Marek Torčík, spisovateľ, publicista, držiteľ ceny Magnesia Litera. Foto pro TÉMA FOTO: Mafra - Radek Vebr
StoryEditor

Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou

17.10.2024, 00:00
  • Pôsobí rovnako krehko ako jeho prozaický debut. Spisovateľ MAREK TORČÍK (31) románom Rozložíš paměť prináša do literatúry mnoho naliehavých otázok.
  • Ako sa vymaniť z pasce chudobných sociálnych pomerov? Ako čeliť šikane v škole? Ako sa vyrovnať so svojou inakosťou? Ako bojovať s nepochopením v malom meste, ale aj s predsudkami a so stereotypmi tých najbližších? A ako donútiť pamäť vymazať tie najväčšie krivdy, aby sa rozbitá osobnosť mohla zase poskladať dohromady?
  • Výsledkom je veľmi pôsobivá a osobná kniha, ktorá tento rok získala už dve literárne trofeje: Cenu Jiřího Ortena a Magnesia Litera.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Ste najmä básnik, k próze ste si vlastne len odskočili. Aký to bol zážitok?

Bola to radosť, ale poézia má tú veľkú výhodu, že v básni môžete riadok kedykoľvek zalomiť, kým v próze musíte skončiť bodkou. Prózu však číta viac ľudí ako poéziu a mne sa zdalo dôležité, aby som bol predovšetkým zrozumiteľný. Napriek tomu som sa snažil čo najviac poézie zachovať, preto som na viacerých miestach volil skôr básnický jazyk. Potlačil som dej a hral som sa s motívmi, pocitmi a so scénami, niektoré sa v mojej knihe stále vracajú ako vlny, podobne ako v básňach. Ani ja ako čitateľ od kníh neočakávam predovšetkým dej. Keby som túžil po ňom, pustil by som si film.

image

Spisovateľka o traumách detstva 90. rokov i odvrátenej strane života v kláštore: Ľudia sa boja, ak je ste iný

Zvolili ste aj netradičnú formu rozprávania v druhej osobe. Ako by ste túto metódu opísali?

Ako keby som si na stôl rozložil staré fotky z rodinného albumu a snažil sa nájsť tú skutočnú spomienku a sprostredkovať ju. Ale ide to? Myslím, že poézia niektoré myšlienky zvláda pomenovať lepšie ako ktorékoľvek iné umenie. Vďaka básnickej skratke a obraznosti. Pretože iba slová so svojím bežným významom jednoducho na niektoré veci nestačia. Niečo je normálnym jazykom neopísateľné, nevysloviteľné, neoznámiteľné. A práve s touto nemožnosťou veci zachytiť poézia pracuje.

K básnikovi mi vaša plachosť sedí viac. Ako veľmi si užívate publicitu ako spisovateľ, ktorý uspel so svojou prvotinou?

Veľmi nie. Zvykám si... Oveľa lepší pocit, samozrejme, mám, keď sedím doma za počítačom a píšem (usmieva sa).

Zaujala ma vaša myšlienka, že sa v bolestných okamihoch dá hľadať sila.

To je, samozrejme, veľmi subjektívne. Ale mňa baví pozerať sa na minulosť z bodu, v ktorom sa práve nachádzam, pretože to je úplne iná perspektíva ako vtedy. Tak som písal aj svoju knihu Rozložíš paměť, ktorá si vypožičiava niektoré moje traumatické spomienky. Ono je to problematické, ale vlastne platí, že čo vás nezabije, to vás posilní. Alebo aspoň tá bolesť raz prejde. To je vlastne aj to optimistické na mojej knihe. Pokiaľ na ten príbeh nazeráte touto perspektívou, má podľa mňa vlastne happyend. A tak môže pomôcť tým, ktorí zažívajú niečo podobné... Je nádej, že to dopadne dobre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od decáku, drog k úspechu: Som precízny ako Monk, pravá frajerina je však sponzorovať svoj decák 02 - Modified: 2024-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase? 03 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: V koži autentických pankáčov. Sme radikálne ľudskí, hovorí v otvorenom rozhovore líder kapely RozpoR
01 - Modified: 2024-10-23 10:28:29 - Feat.: - Title: Advokát Ribár pre HN: Sú aj iné riešenia, ako je trest odňatia slobody. Štát to stojí tisíce eur 02 - Modified: 2024-10-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Obezitológ: Na trhu je liek, po ktorom sa chudne dvakrát viac ako po tých, čo tu máme. Až 25 kíl za rok 03 - Modified: 2024-10-22 11:13:03 - Feat.: - Title: Bratislavu už tretí rok po sebe obohatí podujatie Dni zmeny. Prinesie filmy, ktoré prinášajú návody na pozitívnu spoločenskú zmenu 04 - Modified: 2024-10-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Analytik prezradil, kto a ako nás špehuje a aj prečo je Temu veľké riziko, ktorému vôbec nejde o tovar 05 - Modified: 2024-10-19 05:35:50 - Feat.: - Title: O prezidentovi rozhodne do veľkej miery Pensylvánia. Kým Bidenovi pomohla, Harrisovú pomôže potopiť (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. október 2024 19:43