StoryEditor

Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase?

26.08.2024, 00:00
  • Keď sa na festivaloch schádzajú desiatky tisíc ľudí na jednom mieste, na námestiach protestujú tisícky ľudí, nehovoriac o situáciách, keď pri návšteve pápeža prichádzajú niekam obrovské davy veriacich, niekto v pozadí musí zabezpečiť logistiku a bezpečnosť účastníkov.
  • Aby nevznikali situácie ako kedysi pri veľkých púťach, kde sa stávali obrovské tragédie a ušliapaných boli stovky ľudí.
  • Bezpečnostný manažér a odborník na bezpečnosť davov Martin Královič (35), študoval vo Veľkej Británii a na Slovensku sa už roky pravidelne podieľa na organizovaní veľkých akcií. Čo sa deje v zákulisí takých akcií?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Ľudia, ktorí prichádzajú na veľké akcie, asi nevnímajú to, čo všetko bolo treba spraviť pre bezpečnosť. Prečo vlastne treba manažovať bezpečnosť na zhromaždeniach, protestoch, festivaloch?

Na Slovensku máme slovo bezpečnosť, v angličtine sú dve slová, ktorými to dokážete vyjadriť – security a safety. Security by ste si mohli predstaviť ako SBS alebo políciu, čiže niečo tvrdšie, militantnejšie, kým safety je niečo ako pocit bezpečia, čiže mäkšie opatrenia. Napríklad protivládne protesty, ktoré sú na Slovensku od decembra, organizuje politická opozícia, ale na bezpečnosť si najímajú našu agentúru a veľká časť práce pred každým protestom je plánovanie. Nie je to tak, že prídeme na miesto a myslíme si, že zachránime svet. Musíme sa s organizátorom zladiť, lebo každý má iný pohľad na bezpečnosť.

Aký iný pohľad majú?

Niektorí organizátori sa tomu venujú do detailu, lebo už s akciami majú kopu skúseností, to je napríklad festival Pohoda, s ktorým robíme niekoľko rokov, ale sú aj novopečení organizátori, ktorí nemajú skúsenosť s eventom väčším ako 500 ľudí a zrazu im má prísť na námestie 20-tisíc ľudí. My ich vlastne aj učíme, zlaďujeme sa s nimi, lebo si neviem predstaviť prevziať zodpovednosť za bezpečnosť akcie, pri ktorej nie sme na jednej vlne s organizátorom.

To sa stáva?

Bežne, a preto sme odmietli niekoľko aj mediálne veľmi známych podujatí z oblasti festivalov. Oslovili ma na spoluprácu, dali sme si úvodné stretnutia a ukázalo sa, že z ich strany bolo absolútne podcenenie bezpečnosti. Ak je cieľom promotéra predať čo najviac lístkov a nepozerať sa na komfort ľudí, neprispôsobovať tomu veci typu pitná voda, kapacita parkovísk, kapacita personálu pri vstupných bránach a vlastne celkovo služby pre návštevníkov, tak sa im snažíme vysvetliť, že sú to dôležité veci. Mal som skúsenosť, že mi na to odpovedali – ak ste dobrý bezpečnostný manažér, dokážete to zabezpečiť v líniách, aké máme nastavené.

Takže bezpečnosť je v podstate komplex vecí, ktoré majú dobre fungovať? Ak by na viacdennom hudobnom festivale nebolo dosť pitnej vody, dosť záchodov, dosť ďalších služieb, tak by to ľudí podráždilo a môže nastať bezpečnostný problém?

Ak človek neprimerane dlho čakal pri vjazde na parkovisko, potom mu pri vstupe nešlo oskenovať lístok, prišiel do festivalového areálu a zbadal dlhé rady na toalety, ktoré boli navyše špinavé, k tomu videl málo stánkov na občerstvenie, takže sa dlho čakalo, tak má vytvorenú úplne inú emóciu a o to náročnejšie je potom s ním pracovať. Druhá vec je prelínanie viacerých vecí, volá sa to Swiss Cheese Model – po slovensky by sme to mohli nazvať teória dier v ementáli.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita 03 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Cyril Höschl: Vymizla schopnosť odpúšťať a naša spokojnosť súvisí aj s tým, ako sa má sused 04 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: V koži autentických pankáčov. Sme radikálne ľudskí, hovorí v otvorenom rozhovore líder kapely RozpoR
01 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 02 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 03 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 04 - Modified: 2024-09-15 10:25:00 - Feat.: - Title: Grófka s filmovým osudom. Žofia Chotková sa vysnívaného sobáša dočkala, musela však prijať tvrdé podmienky 05 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. september 2024 08:24