Kdesi som čítal, že medicína je umenie súcitu. Dá sa to povedať aj o neurochirurgii?
Určite áno. Povedal by som, že neurochirurgia je umenie súladu súcitu, zdravého rozumu a uvažovania. Neurochirurg si musí vždy rozmyslieť, čo urobí a aké to bude mať následky pre pacienta.
My laici si prácu neurochirurga nedokážeme celkom dobre predstaviť. Pri klasickej chirurgii sa nejaký milimeter hore-dole asi dá zvládnuť, pri vašej práci to môže znamenať tragédiu...
V podstate áno. Keď som zvažoval, ktorý medicínsky odbor si vyberiem, tak práve kvôli tomu som nechcel robiť chirurgiu. Orgány riešené chirurgiou boli pre mňa príliš veľké. V neurochirurgii sa snúbi jemnosť a precíznosť, a to nielen, čo sa týka požiadaviek na manuálnu zručnosť, ale aj na plánovanie operačného výkonu a uvažovanie počas jeho realizácie. Kým v chirurgii možno poškodíte milimeter – päť milimetrov priľahlého zdravého tkaniva a nemusí sa nič stať, v mozgu alebo mieche to môže pre pacienta znamenať katastrofu.
Možno teda povedať, že neurochirurgia je mravčia práca?
Dá sa to tak povedať, a to nielen z hľadiska jemnosti samotnej práce. Je tam aj analógia vo vzťahu k organizácii práce, lebo neurochirurgia je typicky tímová hra. Ak je celý neurochirurgický tím dobre zložený, potom je dobrý aj výsledok. Určite v neurochirurgii nie je priestor na nejakú One Man Show.
Je akýkoľvek zásah do mozgu vždy vážny, alebo sú ľahšie a ťažšie zákroky?
Pacienti sa ma často zvyknú pýtať, či to bude ľahká a či ťažká operácia. V neurochirurgii sa nedá povedať, že je nejaká operácia ľahká, nielen čo sa týka mozgu, ale aj chrbtice a periférnych nervov. Ak sa niečo skomplikuje napríklad na operácii syndrómu karpálneho kanála, čo je prvý operačný výkon, ktorý robia mladí lekári, tak konečný efekt nebude dobrý (ide o útlakový syndróm spôsobený postihnutím stredného nervu v úzkom karpálnom tuneli – oblasti prepájajúcej predlaktie a zápästie, ktorou prechádzajú nervy, šľachy ohýbačov a drobné cievy – pozn. red.). Osobne si myslím, že v neurochirurgii nie je žiadna ľahká operácia a najhoršie, čo sa môže neurochirurgovi stať, je, že nejakú operáciu podcení.
Ktoré operácie mozgu sú v súčasnosti najčastejšie?
Sú to úrazy hlavy a potom nádory mozgu.
Ako sa delí závažnosť mozgových úrazov?
Mozgové úrazy sa delia na ľahké, stredne ťažké a ťažké, ale je to klasifikácia postavená na určitom neurologickom stave pacienta v čase úrazu – to je jeden aspekt. Dôležité je však uvedomiť si, že aj relatívne ľahký úraz môže mať dlhodobé negatívne následky pre bežný život pacienta alebo pri jeho uplatnení v práci. Úplne stačí, že nastanú poruchy pamäti, koncentrácie, koordinácie pohybov a v závislosti od toho, aký typ práce človek robí, môže dôjsť k negatívnemu ovplyvneniu návratu pacienta do pôvodného zamestnania.
Môžu sa takéto následky prejaviť až po niekoľkých mesiacoch po úraze? Že tesne po ňom všetko vyzerá v poriadku a zrazu bum?
Môže sa to stať v prípadoch, keď sa v čase vyvíjajú nejaké chronické zmeny, ktoré sú síce viazané na samotný úraz hlavy z minulosti, ale postupne sa vyvinú až do stavu, že začnú pacientovi spôsobovať ťažkosti. Typickým prípadom je napríklad chronické zakrvácanie pod mozgové obaly – chronický subdurálny hematóm, ktorý sa takto môže postupne vyvinúť, a pritom pacient ani nemusí mať údaje o nejakom veľkom úraze hlavy. Stačí, že si starý človek udrie hlavu pri posteli o stenu alebo o radiátor.
Zvykne sa vstrebať?
Niekedy sa vstrebe a niekedy tomu musí pomôcť neurochirurg a hematóm odstrániť.
Bežne sa stáva, že sa občas takto udrieme. Priložíme si na hlavu niečo studené, aby hrča zmizla, a mávneme rukou. Kedy by sme však mali spozornieť?
Spozornieť by sme mali v prípade, keď sa objavia nejaké klinické príznaky, ktoré pred úrazom u pacienta neboli prítomné. Ide napríklad o bolesť hlavy, tŕpnutie končatín, poruchu reči alebo správania, rozvoj neistoty pri chôdzi a podobne.
Aké úrazy mozgu najčastejšie riešite?
Ťažké alebo stredne ťažké, dominantne tie, ktoré si vyžadujú operačné riešenie. Ide napríklad o poúrazové krvácania vo vnútrolebkovom priestore, opuch a pomliaždenie mozgu a zlomeniny lebky. Treba povedať, že neurochirurg poskytuje dvadsaťštyri hodín denne aj konzultačnú činnosť pre spádové traumatologické – úrazové oddelenia a rozhoduje o tom, či bu...
Zostáva vám 85% na dočítanie.