StoryEditor

Keď sa jedna krivda lepí na druhú: Násilie nie je vždy hlučné ani viditeľné, často sú to „len“ slová, vety

25.09.2023, 00:00
  • O subtílnom násilí sme v magazíne Téma hovorili so sociálnou poradkyňou Idou Želinskou (51), ktorá sa venuje poradenstvu a stratégiám riešenia konfliktov vo vzťahoch.
  • Ako vlastne rozlíšiť kvalitný vzťah od nekvalitného? Ako vyzerá tichý boj o moc?
  • A ako sa deje plazivé trápenie zo strany partnera, ktorý „začuchá“ slabé miesta a potom svoju obeť poriadne vytrápi?

Vysvetlime si na úvod, aké situácie najčastejšie riešite.

Moja práca má dve línie. Prvou sú vzájomné vzťahy ľudí. Spolu s klientmi a klientkami hľadáme spôsoby, akými môžu férovo, pohodovo a funkčne existovať, mať dobré vzťahy a dobrý život. Niekedy sa totiž doma niečo pokazí a vťahuje ich to do vzťahovej hlbočiny, v ktorej sa už nič nedarí. Momenty nápravy sú často veľmi jednoduché, čím však nechcem povedať, že nevyžadujú veľa práce. Tou druhou líniou, s ktorou často pracujeme, sú vzťahy ľudí a inštitúcií. Bývajú často až nepochopiteľne násilné: ľudia si totiž neuvedomujú, že štát do ich života vstupuje prostredníctvom svojich úradníkov veľmi intenzívne - napríklad pri každom rozvode, keď zastupuje práva ich detí.

image

Téma, č. 39 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Vo svojej poradenskej praxi poskytujete „iné ako čiernobiele riešenia“. Čo znamená ak vidíme konflikty čiernobielo?

Niekedy, keď sa povedzme dostaneme do konfliktu, máme pocit, že výhra má vyzerať takto a že na konci konfliktu musím ako víťaz dostať toto. A keď to nedostanem, znamená to, že som prehral. A možno sa preto stane niečo strašné. Ja však navrhujem, aby sme konflikt nevnímali ako niečo, čo má len dve riešenia, ale ako výzvu či priestor. Na konci konfliktu predsa môže vzniknúť lepšie riešenie problému. Ak to dokážeme takto vnímať, otvárajú sa pred nami aj iné ako čierne a biele riešenia. Zrazu máme pred sebou dvanásť odtieňov sivej či ružovej (úsmev).

Aby som si to vedela predstaviť na príbehu imaginárnej ženy. Dajme tomu, že príde za vami s tým, že doma je hustá atmosféra, veľa sa s partnerom hádajú a ona má strach, že to vygraduje a niekto niekomu ublíži fyzicky. Sú to aj takéto príbehy?

Skôr je to tak, že prichádzam na scénu až v ďalšej fáze než je tá, ktorú popisujete. Napríklad: „Rozišli sme sa a bojujeme o deti. Každý z nás má na to iný pohľad. On chce striedavku, no ja si to neviem predstaviť. Bola som sedem rokov doma, som zvyknutá deti každý večer uspávať. Nemám vlastnú kariéru, lebo som sa oddala rodine. On povedal: dobre, ostaň si v tom dome, ale vyplať ma. Lenže ja po materskej len začínam pracovať, zarábam tisíc eur, kde by som teda vzala 150-tisíc eur, aby som ho vyplatila? Čo mám teda robiť? Odísť z domu, ktorý som piplala sedem rokov a naliala som do neho všetky svoje peniaze a úsilie?“ Takto môže vyzerať príbeh z mojej praxe. Potom ho postupne začíname olupovať, vrstvu po vrstve, a nachádzať miesta, na ktorých sa dvaja zainteresovaní ešte dohodnúť dokážu a kľučkovať okolo miest, ktorých stav je daný. Mojou úlohou je sprevádzať ľudí pri hľadaní riešení a tiež strážiť, aby sa ľudia, ktorí sú schopní dopracovať sa k funkčným riešeniam, neprepadli do násilných vzťahov. Lebo keď sme pod tlakom, sme len mikrometer od toho, aby sme sa začali správať násilne, ako ste spomenuli v otázke.

Je záchranárstvo vzťahov skôr doménou žien?

Nerada by som sa pohybovala v klišé, že muži sú takí a ženy zase onaké. Videla som vo svojej praxi veľmi nešťastné a tragické príbehy mužov, ktorým bolo zo strany žien veľmi ublížené – nie je to však systémová vec.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-13 06:46:03 - Feat.: 0 - Title: Naučená bezmocnosť alebo prečo je úzkosť horšia ako strach 02 - Modified: 2023-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehlušiť bolesť duše bolesťou fyzickou: Ako zvládnuť dospievanie doslova na ostrí noža? 03 - Modified: 2023-06-18 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Etuda nielen manželská: Považujem sa za kronikára bežného života, hovorí režisérka Helena Třeštíková
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-25 05:14:43 - Feat.: - Title: Viete, aké ste manželky podľa horoskopu? Tieto znamenia sa radia k tým najlepším
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 13:13