Pápež František FOTO: Profimedia Profimedia, Donatella Giagnori/EIDON
StoryEditor

Čoho sa pápež bál...

25.05.2025, 00:00
  • Od začiatku roku 2021, po tom, čo s ním urobil exkluzívny rozhovor pre taliansku televíziu Mediaset, bol pápežovi Františkovi z novinárov určite najbližšie.
  • FABIO MARCHESE RAGONA (44) ho dokonca niekoľkokrát navštívil v jeho vatikánskom byte. Do Prahy prišiel predstaviť ich spoločnú knihu Život: Moja cesta dejinami, v ktorej pápež František okomentoval z vlastného pohľadu dôležité okamihy histórie.
  • Akú otázku mu bolo najťažšie položiť? Čím ho pápež najviac prekvapil? Ktoré rady mu dal do života? A ako naňho bude spomínať?

Spomeniete si, kedy ste sa s pápežom stretli prvýkrát? Aké to bolo?

Bolo to v roku 2014 (rok po jeho zvolení, pozn. red.). Vtedy som bol vo Vatikáne s delegáciou vedenia televízie Mediaset, pre ktorú pracujem. V prijímacej sále vládla nervózna atmosféra, všetci sa tešili, že si s pápežom podajú ruku. Keď Svätý Otec prišiel ku mne, dovolil som si trocha zažartovať, a on sa od srdca rozosmial.

Aký vtip ste povedali?

Zakaždým, keď podal ruku, vyhlásil: „Modlite sa za mňa.“ Odpovedal som, že sa budem modliť za neho aj za argentínsky futbalový klub San Lorenzo, ktorému pápež od mladosti fandí. Ako malý chodil každú nedeľu s celou rodinou na štadión.

O športe sa vždy vyjadroval pochvalne, hovoril, že hlavne ten amatérsky, robený z vášne a pre pobavenie, zušľachťuje a dokáže zabrániť úpadku. Vo vašej knihe spomínal, ako v mladosti kopal s deťmi na ulici do handrovej lopty a sníval o naozajstnej z pravej kože. Predstava, že budúci pápež hrá futbal, je úsmevná, však?

Občas potom hral s deťmi aj v dospelosti. A veľmi milo na to spomínal. Hovoril, že nikdy nebol dobrým hráčom, preto ho už ako malého stavali do brány, pretože mu spoluhráči hovorili, že je drevo (usmieva sa).

Na finále majstrovstiev sveta v roku 1986, keď jeho Argentína porazila Nemecko, sa nepozeral, šiel radšej na prechádzku. Vo štvrťfinále Argentína vyradila Anglicko po dvoch góloch Maradonu, pričom ten prvý bol neregulárny, pretože ju hráč strelil rukou. Potom vyhlásil, že ak to bolo rukou, potom to bola Božia ruka. S hráčom sa pápež stretol. Nepýtal sa ho na ten inkriminovaný moment? Čo si o tom myslel?

Keď sa po mnohých rokoch stretli, hovorili vraj o mnohých dôležitých veciach, okrem iného o mieri, a keď Maradona odchádzal, pápež sa ho spýtal, ktorá ruka to bola. Robil si z toho skôr srandu...

Rozprávali ste o tom, ako pápež v roku 2014 podával ruku všetkým zástupcom televízie, kde pracujete. Čo vlastne radí etiketa? Ostýchal by som sa dotýkať pápeža. Je to vôbec v poriadku?

Ešte u predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. sa veľmi prísne dbalo na etiketu. Každý človek, s ktorým prišiel pápež do styku, sa musel najprv pokloniť a pobozkať jeho prsteň. František to úplne zmenil.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalá letuška: Čínsky systém rozpozná každého, ľudia sa udávajú, boja, a tá hygiena. Európa je pri tom skvelá 02 - Modified: 2025-03-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šťastie a dobro všetkým v Rusku
01 - Modified: 2025-06-05 06:17:37 - Feat.: - Title: Stretnutie so Sissi v Bad Ischl? Vďaka novým technológiám úplne normálna vec. Ako AI pomáha rakúskemu turizmu? 02 - Modified: 2025-06-04 17:46:07 - Feat.: - Title: Putin prvýkrát telefonoval s novým pápežom, podľa Kremľa hovorili o vojne na Ukrajine 03 - Modified: 2025-06-03 07:00:00 - Feat.: - Title: HR expert pre HN: Ľudia už dnes potrebujú viac ako len výplatu. Pomenoval ďalšie štyri oblasti (rozhovor) 04 - Modified: 2025-06-03 05:30:00 - Feat.: - Title: Herec Peter Nádasdi: Som sentimentálny a zo všetkého dojatý. Vadí mi však egoizmus 05 - Modified: 2025-06-03 07:42:12 - Feat.: - Title: Najkritickejší je prvý mesiac. Ak ľudia odídu, odídu od šéfa, nie zo zamestnania, hovorí šéf HR známej firmy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. jún 2025 21:54