StoryEditor

Na zrušenie víz nespĺňame podmienky

12.03.2006, 23:00
Slovensko ešte stále nespĺňa kritériá, ktoré majú Spojené štáty na to, aby zrušili danej krajine víza. Pritom práve vízový režim je jednou z hlavných tém, ktoré chce dnes slovenský premiér Mikuláš Dzurinda počas svojej oficiálnej návštevy v Spojených štátov riešiť.

Slovensko ešte stále nespĺňa kritériá, ktoré majú Spojené štáty na to, aby zrušili danej krajine víza. Pritom práve vízový režim je jednou z hlavných tém, ktoré chce dnes slovenský premiér Mikuláš Dzurinda počas svojej oficiálnej návštevy v Spojených štátoch riešiť.
"Chceme, aby Slováci cestovali do Spojených štátov. Pracujeme na tom, aby sme zjednodušili, sprehľadnili a uľahčili vízový proces čo najviac. Viac ako 80 percent žiadostí, teda okolo šestnásťtisíc ročne, je vybavených kladne," uviedla pre HN zástupkyňa pre vzťahy s verejnosťou na americkom veľvyslanectve v Bratislave Barbara Zigliová.
Slovensko stále nespĺňa podmienky pre zrušenie víz. Pomer zamietnutých víz by nemal ročne prevýšiť tri percentá. "Počet odmietnutých víz síce v posledných rokoch klesá, ale je stále výrazne nad tri percentá." Podľa Zigliovej mnohí zostávajú v USA po vypršaní platnosti víz, prípadne tam ilegálne pracujú.
Hoci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso počas februárovej návštevy v USA vyzval Washington, aby prehodnotil vízový režim voči všetkým novým členským krajinám Európskej únie, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí USA Daniel Fried pre HN potvrdil, že Spojené štáty budú pristupovať ku každej krajine osobitne. "Týka sa to aj Slovenska," povedal. V americkom programe na postupné zrušenie víz je v súčasnosti 27 krajín. Z nových členských krajín EÚ víza nepotrebujú občania Slovinska, na druhej strane občania Grécka, starej krajiny EÚ, o ne musia žiadať.
Premiér Mikuláš Dzurinda chce pri rokovaní s Georgeom W. Bushom popri vízovom režime upriamiť pozornosť aj na ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov a na aktuálne medzinárodnopolitické otázky vyplývajúce z členstva Slovenska v Bezpečnostnej rade OSN. Ako pre HN potvrdil tlačový odbor Úradu vlády, premiér chce opätovať návštevu prezidenta USA z februára minulého roka. Vtedy ho americký prezident pozval na návštevu Bieleho domu. Dzurinda bude podľa našich informácií počas terajšej návštevy prvýkrát ubytovaný v rezidencii Blair House, ktorá sa využíva na ubytovanie zvlášť významných hostí amerického prezidenta.
Mal by navštíviť aj washingtonské Medicínske centrum Univerzity Georgea Washingtona, stretne sa s predsedom Zahraničného výboru amerického Senátu Richardom Lugarom a so zástupcami mimovládnej organizácie Priatelia Slovenska. Aktivity organizácie sa sústreďujú na rozvíjanie blízkych vzťahov medzi SR a USA, ako aj na podporu kontaktov v kultúre, hospodárstve, politike a bezpečnosti.

Vízová politika USA vo vzťahu k Slovensku
- ročne USA udelia víza 16-tisíc slovenským občanom. Kladne tak vybavia 80 percent žiadostí. Takmer polovicu tvoria žiadosti o víza pre študentov a pracovné víza
- je snaha vydávať víza s platnosťou až na 10 rokov
- žiadosť o víza možno doručiť osobne, ale aj prostredníctvom internetu
- aby sa krajina dostala do programu na postupné zrušenie víz, je popri iných podmienkach potrebné aj to, aby počet odmietnutých žiadostí bol nižší ako tri percentá ročne
- poplatok za žiadosť o víza je 100 dolárov, pre študentov od 35 do 100 dolárov
Zdroj: Veľvyslanectvo USA v Bratislave

01 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 02 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V investovaní sa módne vlny nevyplácajú 03 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty po novom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:42