú 6:1:0 Z doposiaľ známych výsledkov získali v snemovni labouristi šesť kresiel a konzervatívci jedno. Ostatné strany žiadne. 01:17 Labouristi získali severný Newcastle 01:10 Labouristi získali Washington a západný Sunderland 01:04 Pred domom Jeremyho Corbyna sa objavila ozbrojená ostraha 01:02 Konzervatívci získali severný Swindom 01:01 Labouristi získali východný Newcastle 00:50 Labouristi získali centrálny Sunderland 00:37 Twitter Mayovej "vracia požičané" Na Twitteri sa v reakcii na prvé odhady volebných výsledkov v Británii začal šíriť nedávny príspevok Theresy Mayovej, v ktorom premiérka uviedla, že ak stratí len šesť kresiel, prehrá celé voľby. Podľa doterajších odhadov stratila 16 mandátov. "Ak stratím len šesť kresiel, prehrám tieto voľby a Jeremy Corbyn zasadne k rokovaciemu stolu s Európou," napísala Mayová na Twitteri 20. mája. 00:33 Mayovej minister upokojuje situáciu Minister obrany vo vláde premiérky Mayovej Michael Fallon sa snaží upokojiť situáciu. Zdôraznil, že nejde o výsledky, ale o odhady. "Tieto odhady sa v minulosti mýlili, v roku 2015 podhodnotili náš zisk," uviedol. 00:26 Labouristická politička hovorí o veľkej namyslenosti Mayovej Labouristická politička Emily Thornberryová sa domnieva, že ak sa odhady volebných výsledkov potvrdia, premiérka Theresa Mayová by mala zvážiť svoju rezignáciu. "Ak sú správne, myslím si, že by mala zvážiť svoje postavenie. Podľa mňa by mala odísť. Zjavne zlyhala." Podľa nej Mayová preukázala "veľkú namyslenosť", keď vyhlásila predčasné voľby. "Mala náskok 20 percent a myslela si, že môže robiť s krajinou čokoľvek chce, a my sme povedali 'nie' a mysleli sme to vážne," dodala. 00:15 Ak sú tieto odhady presné, "vyvolajú hlboký a trvácny šok" Bývalý riaditeľ komunikácie predchádzajúceho britského premiéra Davida Camerona vyhlásil, že odhady volebných výsledkov otrasú Konzervatívnou stranou. Craig Oliver pre televíziu Sky uviedol, že ak sú tieto odhady presné, "vyvolajú hlboký a trvácny šok" v centrále strany, pretože sa zdá, že rozhodnutie premiérky Theresy Mayovej vyhlásiť predčasné parlamentné voľby malo opačný účinok, ako zamýšľala. "Bolo to to najväčšie riziko, ktoré akýkoľvek politik počas dlhého času podstúpil a ak sa potvrdia odhady výsledkov, nevyplatilo sa," zdôraznil Oliver. 00:15 Exit poll v grafike od BBC
Zdroj: BBC
00:10 Labouristi získali Houghton a južný Sunderland 00:09 Labouristi získali Newcastle 23:49 "Je to úplne katastrofálne" "Ak sú odhady len trochu presné, je to úplne katastrofálne pre konzervatívcov i pre Theresu Mayovú," povedal niekdajší minister financií vo vláde premiéra Davida Camerona George Osborne stanici ITV News. Podľa neho bude s takými výsledkami len ťažko možné, aby Konzervatívna strana zostala pri moci. Zároveň je však presvedčený, že aj pre labouristov bude rovnako zložité vytvoriť koaličnú vládu. 23:37 Porážka Mayovej? Ak sa potvrdia odhadované výsledky, voľby podľa agentúry AP priniesli premiérke Mayovej porážku, pretože prišla o absolútnu väčšinu v parlamente. Aby ju konzervatívci udržali, museli by získať najmenej 326 mandátov. Porážkou sú ale odhadované výsledky aj pre škótskych nacionalistov, ktorí by mohli prísť zhruba o dvadsať kresiel. Zároveň podľa analytikov nebude mať Mayová mandát na vyrokovanie dohody s EÚ a jej pozícia v strane bude ohrozená. 23:28 Libra sa prudko prepadla Libra prudko oslabila v reakcii na odhady výsledkov dnešných parlamentných volieb v Británii. Po zverejnení prieskumov britská mena oslabila z 86,90 na 88,06 pence za euro, respektíve z 1,2962 dolára na 1,2723 dolára za libru. "Slabý parlament je z hľadiska trhov najhorší výsledok, pretože pred rokovaním o brexite vytvára ďalšiu neistotu," povedal agentúre Reuters analytik Craig Erla, predpovedajúci libre ďalšie oslabovanie. libra/dolár
