Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
16.02.2019, 00:00

Šefkuchár Patrik Lednár: Aj v škole sa dá variť dobre, testoval som to na dcére

  • Patrí k vychyteným slovenským šéfkuchárom, robil v špičkových reštauráciách a hoteloch, pracoval ako šéfkuchár v zahraničí.
  • PATRIK LEDNÁR (43) si však na pol roka vyskúšal aj to, aké je variť v školskej jedálni. A téma školstva ho chytila za srdce.
  • Deti v jeho školskej jedálni sa odrazu začali tešiť na obedy, doma rodičom nadšene rozprávali, čo jedli.
  • Dá sa v školských jedálňach zmeniť prístup aj pri súčasných rozpočtoch? Mohlo by sa pre deti variť úplne inak?
Šefkuchár Patrik Lednár: Aj v škole sa dá variť dobre, testoval som to na dcére
Zdroj: Pavol Funtál

Kuchárčina bolo povolanie, ktoré ste chceli vždy robiť?
Nikdy som nechcel byť kuchárom, lebo kuchárska robota ma za starých čias neoslovila. Synonymom kuchára bol chlap s mastnou zásterou, s pivom vedľa sporáku a popolníkom na pulte. To som zažíval aj počas praxe a po takých zážitkoch som si povedal, že kuchárom nebudem. Začal som študovať sociológiu a rozvoj ľudských zdrojov, ale popri tom som ešte varil.

Čo ste chceli robiť?
Videl som, ako moji kamaráti začínali mať deti, a uvedomil som si, že im robím pestúnku, staral som sa o im o ne. Práca s deťmi ma bavila aj som si vedel predstaviť, že by som sa tým ďalej živil, tak som jeden deň sadol na bicykel a v bratislavskej Dúbravke som obehal škôlky, či by ma vzali za vychovávateľa. Lenže s maturitným listom z kuchárčiny ma vziať nemohli. Bola streda a úplnou náhodou som išiel popri pedagogickej škole, kde bolo napísané, že v piatok sa robia prijímačky na štúdium základného pedagogického minima.

Tak ste sa prihlásili?
V piatok som išiel na prijímačky, bola tam plná miestnosť dievčat a ja. Prijali ma a ešte počas školy som začal pracovať vo waldorfskej škôlke, ktorá je postavená na princípe, že dieťa sa má „voľne nadýchnuť“, aby učiteľa nevnímalo ako človeka, ktorý ho dusí. Lenže uvedomil som si, že nástupný plat v škôlke bol 6,5 tisíca korún a ako kuchár som zarábal 20-tisíc. Bolo mi jasné, že by som nevedel uživiť rodinu.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.