StoryEditor

Známi cestovatelia vyskúšali dovolenku doma: Prečo sa Slovensko neoplatí?

11.10.2020, 00:00
Letná dovolenková sezóna je definitívne za nami. V dôsledku pandémie bola celkom iná ako predchádzajúce, mnohí Slováci poslúchli odporúčanie odborníkov a dovolenkovali doma.

Ako ste sa aj s manželkou stali travelblogermi, teda ľuďmi, ktorí píšu na internete o cestovaní?
V roku 2016 sme si povedali, že by sme radi cestovali dlhšie, nielen na niekoľko týždňov na bežnú dovolenku. Obaja sme dali výpovede v práci a pôvodne sme mali predstavu, že by sme cestovali celý rok. Ale keď sme dali dokopy úspory, okresali sme to na pol roka. Keďže sme chceli zostať v kontakte s rodinou a priateľmi a nejakou formou ich informovať o tom, kde sme a čo zažívame, založili sme si blog, akýsi denník z našich ciest, kam sme dávali aj fotky. Zistili sme, že ľudí to celkom zaujíma, a tak sme v tom pokračovali ďalej, dokonca aj keď sme sa znova zamestnali. Ani dnes nás náš blog neživí, stále je to naše hobby.

Koľko dovoleniek si zvyknete dopriať za rok?
Venujeme sa cestovaniu popri práci, práve to je náš koncept. Chceme ľuďom ukázať, že aj z tých 25 dní dovolenky (na toľko dní má nárok zamestnanec po 33. roku života alebo mladí rodičia trvalo sa starajúci o dieťa, pozn. red.), ktoré má k dispozícii zamestnanec, sa dá pri dobrom plánovaní spraviť 50-60 dní voľna.

Tak veľa?
Nie kontinuálne, ale keď sa to pospája so sviatkami či s dňami pracovného pokoja a zarátame k tomu aj víkendy, tak áno. Na našom blogu o tom píšeme vždy na začiatku roka článok, ako si dobre naplánovať dovolenku, aby z nej človek mohol „vytĺcť“ čo najviac. Napríklad v tomto roku sa dalo z bežnej 25-dňovej dovolenky vyťažiť pokojne až 55 dní voľna.

Tento rok bol však, čo sa cestovania týka, veľmi špecifický... Slovákom bolo odporúčané zostať v lete doma a necestovať do zahraničia. Mnohí to dodržali, avšak potom sme boli svedkami toho, ako boli tie najvychytenejšie lokality absolútne preplnené. Sme pripravení na to, aby sme húfne dovolenkovali doma?
Myslím si, že kapacitne by sa to dalo zvládnuť, stačilo by tých ľudí poslať aj do ostatných lokalít, nielen do tých vychytených, notoricky známych. Dá sa povedať, že v tomto smere zlyháva marketing cestovného ruchu – niektoré destinácie sa vedia „predať“, iné majú v tomto smere rezervy. Druhá vec je, že Slováci sa na domácej dovolenke nesprávajú tak ako na zahraničnej.

V akom zmysle?
Mám na mysli spotrebiteľské správanie. Domácu dovolenku vnímame skôr ako krátky niekoľkodňový výlet, prípadne predĺžený víkend. Vo väčšine prípadov sú to tri, maximálne štyri noci, ubytovanie býva väčšinou sprostredkované cez zľavový portál, maximálne je to balíček, v ktorom je ubytovanie v hoteli, polpenzia a wellness. Alebo si uplatní rekreačný poukaz od zamestnávateľa. Slovák nejde na domácu dovolenku s tým, že doma minie tie isté peniaze, aké by bol ochotný minúť v zahraničí. Málokto zostáva v jednej destinácii na Slovensku týždeň, či dokonca dva.

Prečo to tak je?
Slovensko je geograficky veľmi kompaktná krajina, všetko je dostupné. Vďaka tomu človek nemusí cestovať dlho, aby prišiel do cieľa. Lenže potom sa strá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 02:34