StoryEditor

Podľahla už aj Tesla. Luxusný Model S odomkli v priebehu niekoľkých sekúnd

24.10.2018, 13:50
Len niekoľko sekúnd stačilo na odcudzenie luxusného elektromobilu značky Tesla.

Množstvo komfortných funkcií pri moderných autách súčasnosti môže byť v niektorých prípadoch viac na škodu než na osoh. Dôkazom je stále rozšírenejšie bezkľúčové otváranie vozidla. To sa podpísalo po viaceré odcudzenia luxusných áut, medzi ktoré patrí tiež americký elektromobil Tesla Model S.

Luxusné ekologické auto nie je v zozname najkradnutejších modelov, avšak v minulosti už došlo k niekoľkým odcudzeniam. Elektromobily Tesla Model S vyrobené ešte do júna tohto roka disponujú funkciou pasívneho odomykania a štartovania (takzvaný PKES ), kedy stačí mať kľúč pri sebe, prísť k vozidlu a to sa automaticky odomkne či následne naštartuje.

Tento systém sa však na druhú stranu dá ľahko prekonať, rovnako ako ďalšie bezkľúčové systémy iných značiek, a preto Tesla od júna vzhľadom na viaceré upozornenia zo strany zákazníkov či expertov vylepšila systém na bezpečnejšiu verziu.

Rovnako je tu možnosť "doplniť" ochranu vozidla deaktiváciou tohto komfortného systému PKES v prípade parkovania auta vonku, prípadne je možné povoliť dodatočné zabezpečenie v podobe zadania PIN-kódu na palubnom počítači pri štartovaní auta.

Najnovší prípad odcudzenia Modelu S však ukazuje, aké ľahké je dostať sa do vozidla či následne naštartovať a pohodlne odísť. Majiteľ sa pri zverejnení videozáznamu priznal, že nemal aktivované dodatočné zadanie PIN-kódu, auto mal odparkované pred rodinným domom a tiež aktivované pasívne odomykanie a štartovanie PKES.

​Kľúč mal uložený v zadnej časti domu, pričom jeden zlodej pomocou tabletu zosilnili jeho signál šíriac do mobilného zariadenia druhého zlodeja stojaceho pri vozidle.

Vďaka tomu sa v priebehu len niekoľkých sekúnd dostali do luxusného vozidla a mohli bezproblémovo naštartovať, deaktivovať vzdialené ovládania vozidla a odísť s ním viac-menej bez možnosti vystopovania.

Ich najväčším problémom sa pritom stal len dobíjací kábel, ktorý chvíľu nevedeli odpojiť od dobíjacieho konektoru auta. Samotná automobilka už pred časom upozorňovala na preventívne opatrenia, ktoré okrem iného zahŕňali tiež vloženie kľúča do špeciálneho obalu s možnosťou zabrániť tak vzdialenej komunikácii s autom pri parkovaní v exteriéri. 

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 12:20