Ako si vás našla úloha Milana Roháča v seriáli Sľub? Klasika? Pozvali vás na casting?
Áno. Nemal som však vtedy čas prísť do Bratislavy, lebo som mal povinnosti v divadle. Vedel som, že moja herecká partnerka v seriáli by mala byť Anička Jakab Rakovská. Anička a jej manžel Robo sú moji veľmi dobrí kamoši – s Robom som študoval na VŠMU, s Aničkou som hral vo filme Kavej a vážim si ju ako herečku a človeka. Dokonca som bol súčasťou ich veľkého dňa a tá svadba bola, mimochodom, fantastická. Ale späť. Rozhodol som sa, že keďže na kasting ísť nemôžem, pošlem namiesto seba self-tape. Hoci som vlastne nikdy predtým týmto spôsobom prácu nezískal. Poprosil som Aničku, aby nahrala svoje repliky z nášho dialógu a poslala mi ich. Potom mi ich naši zvukári v divadle púšťali a ja som odpovedal. A Anička to zrejme tak dobre nahrala a zvukári tak dobre zostrihali, že to znelo veľmi presvedčivo. Úlohu Roháča som dostal. Zavolali si ma do telky a začali sme hovoriť o detailoch.
Dôležitý detail je aj to, že seriálový policajt Milan Roháč je charakterovo dosť odpudivý. Manipuluje svoje deti a trápi exmanželku…
Úprimne, na začiatku som ho nechcel hrať.
Prečo?
Z dvoch dôvodov. Som totiž veľmi rád s mojimi deťmi a ženou a ako rodina máme málo času byť spolu doma v Košiciach. Moja manželka je učiteľkou klavíra, pracuje popoludní a ja som vtedy doma s deťmi. Sľub je denný seriál a vedel som, že Roháč je celkom veľká úloha a bude to znamenať veľa cestovania. No a k tomu je to človek, aký je. Dilemy. Dilemy. Dilemy.
A potom?
Uplynulo 15 rokov odvtedy, čo som sa vrátil k hereckej práci, k točeniu seriálov či filmov, a ono je to tak: keď nemáte prácu, boli by ste radi, keby si na vás v branži spomenuli a keď je jej veľa, hovoríte si, kokos, už by som rád prestal, lebo toto tempo ma nebaví. Rozhodol som sa Roháča vziať, pretože som si uvedomil, že takáto dobrá príležitosť dlho nemusí prísť. Začal som točiť. Niekedy to boli dosť ťažké točky.
Prečo?
Postupom času mi došlo, že je fakt zákerný a to ja zle znášam. Viete, mám malé deti a zbožňujem ich. Vychádzam dobre aj s deťmi, ktoré chodia do škôlky a školy s mojimi synmi, preto to celé bolo a je dosť schizoidné.
Máte postavu Roháča aspoň trošku rád? Je v ňom niečo, čoho sa dokážete chytiť?
Myslím si, že každý herec, keď chce byť presvedčivý, musí nájsť v sebe niečo z charakteru, ktorý hrá. A aj keď určite nie som Milan Roháč, už mám dosť rokov a zažil som vo svojom okolí ľudí, ktorí sa správali ako on. Okrem toho, mám okolo seba iných výborných hercov, ktorí mi pomáhajú stvárniť ho. To nie je len o mne.
Ste prísny otec?
Viem byť prísny, ale viem byť aj Peti, ktorý je strašne vtipný... Ale ešte k tomu môjmu policajtovi – dokonca mi po čase začalo robiť zle čítanie scenárov, lebo ten chlap už prekračoval hranice únosnosti (úsmev). Ale zatiaľ ma preto na ulici nikto nezbil. Mám len pozitívne skúsenosti, z čoho som niekedy aj šokovaný. Niečo také, že: nenávidím vás, ale zároveň vás tak rada vidím ako hráte.
To je fajn, nie?
Je. Keď idem po ulici, ľudia
Zostáva vám 80% na dočítanie.