Samuel Kováčik, teoretický fyzik a popularizátor vedy, FMFI Mlynská dolina SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Vedátor Samuel Kováčik: O cestovaní v čase, o živote v matrixe a hlúposti hoaxov

16.06.2023, 07:30
  • Slovenský fyzik Samuel Kováčik (34), pracoval v Dublinskom inštitúte pokročilých štúdií, ale vrátil sa na Slovensko.
  • Ešte predtým založil projekt Vedátor, učí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a venuje sa vede, zároveň je členom výskumnej skupiny astrofyziky vysokých energií na Masarykovej univerzite.
  • Články a podcasty mladého vedca ľudia sledujú, aby spoznali základné otázky a zorientovali sa v zložitom svete.
  • O čom bol experiment s desiatimi plechovkami piva? Pri ktorom sci-fi filme sa spojili fyzik a Hollywood a vznikol tak megahit? A existuje vo fyzike dokonalé nič?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Začnem základnou otázkou, ktorú ste vy už vysvetľovali aj vo vašej knihe Obyčajné zázraky – prečo je tráva zelená?

Je to zložitá otázka, až natoľko, že donedávna sme na ňu nevedeli odpovedať, čo ma prekvapilo. Teraz už poznáme jednoduchú odpoveď, že zelené sú veci preto, lebo k nim prichádza svetlo rôznych vlnových dĺžok a okrem tej zelenej všetky zachytia, kým zelená sa vráti naspäť. Lenže keď sa zároveň pozrieme, akých vlnových dĺžok prichádza zo Slnka najviac, zistíme, že práve zelených. Tie však rastliny neprijímajú, vezmú si červené, modré, no zelené vrátia naspäť. Donedávna bola záhada, prečo si vyberajú menej výživné časti svetla, a zistilo sa, že keď si vyberú okraje spektra, dodá to procesu stabilitu.

image

Dominik György, chameleón medzi režisérmi: Filmovou tvorbou som ľudí pobúril už v štrnástich

Prečo?

Keď príde oblak a zatieni Slnko, rastlina s tým nemá problém. Ale keby prijímala zelené spektrum farieb, tak by pri zatienení proces veľmi prudko ustal a mohli by nastať komplikácie. Evolúcia to zariadila tak, že najvýživnejšiu časť svetla nám rastliny odrážajú naspäť, a preto ich vidíme zelené.

Na farbách je zaujímavé aj to, že každý ich môže vidieť inak. Obaja vieme, že nejakú farbu máme pomenovanú ako zelenú, no nevieme, či ju vidíme rovnako?

To je ale filozofická otázka. Môj mozog je súčasťou mňa, moje oči sú pripojené na môj mozog, takže vlastne ani neviem, čo by som myslel tým, že by som sa pozrel cez cudzie oči. Áno, všetci vidíme farby tak, ako ich interpretuje náš mozog, a nevieme povedať, ako ich vidia ostatní, ale je to, ako keby sme pri zvieratách rozmýšľali, ako vníma svoju existenciu napríklad netopier. Vieme, že má nejaké nervové vzruchy, ktoré sa v niečom podobajú na naše, ale tam plus-mínus končíme.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 92% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Amar Ibrahim, odborník na prežitie: Pripravte sa na to, že v kríze zostanete úplne sami 02 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škola aj polícia ho odpísali ako kriminálnika a príživníka. Úspešný príbeh Patrika Banga vyvracia stereotypy 03 - Modified: 2023-05-04 10:17:04 - Feat.: 0 - Title: Herečka a hviezda seriálu Dunaj, k vašim službám, Sarah Arató: Herec má vedieť, čo hrá a má tam byť pravda
01 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 10:40