StoryEditor

KDH odmietlo Mečiara, Robert Fico má voľnú cestu

Robertovi Ficovi sa podľa všetkého definitívne otvorila cesta k postu premiéra. Jeho Smeru-SD už takmer nič nebráni, aby zostavil vládu.
Robertovi Ficovi sa podľa všetkého definitívne otvorila cesta k postu premiéra. Jeho Smeru-sociálnej demokracii už takmer nič nebráni, aby zostavil vládu. Alternatíva, podľa ktorej by sa tri pravicové strany - SDKÚ-DS, SMK a KDH spojili s ĽS-HZDS, sa totiž včera rozplynula. Kresťanskí demokrati odmietajú ľudovú stranu - tak s Vladimírom Mečiarom, ako aj bez neho. "Neviem si predstaviť, že by sme išli do jednej vlády s Vladimírom Mečiarom po tom, čo sme proti nemu roky bojovali. Tým by sme ho vlastne akoby rehabilitovali," vyhlásil pre HN jeden z vysokých predstaviteľov KDH.
Šéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský pripomenul, že pravicové strany nemajú väčšinu. "Dnes má v rukách kľúč k vytvoreniu väčšinovej vlády víťaz volieb - predseda strany Smer." Pokus ktorejkoľvek inej strany o vytvorenie alternatívnej vlády sa mu v tejto chvíli "zdá zbytočný".
Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa včera pokúsil zjednotiť pravicu. Jeho pozvánku prijala ako prvá SMK. Šéf maďarskej koalície Béla Bugár mu potvrdil záujem SMK pokračovať v koalícii s pravicovými partnermi. Takýto trojblok by podľa neho dokázal garantovať pokračovanie reforiem. Na ťahu je KDH - odkázal vzápätí Bugár partnerom. Kresťanskí demokrati však nevidia žiadny dôvod na takéto rokovania - podľa ich podpredsedu Vladimíra Palka totiž iná možnosť ako koalícia pravice s HZDS neexistuje. "Rôzny názor na účasť HZDS vo vláde znemožňuje spoločný postup KDH a SDKÚ-DS," povedal doslova pre agentúru TASR. Podľa politológa Samuela Abraháma je možnosť pravicovej koalície v spolupráci s HZDS nateraz stratená, ale nie definitívne. "Ešte vždy zostáva ako tá najposlednejšia možnosť v prípade, že by došlo k dlhej absencii vlády."
SDKÚ postoj kresťanských demokratov zaskočil. "Je to ťažká situácia, možno to neriešiteľne vyzerá dnes, pevne verím, že dosiahneme zhodu. Možno zajtra už bude úplne iná situácia," reagoval jeden z členov Dzurindovej únie. Podľa zákulisných informácií z prostredia strany aj v SDKÚ (podobne ako v KDH) už silnejú hlasy, že koalícia nie je jediným východiskom.

Prvé aj posledné?
Po neoficiálnej ponuke od podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka sa KDH a sociálni demokrati včera stretli na prvom oficiálnom rokovaní. "Nenarazili sme na prekážku, ktorá by bránila pokračovaniu diskusií," skonštatoval Fico. KDH podľa neho patrí medzi politické subjekty, ktoré môžu dostať výzvu na pokračovanie v rozhovoroch o zostavení novej vlády. Fico zdôraznil, že ak Smeru ponúkne spoluprácu KDH, rozdiely vo volebných programoch dokážu postupne prekonávať.
K rokovaniu o možných programových prienikoch ale zatiaľ nedošlo. "Ak by malo prísť k ďalšiemu stretnutiu, musí prísť konkrétna ponuka zo strany Smer. Konkrétnu ponuku zvážime, nevylučujem, že toto stretnutie bolo prvé aj posledné," vyhlásil po rokovaní Hrušovský.
Pravo-ľavú koalíciu by si však viacerí kresťanskí demokrati vedeli predstaviť. "Myslím, že v tejto chvíli sa nepokúsiť o zostavenie takejto vlády by bolo nezodpovedné a hazard s krajinou," tvrdí podpredseda KDH Martin Fronc. Podľa neho je dôležité zostaviť slušnú vládu. Za jednu z najhorších možných koalícií považuje Hrušovský spoluprácu Smeru s HZDS a SNS. "SNS je strana, ktorá je nezlučiteľná s tým, čo sme povedali, že chceme slušnú politiku," dodáva Fronc.

SDKÚ v pozadí
Smer nemusí mať problém ani s maďarskou koalíciou, Fico a Bugár dokonca včera našli aj istú programovú zhodu. "Smer má záujem pokračovať v rozhovoroch," oznámil Fico. SMK prezentovala zatiaľ jedinú podmienku: do koalície so sociálnymi demokratmi vstúpi iba po boku ďalšej z vládnych strán. V tejto chvíli to vyzerá na KDH, ktoré však o svojom ďalšom postupe stále nerozhodlo. Naopak, do veľkej koalície Smeru s SDKÚ nevkladajú tieto strany žiadne nádeje.
01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koľko času na účinnú predreferendovú kampaň 02 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrh rozpočtu predbehol jar 03 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Iraku bude potrebné vykonať veľa práce 04 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Načo diskutovať o platnom zákone
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:12