StoryEditor

Mravčia práca neurochirurga: Aj milimetrový nádor v dôležitej časti mozgu môže spôsobiť problémy

25.02.2022, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Čo sa môže stať po naoko bezvýznamnom údere do hlavy? Prečo by alkoholici mali nosiť prilby? Kedy sa nádor nedá odstrániť? Ako prebieha operácia, počas ktorej je pacient pri vedomí?

Kdesi som čítal, že medicína je umenie súcitu. Dá sa to povedať aj o neurochirurgii?

Určite áno. Povedal by som, že neurochirurgia je umenie súladu súcitu, zdravého rozumu a uvažovania. Neurochirurg si musí vždy rozmyslieť, čo urobí a aké to bude mať následky pre pacienta.

Archív HN

My laici si prácu neurochirurga nedokážeme celkom dobre predstaviť. Pri klasickej chirurgii sa nejaký milimeter hore-dole asi dá zvládnuť, pri vašej práci to môže znamenať tragédiu...

V podstate áno. Keď som zvažoval, ktorý medicínsky odbor si vyberiem, tak práve kvôli tomu som nechcel robiť chirurgiu. Orgány riešené chirurgiou boli pre mňa príliš veľké. V neurochirurgii sa snúbi jemnosť a precíznosť, a to nielen, čo sa týka požiadaviek na manuálnu zručnosť, ale aj na plánovanie operačného výkonu a uvažovanie počas jeho realizácie. Kým v chirurgii možno poškodíte milimeter – päť milimetrov priľahlého zdravého tkaniva a nemusí sa nič stať, v mozgu alebo mieche to môže pre pacienta znamenať katastrofu.

Možno teda povedať, že neurochirurgia je mravčia práca?

Dá sa to tak povedať, a to nielen z hľadiska jemnosti samotnej práce. Je tam aj analógia vo vzťahu k organizácii práce, lebo neurochirurgia je typicky tímová hra. Ak je celý neurochirurgický tím dobre zložený, potom je dobrý aj výsledok. Určite v neurochirurgii nie je priestor na nejakú One Man Show.

Je akýkoľvek zásah do mozgu vždy vážny, alebo sú ľahšie a ťažšie zákroky?

Pacienti sa ma často zvyknú pýtať, či to bude ľahká a či ťažká operácia. V neurochirurgii sa nedá povedať, že je nejaká operácia ľahká, nielen čo sa týka mozgu, ale aj chrbtice a periférnych nervov. Ak sa niečo skomplikuje napríklad na operácii syndrómu karpálneho kanála, čo je prvý operačný výkon, ktorý robia mladí lekári, tak konečný efekt nebude dobrý (ide o útlakový syndróm spôsobený postihnutím stredného nervu v úzkom karpálnom tuneli – oblasti prepájajúcej predlaktie a zápästie, ktorou prechádzajú nervy, šľachy ohýbačov a drobné cievy – pozn. red.). Osobne si myslím, že v neurochirurgii nie je žiadna ľahká operácia a najhoršie, čo sa môže neurochirurgovi stať, je, že nejakú operáciu podcení.

Ktoré operácie mozgu sú v súčasnosti najčastejšie?

Sú to úrazy hlavy a potom nádory mozgu.

Ako sa delí závažnosť mozgových úrazov?

Mozgové úrazy sa delia na ľahké, stredne ťažké a ťažké, ale je to klasifikácia postavená na určitom neurologickom stave pacienta v čase úrazu – to je jeden aspekt. Dôležité je však uvedomiť si, že aj relatívne ľahký úraz môže mať dlhodobé negatívne následky pre bežný život pacienta alebo pri jeho uplatnení v práci. Úplne stačí, že nastanú poruchy pamäti, koncentrácie, koordinácie pohybov a v závislosti od toho, aký typ práce človek robí, môže dôjsť k negatívnemu ovplyvneniu návratu pacienta do pôvodného zamestnania.

Môžu sa takéto následky prejaviť až po niekoľkých mesiacoch po úraze? Že tesne po ňom všetko vyzerá v poriadku a zrazu bum?

Môže sa to stať v prípadoch, keď sa v čase vyvíjajú nejaké chronické zmeny, ktoré sú síce viazané na samotný úraz hlavy z minulosti, ale postupne sa vyvinú až do stavu, že začnú pacientovi spôsobovať ťažkosti. Typickým prípadom je napríklad chronické zakrvácanie pod mozgové obaly – chronický subdurálny hematóm, ktorý sa takto môže postupne vyvinúť, a pritom pacient ani nemusí mať údaje o nejakom veľkom úraze hlavy. Stačí, že si starý človek udrie hlavu pri posteli o stenu alebo o radiátor.

Zvykne sa vstrebať?

Niekedy sa vstrebe a niekedy tomu musí pomôcť neurochirurg a hematóm odstrániť.

Bežne sa stáva, že sa občas takto udrieme. Priložíme si na hlavu niečo studené, aby hrča zmizla, a mávneme rukou. Kedy by sme však mali spozornieť?

Spozornieť by sme mali v prípade, keď sa objavia nejaké klinické príznaky, ktoré pred úrazom u pacienta neboli prítomné. Ide napríklad o bolesť hlavy, tŕpnutie končatín, poruchu reči alebo správania, rozvoj neistoty pri chôdzi a podobne.

Aké úrazy mozgu najčastejšie riešite?

Ťažké alebo stredne ťažké, dominantne tie, ktoré si vyžadujú operačné riešenie. Ide napríklad o poúrazové krvácania vo vnútrolebkovom priestore, opuch a pomliaždenie mozgu a zlomeniny lebky. Treba povedať, že neurochirurg poskytuje dvadsaťštyri hodín denne aj konzultačnú činnosť pre spádové traumatologické – úrazové oddelenia a rozhoduje o tom, či bu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-28 07:24:33 - Feat.: 0 - Title: Šéf chirurgickej kliniky: Prečo demokracia nepatrí do medicíny a blíži sa nádej pre ochrnutých pacientov? 02 - Modified: 2022-02-11 09:22:28 - Feat.: 0 - Title: Boľavé kĺby nie sú len problémom starších: Čo robiť, keď už nám neslúžia a kde vidí medicína nádej?
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 22:51