StoryEditor

Autá si budeme tlačiť v garáži. Pozrite si najdôležitejšiu auto-udalosť roka

13.01.2015, 23:00
Svoje brány otvoril v americkom Detroite prvý veľký autosalón tohto roka. Potrvá takmer dva týždne.

Autosalón v americ kom Detroite vytrhol návštevní kov z nudy. Kým v posledných rokoch sa stalo už zaužívanou rutinou, že na podobných podujatiach sa predbiehali automobilky hlavne  v „zelených“ riešeniach či luxuse, mekka automobilizmu ukázala úplne nový trend. Priamo „na pľaci“ výstaviska ukáže americká spoločnosť Local Motors, ako pomocou 3D tlačiarne vytlačí malé a funkčné auto. 

To však nebolo jediné lákadlo na podujatie, ktoré minulý rok navštívil takmer jeden milión ľudí. Okrem toho sa tu predstaví hneď niekoľko celosvetovo očakávaných premiér.

Celkovo by tu mali návštevníci nájsť až 50 noviniek z celého sveta. Spojené štáty sú pre výrobcov automobilov veľmi lukratívne. Ekonomický vývoj v krajine naznačuje, že kríza pominula.

 

To najlepšie z Detroitu nájdete vo fotogalérii:

Navyše, automobilovému sektoru sa darí. Len vlani sa v Spojených štátoch predalo 16,5 milióna vozidiel. Oproti roku predtým je to nárast takmer o jeden milión áut. Objem predaja tak tesne zaostal za predkrízovými číslami. V Amerike sa predá takmer pätina celosvetovej produkcie áut. To sú dôvody, prečo majú automobilky záujem prilákať inováciami a novinkami na autosalóne v Detroite pozornosť Američanov. 

Lacná ropa môže pribrzdiť elektroautá 

Mnohí im ešte stále predpovedajú veľký boom a dramatické rasty predaja v najbližších rokoch. Tieto predpovede však môžu stroskotať na rekordne nízkych cenách ropy. Reč je o elektroautách. Záujem o ne v posledných mesiacoch klesá.

Dôvodom je rekordne nízka cena ropy a tým aj klesajúce ceny benzínu. Americkí analytici napríklad predpokladajú, že spoločnosti Tesla sa práve v dôsledku nízkych cien tradičných pohonných látok podarí predať až o 40 percent menej áut, ako pôvodne očakávala.

Do roku 2020 si tak novú Teslu kúpi „len“ 300-tisíc namiesto. približne pol milióna ľudí. „Dnes si nikto nekupuje Model S od Tesly, aby ušetril na prevádzkových nákladoch. O osude automobilky preto do veľkej miery rozhodne úspech očakávaného Modelu 3.

Ceny ropy tu budú hrať veľkú úlohu,“ povedal pre americké médiá expert na automobilový biznis z Morgan Stanley Adam Jonas. Podľa odborníkov by však rekordne nízke ceny čierneho zlata nenarobili problémy iba Tesle, ale všetkým výrobcom elektrických áut na celom svete.

Podľa posledných štatistík klesá predaj elektrických áut a hybridov v Spojených štátoch aj v prípade áut z dielne General Motors či Toyota. Napriek veľkým prebytkom ropy na trhoch sa najväčší producenti tejto komodity nedohodli na znížení ťažby.

Ekonómovia predpokladajú, že jedným z dôvodovudržiavania klesajúceho trendu v prípade cien ropy je fakt, že alternatívne zdroje energií a pohonu áut ich môžu obrať o zisk. Preto sa producenti ropy potichu pustili do cenovej vojny. 

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2007-02-14 17:17:16 - Feat.: 0 - Title: Japonsko používa nový varovný systém pre tsunami
01 - Modified: 2024-05-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyrieši problém elektromobilov? Batéria od firmy CATL ponúka dojazd až tisíc kilometrov​ 02 - Modified: 2024-04-29 12:00:00 - Feat.: - Title: MINI predstavilo úplnú novinku. Aceman má spájať kompaktné rozmery a priestrannosť 03 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
03. máj 2024 04:33