​libra/euro
23:04 Exit poll: Mayová stratila väčšinu Britské parlamentné voľby podľa odhadov vyhrali konzervatívci premiérky Mayovej so ziskom 314 mandátov, na druhom mieste sú labouristi s 266 kreslami. 22:56 Prvé odhady budú krátko po zatvorení miestností Krátko po 23:00 SELČ by mali televízie BBC, ITV a Sky zverejniť vlastné odhady na základe spoločne usporiadaného exit poll prieskumu. 22:48 Štúdio televízie BBC pre volebnú noc je pripravené 22:41 Najväčšou skupinou sú tí, ktorí voliť neprišli Stále najväčšou skupinou britských voličov zostávajú tí, ktorí k urnám neprídu. Ide o celú tretinu oprávnených voličov. Pokiaľ by mala táto skupina svojho lídra, stal by sa okamžite ministerským predsedom. 22:15 Súhrn najpodivnejších volebných miestností podľa denníka The Telegraph 22:01 Aká je volebná účasť v posledných rokoch? Koľko percent britských voličov chodí zvyčajne voliť? Podľa BBC ich je s každými voľbami viac. 2015: 66.2 percent; 2010: 65,1 percenta; 2005: 61.4 percenta; 2001: 59.4 percenta; 1997: 71.4percenta. 21:21 Mayová by nemala prehrať, tvrdí analytik Theresa Mayová by nemala podľa analytika z britského Institute for Government Antona Spišáka prehrať voľby. "Kľúčová otázka je tá, akú bude mať väčšinu. Naposledy to bolo len 17 poslancov. Keďže sa britská premiérka rozhodla zvolať voľby práve z dôvodu posilnenia svojho postavenia, neschopnosť podstatne zvýšiť parlamentnú väčšinu by bolo sklamaním pre Konzervatívnu stranu," tvrdí. 20:54 Voľby skončia o 22:00 miestneho času Volebné miestnosti sa uzavrú o 22:00 miestneho času (hodinu pred polnocou SELČ), ihneď potom budú zverejnené prvé odhady výsledkov. 20:38 Desiatky študentov sa sťažujú, že im nebolo umožnené voliť Desiatky študentov Keele University v Newcastli uviedli, že im nebolo umožnené voliť, hoci boli zaregistrovaní. Podľa vyjadrenia univerzity je možným dôvodom ich neskorá elektronická registrácia. 19:55 Rady pred volebnými miestnosťami 19:37 Prieskumy tradične dávajú Labouristickej strane vyššie odhady, tvrdí analytik Napriek tomu, že šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn získal momentálne silnejšie postavenie, je podľa analytika z britského Institute for Government Antona Spišáka pravdepodobné, že jeho strana nezíska taký silný mandát, ako sa očakáva. "Prieskumy v Británii tradične zvyknú dávať Labouristickej strane vyššie odhady než je napokon skutočnosťou, pretože zvyknú preceniť, koľko mladých ľudí, ktorí podporujú labouristov, sa napokon rozhodne ísť k volebným urnám," zdôraznil. 