Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
23.03.2019, 00:00

Šéfkuchár Pospíšil: Ako sa zmenila slovenská a česká kuchyňa a ktorá je lepšia?

  • Pavel Pospíšil (74), ktorého na Slovensku poznáme najmä z relácie Tajomstvo mojej kuchyne, kde už niekoľko rokov varí spolu s Kamilou Magálovou, je prvý Čech, ktorý získal prestížne kuchárske ocenenie – michelinskú hviezdu.
  • Písal sa december roku 1981 a on v meste Baden-Baden (vtedajšie západné Nemecko) už druhý rok prevádzkoval svoju reštauráciu Merkurius... Kvôli dlhom ju musel po rokoch predať, ale neďaleko nej si otvoril druhý podnik – Krone, ktorý funguje dodnes.
  • Nedávno vydal knihu Moja cesta k Michelinu, do ktorej dal aj recepty po svojej mamičke.
  • Ako si spomína na otca dôstojníka? Čo si myslí o úrovni tuzemskej gastronómie? Je na tom lepšie česká alebo slovenská?
Šéfkuchár Pospíšil: Ako sa zmenila slovenská a česká kuchyňa a ktorá je lepšia?
Zdroj: MAFRA/Michal Sváček

V gastronómii sa pohybujete šesťdesiat rokov...
To je strašné!

Čo sa za ten čas zmenilo?
Je toho veľa. Už päťdesiat rokov žijem v Nemecku a tam sa to z hľadiska úrovne gastronómie zmenilo k dobrému. Ale v súčasnosti, bohužiaľ, chýba kvalitný personál. Je čoraz ťažšie zohnať niekoho šikovného a pracovitého, problém je nájsť aj učňov. A kvalitných kuchárov je teraz tak málo, že si môžu diktovať podmienky. Veľa reštaurácií už kvôli tomu muselo zatvoriť. Ale tá najzákladnejšia vec je v gastronómii stále rovnaká – musíme variť tak, aby sa k nám ľudia vracali. Také je to jednoduché. Lenže môžete variť ako boh, keď bude nepríjemný servis, obsluha, nikto sa k vám vracať nebude.

Ako sa v tomto smere darí vám?
Nám sa to zatiaľ darí. Osemdesiat percent zákazníkov v mojej reštaurácii Krone tvoria štamgasti, ktorých sme si za dvadsaťdva rokov vychovali. Väčšinu z nich poznám po mene. Pozdravím ich, a keď odchádzajú, s niektorými si dám štamperlík, aby sa u nás cítili dobre. A oni sa vracajú. Silvestrovské menu za sto eur som mal tri mesiace dopredu vypredané.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 95% na dočítanie.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.