Pribúda očných ochorení a operácií. SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Primárka očnej kliniky: Na zdravie očí bude mať vplyv aj covid, svet sa už nevráti do pôvodných koľají

24.08.2022, 00:00
  • Postcovidovými problémami po prekonaní koronavírusovej infekcie trpia tisíce ľudí. Okrem bolestí hlavy, svalov, ťažkostí s dýchaním a kašľa sa pacienti sťažujú aj na problémy so zrakom.
  • „Aj niekoľko mesiacov po prekonaní covidu pociťujú opakované bolesti za očami. Vplyvom infekcie navyše došlo k vyčerpaniu samouzdravovacích mechanizmov organizmu. Niektorým ľuďom sa ,rozbehlo‘ škúlenie, u iných sa prejavili dioptrické chyby, ktoré si dovtedy mozog doostroval sám,“ opisuje škálu problémov Lucia Valešová (51), primárka Očnej kliniky NeoVize Praha.
  • Očné chyby do určitej miery ovplyvňuje aj psychika.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Hovorí sa, že ľudí s očnými a dioptrickými chybami pribúda. Pociťujete to v praxi?

Nepoviem vám presné čísla, ale moje praktické skúsenosti z ambulancie sú jednoznačné: je obrovský dopyt po odstraňovaní dioptrií. Doslova praskáme vo švíkoch. V období covidu si zrejme ľudia uvedomili, že závislosť od okuliarov môže byť pre človeka hendikep. V čase lockdownu bolo veľa služieb, vrátane optík, horšie dostupných. Obstarať si okuliare alebo kontaktné šošovky naraz nebolo také jednoduché. Záujem o tieto zákroky možno vzrástol aj vďaka tomu, že ľudia ušetrili nejaké peniaze tým, že nešli na dovolenky a rozhodli sa ich investovať práve do operácií očí. V každom prípade záujem o odstránenie dioptrií bol v čase covidu obrovský a trvá doteraz. Operujeme krátkozrakosť, ďalekozrakosť, presbyopiu (zlé videnie do blízka, pozn. red.), astigmatizmus (deformácia rohovky, človek vidí rozmazane a nemôže zaostriť, pozn. red.) a pacientov máme dvojnásobok ako pred desiatimi rokmi. Podobné informácie máme aj od ostatných kliník a kolegov aj zo zahraničia, vrátane Spojených štátov amerických.

image

Prestať sa oplatí v akomkoľvek veku, odstrihnete tým jednu vec, ktorá ohrozuje váš život

Nedošlo, napríklad vplyvom covidu, v populácii len k zanedbaniu prevencie, a teda aj k zhoršeniu zraku?

Naša skúsenosť hovorí, že sa ľudia chcú zbaviť pomôcok, od ktorých sú závislí a ktoré sa navyše môžu zničiť či poškodiť. Okrem toho používanie okuliarov bolo v čase nosenia rúšok a respirátorov extrémne nepríjemné. Aj keď existuje istá teória, podľa ktorej môže za nárast krátkozrakosti (zlé videnie do diaľky, pozn. red.) v populácii to, že pribúda činností nablízko. Napríklad v ázijských krajinách má krátkozrakosť až 80 percent populácie. Prikladá sa to ich písmu, ktoré je veľmi náročné práve na videnie do blízka. Celý život intenzívne namáhajú zrak na krátke vzdialenosti, a tým preťažujú akomodačný systém (schopnosť oka zaostriť na rôzne vzdialené predmety, pozn. red.). To potom pravdepodobne vedie k prehĺbeniu krátkozrakosti. Presný dôvod vzniku krátkozrakosti zatiaľ nebol objasnený, ale ak by táto teória bola pravdivá, potom by do určitej miery bolo týmto mechanizmom možné vysvetliť nárast krátkozrakosti, teda aj počtu ľudí vyžadujúcich korekciu tejto chyby. V čase covidu sa práca presunula na „home office“, teda domov, čím ubudlo cestovanie do práce a spolu s tým aj pohybu po vonku. Naopak, viac sme pozerali do počítačov, tabletov, mobilov a televízorov.

Samotná infekcia Covidu-19 sa na zdraví očí nijako nepodpísala?

Bohužiaľ, prekonanie infekcie malo na očné zdravie ľudí veľký vplyv. Zaznamenali sme dva typy ťažkostí.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-12 09:53:50 - Feat.: 0 - Title: Trocha LSD pre zdravie? Povzbudivé výsledky sú zrejmé v liečbe úzkostných stavov či depresií 02 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychika ako kľúč k chorobám: Na zdravie má zásadný vplyv, najcennejšie lieky však máme v sebe
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 06:53