StoryEditor

Vedec Bedřich Moldan: Počasie bude plné extrémov, prudké zrážky budú striedať dlhé suchá. Čo čaká Európu?

  • Profesor BEDŘICH MOLDAN (88) patrí medzi významných vedcov, ktorí skúmajú vzťah človeka a životného prostredia.
  • Jeho práce o ekológii z pohľadu geochemika vychádzajú už od sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď patril k priekopníkom diskusie o zhoršujúcom sa stave československej prírody a krajiny.
  • V roku 1989 sa stal prvým ministrom životného prostredia a potom pôsobil ako výskumník a vysokoškolský pedagóg v Česku aj v zahraničí.
  • Zmení sa kvôli globálnemu otepľovaniu Európa? Čaká nás sucho ako v Španielsku? Prežili sme najteplejšiu zimu v histórii meraní a budeme si musieť zvyknúť na hory bez snehu? V čom nie sú priaznivé výkyvy počasia, ktoré nás čakajú?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Mohol by sa dnes našinec bez strachu napiť z nejakej rieky, ako napríklad niekde v Nórsku?

Určite je dnes situácia podstatne lepšia, než bola povedzme pred tridsiatimi – štyridsiatimi rokmi. Tým, že komunizmus padol, sa týmto veciam začala venovať nielen pozornosť, ale aj nemalé financie. A ak sa pozriete ešte hlbšie do minulosti, nepovedal by som, že by situácia bola lepšia ako dnes. Ale napriek tomu by som piť vodu z riek neodporúčal, pretože to nikdy nie je úplne bez hygienického rizika.

image

Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat

Kalí napriek tomu niečo radosť z evidentne čistejšej vody?

Existujú aj parametre, ktoré sú horšie ako v minulosti, ako je napríklad prítomnosť rôznych nebezpečných látok, lenže si musíme uvedomiť, že pred nejakými tridsiatimi rokmi neboli analytické metódy na takej vysokej úrovni, takže sa tam v súčasnosti tých látok objavuje oveľa viac, hoci tam boli aj v minulosti. Len sme to vtedy nevedeli. Pred tými dvadsiatimi – tridsiatimi rokmi sa rozhodne nepočítalo s tým, že by raz mohli byť veľkým problémom liečivá, ktoré sú dnes dosť závažný problém.

V akom stave je príroda dnes, keď ju porovnáte s dobou, keď ste v mladosti, začiatkom päťdesiatych rokov, vyrážali na výpravy s woodcraftermi, teda s vyznávačmi hnutia lesnej múdrosti?

Chodil som na gymnázium v Děčíne, kde sme mali woodcrafterský kmeň Vychádzajúceho slnka, a chodili sme po okolí pravidelne každý víkend. Jedným z cieľov našich výletov bolo České Švajčiarsko, kde je riečka, ktorá sa volá Křinice, a kde vtedy nebol vôbec nikto. Bolo to krátko po odsune, takže okolo nemeckých hraníc bolo minimum ľudí, občas nejakí nemeckí turisti, ale z Čechov vôbec nikto. Z tej Křinice sme bežne pili, čo by som dnes tiež neodporúčal, hoci určite nie je nijako znečistená. Na druhej strane si spomínam, ako sme chodili k neďalekej väčšej rieke Kamenici, kde sme si raz požičali loďky a išli sme po nej z Českej Kamenice dole do Hřenska. Lenže to bola smradľavá stoka.

Už vtedy?

Áno, bolo to obdobie, keď tam všetky miestne fabriky, ktoré išli naplno, nehanebne vypúšťali úplne všetko. Potom sme štrnásť dní doma smrdeli, pretože sme sa toho nemohli zbaviť. No a dnes tam chodia turisti, pretože je to krásna, čistá rieka. Takže sa nedá povedať, že pred sedemdesiatimi rokmi bola voda všade čistejšia alebo špinavšia. So životným prostredím to však s pribúdajúcimi rokmi bolo čoraz horšie. Komunistický režim sa o životné prostredie až do osemdesiatych rokov minulého storočia nezaujímal.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-09 07:26:09 - Feat.: 0 - Title: Ako lieky menia správanie: Anestéziológ vysvetľuje, aký vply má na nás anestézia či obyčajný paracetamol 02 - Modified: 2024-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dievčatá, chlapci a zmätok pohlaví: Prečo rastie počet mladých, ktorí majú problém s pohlavnou identitou? 03 - Modified: 2024-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stále mladý? Z hľadiska evolúcie samce nemusia existovať, teoreticky je ale možné, aby sme raz žili 500 rokov
01 - Modified: 2024-09-19 10:49:37 - Feat.: - Title: Zažijeme pravé babie leto? Klimatológ o tom, prečo sa jemu podobné prejavy teraz vyskytujú aj v novembri 02 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 03 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Po horúčavách prišlo náhle ochladenie. Odborník vysvetľuje, ako to vplýva na zdravie ľudí (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-16 14:30:43 - Feat.: - Title: Slovensko je tesne nad minimom Európy (komentár) 05 - Modified: 2024-09-16 09:30:30 - Feat.: - Title: O záplavách v Európe informujú aj svetové médiá. Obviňujú z toho klimatické zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. september 2024 12:49