StoryEditor

Geológ a popularizátor vedy: Akou hrozbou sú superničivé sopky a prečo blato na Marse levituje?

01.02.2022, 23:00
Aké sopky teda budia skutočné obavy? A máme sa báť superničivých supervulkánov, ktoré môžu vyhubiť ľudstvo?

Na Twitteri ste sa s trochou zveličenia nedávno pýtali, či sa nás nesnaží matička Zem zbaviť a či sopky nesoptia v poslednom čase nejako viac. Soptia?

Nie. Nesoptia. K sopečným erupciám dochádza na planéte na rôznych miestach 70- až 80-krát do roka. Len nám to teraz v poslednom čase tak pripadá, pretože mnoho erupcií sa odohralo blízko – Island, Sicília, La Palma. Stále o tom počujeme alebo čítame v novinách. Na začiatku roka napríklad buchla sopka Ključevskaja na Kamčatke, o ktorej sa nikto nedozvedel, pretože tam nikto nežije a je to na druhej strane planéty. Keby k niečomu podobnému došlo na Islande alebo v Taliansku, hneď toho budú plné médiá.

Archív HN

​Čo vám bežalo hlavou pri pohľade na zábery zo španielskeho ostrova La Palma?

Mám na to rozpoltený pohľad. Na jednej strane súcitím s miestnymi ľuďmi, ktorým to zo dňa na deň vzalo úplne všetko. Oproti iným prírodným katastrofám vám táto spúšť zničí nielen dom, ale aj parcelu. Na druhej strane, z pohľadu vedca je pre mňa zaujímavé sledovať, ako sa láva správa, ako sa menia jej vlastnosti, aké v mori spôsobuje chemické reakcie... Venujem sa výskumu sopiek na planétach slnečnej sústavy a tu na Zemi sa snažím pochopiť, ako sa sopky správajú.

Vedelo sa dopredu, že k erupcii na La Palme dôjde?

Áno aj nie. Je to trošku zložitejšie. Sopečná erupcia sa totiž nedá stopercentne predpovedať. Existuje však niekoľko metód, ktoré nám naznačia, že by v určitej oblasti k sopečnej činnosti mohlo dôjsť. Dve hlavné metódy vychádzajú z toho, že keď máte v hlbinách Zeme magmu, ktorá sa derie na povrch, vytláča horniny nad sebou. A tá oblasť sa začne „vydúvať“.

Na povrchu sa tvoria hrče?

Mení sa výška povrchu. A satelity na obežnej dráhe sú schopné to zmerať. Bolo pozorované, že v mieste, kde došlo k erupcii, dochádzalo k vyklenutiu povrchu až o viac ako desať centimetrov. Čo napovedalo, že sa magma dostáva pod povrch. Súčasne na seizmických dátach, ktoré ukazujú, ako sa chveje krajina, bolo vidieť, že sa v hlbinách začínajú triasť horniny. Magma si razila cestu k povrchu a rozochvievala okolité horniny.

Trošku ako z hororu. Je to teda impulz k tomu, zbaliť sa a zmiznúť?

V tom je problém. Nie vždy.

Veľká väčšina takýchto udalostí sa totiž skončí tak, že sa magma rozleje pod povrchom. Nedôjde k extrúzii, ako sa odborne hovorí vytlačeniu lávy, ale k takzvanej intrúzii (prenikaniu magmy do okolitých hornín, pozn. red.). Všetko zostane skryté a sopka nevznikne. Len občas teda dôjde k tomu, že magma vystúpi na povrch, stane sa lávou a príde k sopečnej činnosti ako teraz na La Palme.

Aký častý je tento jav?

Len približne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-28 07:24:33 - Feat.: 0 - Title: Šéf chirurgickej kliniky: Prečo demokracia nepatrí do medicíny a blíži sa nádej pre ochrnutých pacientov? 02 - Modified: 2022-01-13 15:18:17 - Feat.: 0 - Title: Slovenský lekár vo Francúzsku: Postup nie je podmienený občianstvom. Profesorom môže byť aj outsider
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 23:42