17:35 Bojuje sa o vyrovnané obvody Británia má väčšinový volebný systém a je rozdelená na 650 obvodov, z ktorých v každom sa vyberá jediný poslanec. Pozornosť straníckych lídrov sa preto v posledných dňoch kampane sústredila na obvody, ktoré boli v minulých voľbách vyrovnané a môžu byť kľúčom k celkovému volebnému úspechu. Príkladom je severný westminsterský obvod v centrálnom Londýne, kde v minulosti tradične víťazili konzervatívci a teraz dvakrát za sebou o niekoľko percentuálnych bodov vyhral kandidát ľavice. Ak sa Mayovej podarí presvedčiť viac stredovo orientovaného voliča vo vyrovnaných obvodoch ktoré minule pripadli labouristom, môže podľa analytikov počítať s pohodlnou parlamentnou väčšinou. Ak ich na svoju stranu získa Corbyn, bude výsledok vyrovnanejší. 17:19 Polícia nakrátko evakuovala Trafalgarské námestie v Londýne Britská polícia popoludní nakrátko uzavrela Trafalgarské námestie v Londýne kvôli podozrivému predmetu. Túto oblasť v centre britskej metropoly zároveň evakuovala. Následne úrady oznámili, že nebezpečenstvo už nehrozí a že zrejme nešlo o terorizmus. Policajný hovorca uviedol, že námestie bolo evakuované a na miesto boli poslaní špecialisti. Preventívne bola uzavretá aj neďaleká stanica Charing Cross. Polícia zatiaľ neposkytla podrobnosti o podozrivom náleze. 17:12 Bude nové referendum o brexite? Politológ Jozef Lenč odpovedá na otázky o volebnej kampani v Spojenom kráľovstve a možných scenároch ďalšieho vývoja. 16:41 "Čo je veľa, to je veľa!" Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo komentuje britské parlamentné voľby spôsobom sebe vlastným: 16:08 Zámienka na venčenie Ľudia v Británii využívajú hlasovanie k venčeniu psov. Mnoho ľudí následne publikuje fotografie svojich štvornohých maznáčikov na sociálnych sieťach. Napríklad na Twitteri sa do dvoch hodín od začatia volieb objavilo viac ako 8000 príspevkov. 16:00 Zvýšené bezpečnostné opatrenia Vzhľadom na nedávne teroristické útoky dohliada na voľby zvýšené množstvo policajtov, žiadne incidenty však zatiaľ nie sú hlásené. Volebné miestnosti sa uzavrú o 22:00 miestneho času (hodinu pred polnocou SELČ), ihneď potom budú zverejnené prvé odhady výsledkov. 14:58 Porovnanie výsledkov spred dvoch rokov Vo voľbách v roku 2015 získali konzervatívci 36,9 percent hlasov, labouristi 30,4 percent. Vďaka tomu si vtedajší premiér David Cameron zabezpečil parlamentnú väščinu o 12 kresiel.
Zdroj: BBC
​Úplne posledný prieskum verejnej mienky prisudzuje v dnešných voľbách konzervatívcom 42 percent a labouristom 35 percent hlasov, čo v konečnom dôsledku znamená takmer totožný, sedempercentný rozdiel, ako pred dvoma rokmi.
14:47 Študenti volia vo veľkom Jedny z najväčších radov pri volebných miestnostiach hlásia na univerzitách. Môže to byť dobrým znamením pre labouristov. Tí v predvolebnej kampani predstavili plán na zrušenie školného, aby si zvýšili popularitou medzi mládežou. Prieskumy s najtesnejším víťazstvom konzervatívcov sú založené na predpoklade, že vo voľbách zahlasuje oveľa viac mladých ľudí, ako v roku 2015. 13:54 Bitka novinárov Fotograf a kameraman sa pobili, keď si chceli nájsť čo najlepšie miesto na nasnímanie lídra Liberálnych demokratov Tima Farrona pred volebnou miestnosťou v Kendale. 12:18 Briti volia medzi brexitom a bezpečnosťou V britských predčasných parlamentných voľbách sa rozhodujú voliči medzi brexitom a bezpečnosťou. Brexit hrá do karát premiérke Therese Mayovej, otázka bezpečnosti však už nie. Povedal to dnes v Budapešti bezpečnostný analytik György Nógrádi, ktorý vo verejnoprávnej televízii M1 vyjadril názor, že bolo chybou zabiť uplynulý víkend v Londýne 50 výstrelmi troch teroristov.
