StoryEditor

Najzaujímavejšie informácie o bábätkách: Dedí sa morálka a prečo sú rozmaznané zvedavejšie?

01.07.2023, 00:00
  • Rodia sa deti ako nepopísaný list papiera? Alebo už prichádzajú na svet s istým očakávaním o jeho fungovaní? Čo všetko z vonkajšieho sveta vnímajú v maminom bruchu? A čo si potom po pôrode zo svojho prenatálneho života pamätajú?
  • „Deti sa napríklad rodia s očakávaním, že sa okolo nich budú vyskytovať tváre. V zrakovom centre máme totiž oblasť, ktorá sa na tváre špecializuje a vie ich veľmi dobre nájsť. Táto schopnosť je zakódovaná už v mozgu ešte nenarodeného dieťaťa,“ hovorí biológ a popularizátor vedy Jaroslav Petr pre magazín Téma.
  • Čo sa bábätká naučia až po pôrode a o aké schopnosti v prvých týždňoch a mesiacoch svojho života prídu?

Rodia sa deti ako tabuľa rasa, teda „nepopísaná tabuľa“, alebo už prichádzajú na svet s tým, že o ňom predsa len niečo vedia?

Určite všeličo vedia. Už v matkinom lone mozog dieťaťa pracuje, a aby sa mohol správne vyvíjať, potrebuje zaznamenávať veľa vecí a reagovať na ne. Keby tieto podnety, ktoré k dieťaťu doliehajú z materského organizmu a vonkajšieho sveta, nemalo, poznamenalo by to vývoj jeho mozgu. Toto sa napokon potvrdzuje aj u predčasne narodených detí, ktorým sa v inkubátore prehráva hlas ich matky a tlkot jej srdca. Tieto deti majú mnoho centier v mozgu oveľa vyvinutejších ako deti, ktorým sa tieto zvuky neprehrávajú.

Čo všetko vnímajú bábätká ešte pred svojím narodením?

Už v lone matky majú vyvinuté zmysly. Napríklad hmat im funguje pomerne skoro. Vďaka moderným sonografom sa na bábätká môžeme pozrieť v 3D zobrazení a je krásne vidieť, ako si siahajú na tvár alebo si cmúľajú palec. Asi jedno percento jednovaječných dvojčiat má spoločný plodový obal a u nich môžeme pozorovať, že sa dokonca vzájomne ochytávajú.

Ako veľmi vnímajú nenarodené deti chuť?

Veľmi dobre. Všetko, čo ich mama zje, sa nejakým spôsobom dostáva do plodovej vody, ktorú dieťa prehĺta a má jej plné pľúca, pretože kyslík získava cez pupočné cievy. Keď si dá mamička niečo sladké a cukor sa dostane do plodovej vody, plod prehĺta rýchlejšie, pretože mu voda chutí. Hneď ako sa tam však dostane niečo kyslé, na intenzite uberie. Pri niektorých chutiach robí nenarodený plod dokonca grimasy, čím dáva reflexívne najavo, že práve toto mu až tak nevyhovuje.

Ovplyvňuje to, čo matka počas tehotenstva jedla, aj chuťové preferencie dieťaťa po narodení?

Existuje experiment, ktorý sa zameral práve na túto otázku. Vedci vzali cesnakový koncentrát, ktorého aromatické látky sa uvoľňujú do plodovej vody a potom aj do materského mlieka, ktorým je dieťa kŕmené po narodení. Sledovali, ako bude materské mlieko, ktoré bolo naozaj cítiť po cesnaku, deťom chutiť. Deti, ktoré koncentrát konzumovali už počas mamičkinho tehotenstva a zároveň v prvých mesiacoch po pôrode, nemali s cesnakom najmenší problém. Avšak deti, ktoré sa s ním predtým nestretli, takéto materské mlieko odmietali. Akási preferencia chutí vzniká teda už v materskom lone a naše stravovacie návyky sa čiastočne formujú už pred narodením.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Palestíny na Slovensko: Na zdravotnícky systém som si už zvykol. Je, aký je, ale zlepšuje sa 02 - Modified: 2023-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekár Filip Málek: Sme na prahu epidémie srdcového zlyhania
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 23:23