StoryEditor

Rýchlo rastú aj menšie letiská

20.04.2006, 00:00
Z boomu leteckej dopravy na Slovensku neťaží len najväčšie medzinárodné letisko v Bratislave. Rýchly rast počtu prepravených pasažierov hlásia aj letiská v Košiciach a Poprade. V prvom štvrťroku prepravili takmer o polovicu viac cestujúcich ako vlani v rovnakom čase.

Z boomu leteckej dopravy na Slovensku neťaží len najväčšie medzinárodné letisko v Bratislave. Rýchly rast počtu prepravených pasažierov hlásia aj letiská v Košiciach a Poprade. V prvom štvrťroku prepravili takmer o polovicu viac cestujúcich ako vlani v rovnakom čase.
Košické letisko odbavilo za prvé tri mesiace tohto roka celkovo vyše 56,5 tisíca cestujúcich, čo bolo oproti vlaňajšiemu prvému štvrťroku o 46 percent viac. V rámci odletov vybavilo letisko v Košiciach takmer tridsaťtisíc ľudí a do Košíc priletelo necelých 27-tisíc cestujúcich.

Prileteli ruskí lyžiari
Letisko v Poprade ťaží najmä z rozvoja zimných rekreačných stredísk v Tatrách. Počas tohtoročnej zimy zaznamenali na popradskom letisku nárast prepravených osôb z Ukrajiny o 28 percent. Cestujúci na charterových letoch predstavovali až 70 percent všetkých prepravených. Charterové lety z Ukrajiny a Ruska sa skončili v marci.
Letisko Poprad-Tatry zaznamenalo za prvé tri mesiace tohto roku nárast počtu cestujúcich o 48,7 percenta. Kým za prvé tri mesiace minulého roka Poprad odbavil desaťtisíc cestujúcich, v tomto roku ich už bolo takmer pätnásťtisíc. Väčšina cestujúcich využila charterové lety z Kyjeva, Estónska a Moskvy.

Do Popradu pravidelne
Po otvorení pravidelnej linky z Popradu do Londýna v minulom roku rastie podiel cestujúcich na pravidelných letoch, ktorí tvorili v prvom štvrťroku 2006 už viac ako štvrtinu všetkých cestujúcich. Podľa riaditeľky popradského letiska Anny Kováčovej obsadenosť pravidelnej linky neustále rastie. Kým v januári na jeden let pripadalo približne osemdesiat cestujúcich, v marci sa tento počet zvýšil už na sto ľudí na jednej linke.
Kováčová avizuje, že SkyEurope Airlines, prevádzkujúce pravidelnú linku Poprad - Londýn, zvažujú zvýšiť počet letov na tejto trase. V súčasnosti lietajú aerolinky z Popradu do Londýna v stredu a sobotu. V lete budú spod Tatier, okrem pravidelnej linky, lietať charterové lety do bulharského Burgasu. V čase od 9. júna do 12. júla bude v Poprade takmer denne pristávať lietadlo s približne päťdesiatimi novinármi z celého sveta, pre ktorých pripravila firma Chevrolet testovacie jazdy v oblasti Tatier.

Treba ďalšie linky
Kováčová očakáva, že v tomto roku sa zvýši počet prepravených cestujúcich na letisku Poprad-Tatry asi o polovicu. Za celý minulý rok prešlo popradským letiskom 18 335 cestujúcich. Napriek nárastu cestujúcich letisko Poprad-Tatry stále nebude sebestačné. "Potrebovali by sme ešte aspoň dve celoročné pravidelné linky," dodala Kováčová.

01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podivné praktiky aj v Aholde 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chirac proti Fischlerovej reforme 03 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Británia mení energetickú politiku 04 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cieľom Rosnefťu sú USA 05 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzska ekonomika sa spomaľuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 20:41