StoryEditor

Moderné snímače môžu predražiť opravu auta po nehode. Pokojne aj o tisíce eur

09.11.2018, 10:10
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Kamery alebo radary v prednej časti vozidiel síce chránia životy pasažierov, avšak už pri malej nehode môžu predražiť opravu o stovky či tisícky eur.

Malých "ťukancov" sa po celom svete stane denne niekoľko tisícok, o tom niet pochýb. V minulosti nad tým veľa vodičov len mávlo rukou, popraskaný či oškretý plast a farba ich jednoducho nevyviedla z miery. Dnes to je však podstatne odlišné.

Pri moderných autách totiž stačí malý ťukanec do predného nárazníka a kamera na adaptívny tempomat za bezmála tisíc eur je poškodená alebo dokonca zničená.

​Kto nad tým mávne rukou, môže byť pri oprave nemilo prekvapený. Nové moderné snímače, ktorých je v nových automobiloch stále viac, predražujú opravu po hocijakom malom ťukanci.

Veď si položte otázku - koľkokrát sa vám stalo, že do vás niekto nacúval, prípadne vám oškrel spätné zrkadlo? A vy ste nemali čas na vypisovanie formalít, takže ste nad tým len mávli rukou?

V minulosti ste následne jednoducho zohnali napríklad na internetových bazároch druhý kryt spätného zrkadla, dali to u známeho "za fľašku" nalakovať a po ťukanci zrazu nebolo ani stopy. To však dnes už nie je také jednoduché.

S množstvom asistenčných systémov narastá totiž aj množstvo snímačov, pomocou ktorých tieto systémy vlastne dokážu fungovať.

Stačí následne malé nedobrzdenie do kamery osadenej v prednom nárazníku, poškriabanie spätného zrkadla, v ktorom sú kamery a čidlá na sledovanie mŕtveho uhla alebo pre 360-stupňovú kameru a oprava sa razom predraží z desiatok na stovky, ak nie tisíce eur.

​​​Štúdia v USA prezrádza rovnaké výsledky. Aj tie najmenšie ťukance totiž predražia opravu bez problémov aj o tritisíc dolárov, u nás teda bez väčších problémov aj tritisíc eur. Problémom sa stáva tiež čelné sklo, ktorého výmena môže stúpať až k tisícke.

Je jasné, že na jednej strane väčšina z nás chce modernejšie, bezpečnejšie a aj pohodlnejšie auto. Nemáme teraz na mysli len komfort pruženia, už dávno to nie je len o ňom.

Ale vymoženosti, funkcie, schopnosti a riešenia, ktoré jazdu autom zásadne zlepšujú a robia ju pohodlnejšiu. No vyberá si to svoju daň v podobe násobne väčších nákladov na servis či prípadné opravy za drobné alebo väčšie poškodenia.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 04:58