StoryEditor

V Británii ukradli BMW len za 20 sekúnd. Takáto je odvrátená stránka komfortnej výbavy

01.03.2019, 11:17
Prítomnosť Keyless systému vo výbave auta opäť umožnila až neskutočne rýchlu krádež priamo z parkoviska pred domom.

Parkovania priamo pred vstupom je tradičné riešenie mnohých rodinných domov. Takéto miesto je pritom vzdialené od vašej obývačky, chodby alebo spálne len niekoľko metrov. Avšak nemusí ísť len o rodinné domy, ale tiež o bytovky.

Takáto "pohodlnosť" však v kombinácii s komfortným bezkľúčovým vstupom a štartom vozidla Keyless môže byť veľmi nebezpečnou kombináciou. Presvedčili sa o tom už mnohí majitelia zaujímavých štvorkolesových kúskov. Naposledy sa na internete šíri video z anglického Northamptonu, kde skupinka zlodejov odcudzí BMW M140i.

Využívajú pritom známu praktiku so zosilňovačom signálu bezkľúčového vstupu a štartu, ktorý je v mnohých prípadoch umiestnený v dome nebezpečne blízko k vozidlu. Jednému zo zlodejov sa stačilo priblížiť ku stene rodinného domu a zosilnením signálu sa auto druhému páchateľovi podarilo odomknúť. Celý proces pritom trval len neuveriteľných 20 sekúnd, kým na špičkovom kompaktnom BMW opustili pozemok.

Po otvorení automobilu sa deaktivoval tiež imobilizér zabraňujúci naštartovaniu, takže páchatelia mohli pokojne odísť. Svetom sa šíri stále viac správ o takýchto "jednoduchých" krádežiach za pomoci zosilňovača signálu. Ide o bežnú praktiku, ktorá funguje práve pri modeloch vybavených KeyLess systémom.

Existujú však jednoduché preventívne opatrenia, ktoré by mali zvážiť najmä majitelia bývajúci v rodinných domoch. Funguje obalenie kľúča alobalom, čím sa znemožní zosilnenie jeho signálu na diaľku.

Rovnako je možnosťou i vloženie kľúča od vozidla do špeciálnej "skrinky", prípadne krabičky obalenej spomínaným alobalom. Spôsob ochrany môže byť dodatočné zabezpečenie vozidla iným bezpečnostným systémom, na Slovensku je veľmi populárny napríklad VAM systém v podobe kazety.

​Na druhú stranu, ten kto si vozidlo zakúpi s Keyless systémom zrejme nebude príliš nadšený z neustáleho zasúvania a vysúvania kaziet vo vozidle. To už totiž nie je práve najpohodlnejší prístup a štart auta.

Ak však vlastníte skutočne luxusné auto alebo vyhľadávaný model u zlodejov, no najmä z prevencie, je dobré porozmýšľať nad istou formou dodatočnej ochrany - stačí pritom aj tak málo, ako je všade prístupný alobal.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 12:09