StoryEditor

Alzheimer aj samota. Ako sa pripraviť na starobu a skrátiť si roky "neživota"?

06.08.2023, 00:00
  • Dlhodobú starostlivosť bude v priebehu svojho života potrebovať každá štvrtá žena a každý piaty muž.
  • Medzi najobávanejšie problémy vysokého veku sa dostáva demencia, ktorá existovala odjakživa, ale málokto sa jej predtým dožil.
  • „Obmedzuje totiž autonómiu, akú si chce človek zachovať do poslednej chvíle,“ hovorí pre magazín Téma najznámejšia česká gerontologička Iva Holmerová (67).
  • Ako riešenie na spokojnú starobu navrhuje prevenciu, zdravý životný štýl a dobrú postakútnu starostlivosť.

Existujú prieskumy o tom, ako si väčšina z nás praje odísť zo sveta?

Deväťdesiat percent z nás si praje zotrvať v domácom prostredí obklopení svojimi blízkymi, ale skutočnosť je opačná. Väčšina ľudí umiera v nemocniciach alebo lôžkových zariadeniach. Spravidla by sme všetci chceli, aby bol náš odchod čo najrýchlejší a bezbolestný. Bojíme sa hlavne terminálnych fáz (fáz umierania, pozn. red.), pretože často vieme, aké dramatické to bolo u rodinných príslušníkov. Ideálne by bolo, keby to umieranie ani nemuselo byť. Život, a potom nič. Lenže tak to nie je. Málokomu je dopriate, aby zaspal a ráno sa neprebudil – čo je tragédia pre okolie, ale pre neho v podstate krásna smrť.

image

Téma, č. 32 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Predstavujeme si, že rodina bude s nami v poslednej fáze života bývať?

Áno, čo je v dnešných podmienkach, keď bývajú rodiny samostatne, celkom nereálne. Ale mnohí to riešia perfektne, keď už je prognóza zlá a koniec sa blíži, čo sa dá pri niektorých ochoreniach odhadnúť v priebehu niekoľkých týždňov, poskytujú podporu a sú so svojimi blízkymi aspoň nejaký čas. Sú rodiny ošetrujúce a nestarostlivé – také, čo napríklad bývajú v jednom dome, ale navzájom sa o seba nestarajú. Iné bývajú ďaleko od seba, ale dokážu starostlivosť zaistiť tak, že je to pre všetkých dobré.

Mení sa vekom predstava o konci života?

Ako človek starne, zmieruje sa s hocičím. Zatiaľ čo si napríklad v sedemdesiatke život v nejakom zariadení nevedel predstaviť, neskôr je sám doma zatvorený, už to nepovažuje za únosné a hovorí si, že mu v zariadení možno bude lepšie. Veľmi záleží aj na tom, aký komfort mu zariadenia ponúknu. Keby som mala pre seba kreslo, malú knižnicu, svoj obraz a príslušenstvo, potom si sama seba v nejakom zariadení predstaviť dokážem, ale už ťažko si viem predstaviť, že by ma nasťahovali k niekomu, koho som si nevybrala. Súkromie, jednolôžkové izby a zaistené všetky služby nie sú zatiaľ štandard, bohužiaľ.

Mne sa seniorské komplexy so záhradami a s lavičkami zdajú sympatické. Maľujem si realitu naružovo?

Možnosť súkromia je pre starších ľudí veľmi dôležitá, ale v domovoch pre seniorov sú ešte často dvoj- a viaclôžkové izby. To je problém, do takých by sa asi málokomu chcelo. Na druhej strane však chápem, že sú ľudia, ktorí budú spokojnejší s niekým ako sami. V každom prípade by to malo byť tak, aby si každý mohol vybrať.

Bojíme sa viac fyzickej alebo duševnej nemohúcnosti?

Každý inak. Dlhodobo sa vie, že všetci máme najväčší strach z fyzického utrpenia, z bolestí, dýchavičnosti, nemohúcnosti, bezmocnosti dostať sa z postele...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život 02 - Modified: 2023-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najzaujímavejšie informácie o bábätkách: Dedí sa morálka a prečo sú rozmaznané zvedavejšie? 03 - Modified: 2023-06-13 06:46:03 - Feat.: 0 - Title: Naučená bezmocnosť alebo prečo je úzkosť horšia ako strach 04 - Modified: 2023-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehlušiť bolesť duše bolesťou fyzickou: Ako zvládnuť dospievanie doslova na ostrí noža?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 11:28