Úzkosť, smútok, psychológia (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Naučená bezmocnosť alebo prečo je úzkosť horšia ako strach

13.06.2023, 07:30
Autor:
Jan ČápJan Čáp
  • Strach z neznámeho či nepredvídateľného je zo všetkých strachov ten najväčší. Hovoríme mu neistota.
  • Ak nemáme nad udalosťami kontrolu, ak ich nemôžeme ovplyvniť, ak nevieme, čo príde a na čo sa pripraviť, rozbliká sa v mozgu pocit najvyššieho ohrozenia.
  • Redakcia týždenníka TÉMA spísala na základe rozhovorov s rôznymi odborníkmi na ľudskú psychiku súbor otázok a odpovedí, ktoré sa týkajú neistoty, toho najmučivejšieho pocitu v našom mozgu.

Neistota vyvoláva úzkosť. Preto jej je v časoch krízy stále viac. Je nejaký rozdiel medzi úzkosťou a strachom?

Strach máme z niečoho konkrétneho (z hadov, z tmy, z toho, že prídem o prácu alebo sa rozídem s partnerom), zatiaľ čo základom úzkosti je práve neistota, čo bude, ohrozenie, ktoré nedokážem ovplyvniť. Keď viem, na čo si dávať pozor, je to strach. Keď to neviem, je to úzkosť. A aj keď jej intenzita je u každého trochu iná, vo všeobecnosti má na nás a na atmosféru v spoločnosti ničivejšie dopady než strach, ktorý sa dá ľahšie odstrániť. Zatiaľ čo úzkosť väčšinou aj dlhšie trvá.

Takže neistotu, a teda aj úzkosť môžem znížiť dostatkom informácií?

Teoreticky áno. Preto sme aj počas začínajúcej pandémie covidu či začínajúcej energetickej drahoty hltali v televízii, v novinách a na internete o týchto problémoch každé slovo. Iná otázka je, či sú odpovede natoľko relevantné, že nám pomôžu našu situáciu vyriešiť. Ľudský mozog stavia na kauzalite (vzťah medzi príčinou a dôsledkom), a keď ju nevidí, snaží sa ju dotvoriť, pretože to znižuje pocit neistoty, ohrozenia, a teda úzkosti. Preto ju ľudia podvedome hľadajú za každú cenu, napríklad aj tam, kde nie je. A takto vznikajú bludy a konšpiračné teórie. „Fakt, že to vysvetlenie je pomýlené, v tej chvíli nie je dôležité, podstatné je, že sme nejaké vysvetlenie našli. Je to rovnaké, ako keď sme skutočne vyhladovaní. Potom zjete čokoľvek,“ hovorí psychiater a neurovedec prof. Jiří Horáček, vedúci Centra pokročilých studií mozku a vědomí v Národním ústavu duševního zdraví. V neistote sme jednoducho mimoriadne ľahko manipulovateľní. Veľmi potrebujeme niečomu veriť. „A výsledkom je často masová viera v konšpiračné teórie, názorová polarizácia a vzájomné vzďaľovanie rôznych skupín v spoločnosti,“ vysvetľuje prof. Horáček.

image

Robte si so mnou, čo chcete. Psychologický experiment odhalil v ľuďoch to najhoršie. A zapísal sa do dejín

Aká neistota je pre nás najhoršia?

Samozrejme tá, ktorú práve prežívame. Všeobecne ale v nás najväčšiu mieru neistoty vyvolávajú nové, neznáme veci. Ak netušíme, čo môže prísť a na čo sa pripraviť, rozbliká sa v mozgu pocit najvyššieho ohrozenia. A naše obavy ešte zosilnejú, ak na udalosti okolo seba nemáme žiaden vplyv, žiadnu kontrolu. Predstavte si psa, ktorého zavreli do klietky. Tá je rozdelená stenou, ktorú môže preskočiť. V jednej polovici klietky dostáva do labiek jemné elektrické rany. To sa mu nepáči, ale rýchlo sa naučí preskočiť na druhú stranu. Ak však začne dostávať rany striedavo v obidvoch častiach klietky, podľahne strachu a frustrácii. Rýchlo pochopí, že neexistuje únik, že sa nemôže na nič pripraviť. Tomu sa hovorí naučená bezmocnosť.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 65% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Terapeut: Alkohol patrí medzi tvrdé drogy, abstinentka bola do troch mesiacov na litri vodky denne 02 - Modified: 2023-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový generačný stret? Nechajte si tie rozumy 03 - Modified: 2023-06-02 15:31:40 - Feat.: 1 - Title: Nepriateľ hriechu a feministiek. Cenzor vládol Amerike a miloval onaniu 04 - Modified: 2023-04-20 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vraždiaci panici s nenávisťou k ženám: Čiernobiely svet nesmelých mužov je reálnou hrozbou 05 - Modified: 2023-03-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: (Ne)vinný feminizmus: Ženy majú všetko, čo chceli, napriek tomu nie sú šťastné. Čím je to?
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 23:01