StoryEditor

Problémy so spánkom môžu byť spúšťačom vážnych ochorení. Ako s nimi bojovať?

15.09.2019, 00:00
Autor:
mafmaf
Štatistiky uvádzajú, že 30 percent zdravotných problémov má príčinu v nedostatočnom alebo nekvalitnom spánku.

Ako súvisí zlý spánok s Alzheimerovou chorobou, teda najčastejším typom demencie?
Vedci z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis zistili, že pri nevyspaní produkuje mozog až o štvrtinu viac bielkoviny beta amyloid. Tá sa potom v mozgu usadzuje (mozgová obdoba zubného kameňa), poškodzuje nervové spojenia, vedie k zhoršeniu intelektuálnych schopností aj ku vzniku Alzheimerovej choroby, reaguje docentka Příhodová.

Prečo sa narušenie biorytmu odráža v karcinómoch prsníka a prostaty?
Hormonálne závislé nádory sú na akékoľvek narušenie hormonálnej rovnováhy veľmi citlivé. „Aj najmenší výkyv môže viesť k zvýšeniu rizika ochorenia,“ vysvetľuje prednosta onkológie Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe prof. Luboš Petruželka.

Hovorí sa, že kto menej spí, rýchlejšie chudne. Platí to?
Neplatí. Štúdia University of Chicago zistila, že ľudia, ktorí spia málo, síce pri diéte chudnú rovnako rýchlo ako tí, ktorí spia v priemere až 8,5 hodiny, ich telo však stráca hlavne svalovinu a len minimum tuku. Čo potvrdil aj rozsiahly výskum švédskych vedcov z univerzity v Uppsale. Už predtým si totiž všimli, že ľudia pracujúci na smeny (čo im „rozhadzuje“ spánok) majú spravidla menšie množstvo svalovej hmoty. Prečo sa to deje, zatiaľ nevedia.

A obrátene – má nedostatok spánku vplyv na obezitu?
Nedostatok spánku znižuje sebakontrolu – nevyspatý človek proste horšie ovláda svoje túžby. Jednak sa podvedome snaží dodať telu novú energiu, ďalším dôvodom je potom „únava“ hormónov, ktoré kontrolujú príjem potravy a napovedajú človeku, že už je sýty... Únava z nevyspatia znižuje aj schopnosť tela spracovať sacharidy a spomaľuje metabolizmus. Pri nedostatku spánku navyše budete podráždení a pre doplnenie energie budete mať sklony jesť nezdravé kalorické jedlá. Inak povedané: nedostatok spánku sa telo snaží kompenzovať vyšším energetickým príjmom, a tak nám zvyšuje chuť do jedla. Rozsiahly výskum v USA ukázal, že z ľudí, ktorí spia menej ako šesť hodín denne, je obéznych celá tretina. Z tých, ktorí spia sedem až osem hodín denne, už len pätina....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 15:59