Vegetariánsky burger SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Biologička o tajomstve bylín: Na čo si dať pozor v kuchyni a aj pri domácej liečbe?

11.06.2023, 00:00
  • Vyštudovala medicínu a má doktorát z molekulárnej biológie a genetiky.
  • Kamila Procházková, (44), z Ústavu histológie a embryológie 2. LF Univerzity Karlovej, však svoj záujem rozšírila aj na divo rastúce bylinky.
  • „Pri zbere bylín platí, že nie všetko, čo rastie, je jedlé. Vyžaduje si to základy z botaniky. Človek sa môže otráviť. Zámena hrozí napríklad pri fenikle alebo trebuľke,“ varuje genetička, ktorá sa venuje aj popularizácii významu voľne rastúcich rastlín v kuchyni.
  • Jej vášňou je okrem varenia aj písanie kníh o jedle, rozhovor s ňou priniesol magazín Téma.

Ak si do kuchyne nazbierame zlé bylinky, môže z toho byť problém. Je možné, že sa niektoré byliny neznesú s liekmi?

Lieky (presnejšie liečivé prípravky) podliehajú zákonu o liekoch a sú distribuované v osobitnom režime, zatiaľ čo veci, ktoré sa volajú potravinové, bylinkové alebo iné doplnky, pod rovnaký zákon nespadajú. Nikto nezisťuje ich účinnosť ani interakcie. Je na každom, či sa rozhodne lekárnika opýtať, či sa práve ten ktorý výťažok z liečivej byliny môže brať zároveň s určitými liekmi…Napríklad lieky na zrážanlivosť krvi reagujú s niektorými prípravkami obsahujúcimi väčšie množstvo vitamínu K. Ak si človek nekúpi bylinky v lekárni, ale niekde inde, alebo si ich sám nazbiera, tak ho neupozorní nikto. Napríklad kurkuma by nemala byť konzumovaná s liekmi na poruchy spánku a hlavne môže byť vo väčšom množstve potenciálne toxická aj samotná. (Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je pre šesťdesiatikilového dospelého človeka bezpečná dávka korenia kurkuma 180 miligramov denne. Výživové doplnky však túto hranicu prekračujú aj niekoľkonásobne, pozn. red.) Na druhej strane je kurkuma veľmi sľubná pri vývoji nových liečiv, pre svoje účinky na niektoré zložky metabolického syndrómu (rad zdravotných problémov spojených so zlým trávením, ktoré môžu viesť k cukrovke či komplikáciám obehového systému, pozn. red.). Vo všeobecnosti sa ale zle hľadá, čo všetko sa môže kombinovať, pretože interakcie môžu byť veľmi široké a množstvo rastlín obsahuje látky, o ktorých zatiaľ ešte nevieme.

image

Ako nemeniť jedlo na hrozbu: Tieto riziká sú skryté v našich potravinách

Mal by si človek dávať pozor na užívanie ľubovníka bodkovaného? Uvádza sa, že by sa nemal kombinovať s liekmi na cholesterol…

To rozhodne môže byť problém. Ide o podobný mechanizmus ako u vyššie spomínanej kurkumy – ovplyvnenie enzýmu CYP3A4, ktorý metabolizuje lieky (pomáha ich vstrebávaniu, pozn. red.). Kurkuma jeho účinnosť znižuje, ľubovník ju naopak zvyšuje. Ľubovník má však najmä závažné interakcie s liekmi ovplyvňujúcimi psychiku – s antidepresívami. Tie sa spolu naozaj neznášajú.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-10 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieto plody spaľujú tuky a obmedzujú chuť do jedla, hlavne na sladké 02 - Modified: 2023-05-05 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký test energetických nápojov: samý cukor a sklamanie. Tie najznámejšie prepadli 03 - Modified: 2023-03-22 15:47:32 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny nám škodia viac, ako sme si mysleli
01 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Aby každý žiak zažíval úspech 02 - Modified: 2024-12-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Dokumentaristka: To, ako pristupujeme k deťom so znevýhodnením, je dedičstvo komunizmu 03 - Modified: 2024-12-21 04:51:32 - Feat.: - Title: Klimatický expert pre HN: Najdôležitejšie projekty Green Dealu zlyhali, dohoda EÚ potrebuje obrovský reštart 04 - Modified: 2024-12-17 13:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Jaro Slávik: „Verím v absolútnu náhodu.“ 05 - Modified: 2024-12-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Miriam Latečková: Príroda má liek na všetko, tak prečo to nevyužiť
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. december 2024 00:02