Obyvateľstvo síce ocenilo, že útočníkov do ôsmich minút zlikvidovali, problémom podľa Nógrádiho ale je, že takto z nich nedostali žiadne informácie. "Bolo by bývalo užitočnejšie vypočúvať ich, ale britské orgány v ostatnom čase hromadili chyby doposiaľ nevídaným spôsobom," konštatoval, súčasne však pripustil, že z Budapešti je nemožné posudzovať prácu britskej polície a tajnej služby.
"Šanca radikalizácie prisťahovalcov prichádzajúcich v súčasnosti do Európy je oveľa väčšia než v prípade prisťahovalcov druhej či tretej generácie žijúcich na tomto kontinente," podotkol analytik, podľa ktorého môže byť jediným riešením situácie ochrana vonkajších schengenských hraníc.
Každého, kto je na vyhostenie, treba vyhostiť, dodal Nógrádi s poznámkou, že napríklad v Nemecku do tejto skupiny patria státisíce cudzincov, ktorí sa časom jednoducho stratia príslušným orgánom z očí.
12:06 Britský bulvár vyvolal pohoršenie Britský bulvárny plátok The Sun útočil na titulnej stránke na vodcu labouristov Jeremyho Corbyna. Vyzýva čitateľov, aby "nehodili Britániu do Cor-binu" (ide o slovnú hračku s Corbynovým menom. Bin po anglicky znamená odpadkový kôš).  Ľudia na sociálnych sieťach naopak spoluobčanov nabádajú, aby nakúpili čo najviac výtlačkov The Sun a hodili ich do koša. 11:46 Britská ekonomika je najslabšia v Európe HDP Veľkej Británie dosiahla v prvom štvrťroku 2017 najmenší rast spomedzi všetkých krajín Európy, uvádza agentúra Eurostat.
uk eurostat ekonomika
Zdroj: Eurostat
10:56 Odvolil aj vodca labouristov Jeremy Corbyn hlasoval na škole v Holloway v severnom Londýne.
jeremy corbyn voľby
Zdroj: Reuters
10:54 Mayová a Corbyn žiadali na webe o volebnú podporu Britská konzervatívna premiérka Theresa Mayová a jej labouristický rival Jeremy Corbyn dnes požiadali na internetových sociálnych sieťach svojich spoluobčanov o podporu v dnešných parlamentných voľbách. "Ak veríte v Britániu a v to, že naše najlepšie dni sú pred nami, dajte mi podporu, aby som mohla Britániu viesť," odkázala Mayová voličom na twitteri a facebooku. "Dnes je to na vás," upozornila s tým, že potrebuje silnejší mandát na rokovanie o odchode Británie z Európskej únie. Podľa nej len tak sa jej podarí dosiahnuť s Bruselom dohodu, ktorá bude pre Londýn výhodná. "S vašou podporou môžeme vybudovať naozaj globálnu Britániu, vytvárať nové vzťahy so starými priateľmi a novými spojencami po celom svete a pôsobiť ako najväčší zástanca voľného obchodu, akým už sme," dodala Mayová. Corbyn sa obrátil na voličov cez twitter a prostredníctvom krátkeho videoposolstva. "Toto je náš deň. Náš čas. Naša šanca," napísal šéf hlavnej opozičnej strany s prísľubom, že voľba labouristov povedie k premene Británie v krajinu, ktorá bude slúžiť väčšine, a nie len obmedzenej menšine. "Nedovoľte nikomu, aby tvrdil, že na tomto dni nezáleží," povedal Corbyn s poukazom na to, že ekonomické a sociálne neduhy v krajine neprišli náhodou, ale vinou rozhodnutí vládnucich konzervatívcov. Sľúbil, že labouristi v prípade víťazstva budú investovať do ľudí a skoncujú s privatizáciou britského zdravotníctva. 10:36 Britská premiérka odvolila v topánkach pre šťastie Britská premiérka Theresa Mayová s manželom Philipom hlasovali vo volebnej miestnosti v Sonningu v grófstve Berkshire. Mayová mala obuté preslávené topánky s leopardím vzorom.
