StoryEditor

Šutaj Eštok z Hlasu: Ten, kto povalí túto vládu, bude ľudovým hrdinom. Zaviedli na Slovensku chaos

09.12.2022, 19:18

Matúš Šutaj Eštok v rozhovore v HNtelevízii tvrdí, že ak poslanci mimo koalície podržia vládu bude jasné „aký dres si obliekli“ a teda sú súčasťou vlády Igora Matoviča.

Opozícia v parlamente odvoláva vládu, ako to dopadne, nie je jasné a obe strany musia počítať každý hlas. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok, ktorý je v strane Hlas-SD, tvrdí, že aktuálne je to v Národnej rade 50 na 50 a nie je jasné, ako to dopadne.

Dodáva, že ak poslanci mimo koalície podržia vládu bude jasné „aký dres si obliekli“ a teda sú súčasťou vlády Igora Matoviča. „Uvažovali sme, že s tým opäť prídeme my, že sa ako Hlas postavíme a povieme, že chceme odvolávať. SaS s tým prišla a tak sme to podporili. Vidíte, že vláda nie je schopná pomáhať ľudom, nie sú schopní vládnuť, sú v menšine. Zaviedli na Slovensko chaos, nikto im nedôveruje.“

A prečo odvolávanie vlády prišlo práve teraz? Poslanec vysvetľuje, že teraz sa proste našlo 30 hlasov, aby mohli návrh podať.

Čas na odvolávanie pritom videli aj skôr. Jedenásti poslanci Hlasu chceli odvolávať vládu už pred rokom, potrebovali však podpisy poslancov Smeru a tie nedostali.

image

Odvolávanie vlády ovládli emócie. V sále sa kričalo, hlasovanie vyvoláva nervozitu

Aktuálne sú počty také, že za vyslovenie nedôvery chce hlasovať 75 poslancov. Potrebujú o jeden hlas naviac. „Pokiaľ pani Vorobelová je v opozícií, tak to môže jasne ukázať,“ hovorí o náhradníčke za Mariána Kotlebu ktorá sa vyjadrila, že ešte nevie, ako zahlasuje.

Richard Sulík v rozprave hovoril o troch možnostiach, ako bude politická budúcnosť pokračovať, buď bude vláda v demisii alebo vznikne nová parlamentná väčšina. Treťou možnosťou je rekonštrukcia Hegerovej vlády, ktorá by teda zrejme mala byť bez Igora Matoviča. „To sú fantazmagórie Sulíka, ukázal, že je v politike ako slon v porceláne,“ komentuje to Šutaj Eštok.

Dodáva, že ten, kto povalí túto vládu, ktorá je najnenávidenejšia v histórií, bude „ľudovým hrdinom“. Dodáva, že jedinou alternatívou, ktorá je na stole, sú predčasné voľby a nevidí možnosť novej parlamentnej väčšiny, ktorú načrtával Richard Sulík.

Poslanec kritizuje Sulíka aj Roberta Fica, otázne teda je, kto je pre stranu Hlas prirodzeným partnerom. „Je to vždy Robert Fico, myslí si, že on je tu ten hlavný a kritizuje nás. My tie útoky nevraciame, pretože si myslíme, že Fico je už mužom minulosti.“

Jasne nechcel odpovedať na to, kto je ich prirodzený partner. Odpovedal, že sú sociálni demokrati a to je jasné zadefinovanie, spolupracovať by chceli so stranami, ktoré to budú rešpektovať.

Zároveň dodáva, že zo spolupráce vylúčili len ĽSNS a hnutie OĽANO. Republiku vylúčiť nechcel, hovorí, že zo spolupráce vylučuje predsedníctvo. Dodal však, že ich spolupráca na komunálnej úrovni bola takmer nulová a to považuje za dosť jasnú odpoveď.

image

Politológ Lenč o vyslovení nedôvery vláde: Návrh SaS nemá logiku. Nemyslím si však, že vláda padne

Vyjadril sa aj k referendu, ktoré je už len aktivitou strany Smer. Tvrdí, že Hlas bol aktívny pri prvej iniciatíve a pri druhom už ich bývalá strana spoluprácu neiniciovala. Napriek tomu tvrdí, že budú vyzývať na to, aby sa ho ľudia zúčastnili, sami aj pôjdu a otázku podporia.

„My sme vládu vyzývali viac ako rok a upozorňovali sme ich na to, že je tu obrovský problém s infláciou, v rámci zdražovania pohonných hmôt, plynu a tak ďalej. Po roku konečne s niečím prišli a stavajú nás do pozície, že máme byť zodpovedný a inak neprejde rozpočet. My sa vydierať nenecháme,“ tvrdí.

Dodáva, že vláda si má zabezpečiť podporu v parlamente a nie je povinnosťou opozície, podržať ich návrhy. Navyše si myslí, že tento rozpočet má prívlastky – beznádej a zadlžovanie. Čo teda bude pre domácnosti znamenať, že sa neschváli rozpočet, na ktorý je naviazaná pomoc s energiami sa podľa Šutaj Eštoka treba pýtať vlády.

01 - Modified: 2022-12-06 10:03:10 - Feat.: 1 - Title: Parlament otvoril predčasné voľby. Majú byť poistkou po páde Hegerovej vlády 02 - Modified: 2022-12-08 19:23:17 - Feat.: 1 - Title: Anketa HN: Poslanci odpovedali, či má Hegerova vláda ich dôveru 03 - Modified: 2022-12-07 16:34:20 - Feat.: 1 - Title: Galek pre HN: Heger je dobrý premiér len do pekného počasia. Na rozdiel od Sulíka si myslím, že ho odvoláme 04 - Modified: 2022-12-09 15:23:28 - Feat.: 1 - Title: "SaS chce uvrhnúť Slovensko do chaosu." Poslanci apelujú, aby sa hlasovanie o nedôvere vláde odložilo
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-05 12:04:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok oznámil odmeny pre políciu a ďalšie zložky, opozícia ich spochybňuje
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 10:44