theresa mayová voľby
Zdroj: Reuters
10:18 Odvolila škótska premiérka Škótska premiérka Nicola Sturgeonová odvolila v škótskom Glasgowe. 10:09 Posledné prieskumy pred voľbami 09:33 Rady pred volebnými miestnosťami Pred volebnými miestnosťami v Londýne sa už od rána tvoria dlhé rady. 09:24 Mayová: Iba ja zaručím dobrý brexit Britská premiérka Theresa Mayová sa v predvečer dnešných predčasných parlamentných volieb pokúsila vrátiť v kampani od teroristických útokov a debaty o úrovni bezpečnostných opatrení k brexitu. A zdôraznila, že iba ona môže zabezpečiť dobrú dohodu o vystúpení Británie z EÚ.
"Čo sa týka zajtrajších volieb, myslím si, že ... otázky, ktoré si ľudia musia položiť, sú dnes presne také ako boli na začiatku kampane," povedala v stredu na predvolebnom zhromaždení vo východoanglickom Norwichi.
"Prvá otázka je, komu dôverujete, že má moc a pevné vedenie, aby vyjednal tú najlepšiu dohodu pre Britániu v Európe," citovala ju tlačová agentúra Reuters. Vodcu opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna sa pokúsila vykresliť ako slabého lídra, ktorý by zničil britskú ekonomiku a priviedol krajinu ku krachu v chaotických rokovaniach o brexite.
09:20 Corbyn hrá na sociálnu strunu Corbyn povedal svojim stúpencom v Colwyn Bay v severnom Walese, že "výber je celkom jednoduchý. Päť ďalších rokov konzervatívnej vlády, päť ďalších rokov šetrenia, päť ďalších rokov škrtov. Alebo niečo iné."
Vodca labouristov obviňuje finančnú politiku vládnucich konzervatívcov, že ubližuje chudobným a zvyšuje sociálnu nerovnosť. Labouristi navrhujú zvýšiť dane pre päť percent najbohatších, rozšíriť práva pracujúcich, zrušiť školné na univerzitách a investovať 250 miliárd libier (287 miliárd eur) do infraštruktúry.
08:50 Prieskumy preferujú Mayovú Stredajšie prieskumy verejnej mienky naznačili, že Mayová v dnešných voľbách posilní parlamentnú väčšinu konzervatívcov. Podľa prieskumu inštitútu ICM by mala získať väčšinu 96 kresiel, čo by bolo najviac od čias premiérky Margaret Thatcherovej.
Podobne sa vyjadril aj denník Independent. Prieskum, ktorý pre denník urobila agentúra ComRes, naznačil, že by Mayová mohla mať väčšinu 74 kresiel. A napokon aj prieskum YouGov, podľa ktorého sa náskok konzervatívcov zvýšil počas víkendu na sedem percent, uviedol, že Mayová si posilní svoju moc v parlamente.
Všetky tieto prieskumy sa uskutočnili po teroristickom útoku v Londýne z uplynulej soboty.
Experti hovoria, že rozdiely vo výsledkoch prieskumov závisia od toho, koľko mladých voličov, ktorí zvyčajne podporujú labouristov, bude dnes hlasovať.
Kritici prieskumov upozornili na skutočnosť, že nedokázali presne predpovedať výsledky parlamentných volieb v roku 2015 ani minuloročného referenda o odchode z EÚ.
08:18 Posilnenie pozície pred brexitom Vládnuca Konzervatívna strana si od hlasovania tri roky pred riadnym termínom sľubuje posilnenie mandátu v nadchádzajúcich rokovaniach s Bruselom o tzv. brexite a získanie dodatočného času na riešenie následkov tohto "rozchodu". 08:00 Otvorili sa volebné miestnosti Predčasné voľby sa konajú v Británii takmer presne rok po referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie krajiny z EÚ. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ) a ostanú otvorené do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ). Bezprostredne po skončení hlasovania sa očakávajú prvé odhady výsledkov.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:14