StoryEditor

Domov na morskom pobreží už nie je len pre bohatých

21.04.2006, 00:00
Vily na španielskom či chorvátskom pobreží kupuje čoraz viac Európanov. Do roku 2010 ich má podľa prognóz do nehnuteľností v prímorských oblastiach investovať 800-tisíc.
Vily na španielskom či chorvátskom pobreží kupuje čoraz viac Európanov. Do roku 2010 ich má podľa prognóz do nehnuteľností v prímorských oblastiach investovať 800-tisíc.
Južné Francúzsko je už takmer vypredané a najväčší záujem Západoeurópanov sa teraz sústredí na juh Španielska a Portugalska. Stredná Európa začína ovládať Chorvátsko a Floridu osídľujú ľudia z celého sveta.
Vlastníctvo nehnuteľností v zahraničí považovali ešte pred piatimi - desiatimi rokmi Česi i Slováci za výsadu najbohatšej vrstvy. Dnes sú ich v Chorvátsku tisícky. Rozdiel medzi kúpou bytu v Bratislave a v Chorvátsku je totiž už dnes zanedbateľný a vlastniť viacero nehnuteľností je už samozrejmosťou aj pre silnejšie stredné vrstvy.

Najviac sa oplatia staré budovy
"Slovák, práve tak ako Čech, si musí v Chorvátsku založiť obchodnú spoločnosť. Poplatky za založenie sa pohybujú okolo 1 500 eur a základné imanie je minimálne 20-tisíc kún, teda približne tritisíc eur. Ročná údržba firmy, ktorá iba prevezme nehnuteľnosť a nič iné nerobí, vychádza maximálne na 500 až 700 eur," tvrdí konateľka investično-poradenskej a realitnej spoločnosti Mediterranéa Real Estate Investments Lucia Pilipová. Pripomína, že potenciálny klient môže rátať s ročným zhodnotením investície až o štvrtinu.
Podľa Pilipovej sa v Chorvátsku najviac oplatí kúpiť starú ruinu. Napríklad kamenný, pôvodne rybársky dom na pobreží. Nie je ich síce veľa, ale dajú sa ešte nájsť. Po zrekonštruovaní dosahuje zisk 400 až 500 percent pôvodnej ceny. O kupcov núdza nie je, pretože Briti skúpia na Jadranskej riviére "doslova všetko".
Ceny starých objektov na ostrovoch sú o 20 až 30 percent nižšie ako na pevnine. Rekonštrukcia tu býva drahšia a po jej dokončení sa ceny s pevninou prakticky vyrovnajú. Navyše, na ostrovoch môže byť problém so sladkou vodou. Nie preto, že tam nie je, ale preto, že chýbajú vodovodné rozvody či kanalizácia.
"Kto chce získať nehnuteľnosť v Chorvátsku sám a bez pomoci realitnej spoločnosti, musí byť veľmi trpezlivý," vysvetľuje konateľ spoločnosti IPC Roman Hliva. Schvaľovanie kúpno-predajnej zmluvy v rôznych inštitúciách trvá minimálne šesť mesiacov, problémy vznikajú aj pri zapísaní vlastníctva do obdoby nášho katastra nehnuteľností. Každá väčšia realitná chorvátska spoločnosť preto zamestnáva dvoch až troch právnikov.

Džentlmenské dohody - radšej nie
Výhodne sa dá investovať aj do pozemkov - zahraničné developerské spoločnosti skupujú v Chorvátsku celé hektáre pôdy, na ktorej pripravujú mohutnú výstavbu apartmánových domov. Tie sú veľmi obľúbené, najčastejšie majú dve spálne a rozlohu 70 až 80 štvorcových metrov. Minimálna cena v prvej línii od mora je stotisíc eur, vo vzdialenejších lokalitách stoja apartmány 50- až 60-tisíc.
Pri pozemkoch musí byť kupec veľmi opatrný. Najmä preto, že nielen na ostrovoch, ale aj na pobreží nemusí byť dostatok sladkej vody, pretože chýbajú vodovodné rozvody. Stavebné úrady sú veľmi prísne a pokojne sa môže stať, že na inak ideálny pozemok nevydajú stavebné povolenie.
Priemerná výška provízie realitných kancelárií v klasických podmienkach sa pohybuje v rozpätí od troch do piatich percent, pri zahraničných zákazkách môžu nastať určité zvláštnosti. "Je rozdiel, či klient potrebuje iba kontakt, alebo realitnú spoločnosť požiada, aby vhodný objekt vyhľadal," konštatuje prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomír Kardoš. Pripúšťa však primeranú zálohu na výdavky, ktoré vzniknú s prípadným vycestovaním či náročnejším telefonovaním. Džentlmenskú dohodu neodporúča.

V Španielsku sú výhodné hypotéky, na Kanárskych ostrovoch prenajímanie
Realitný trh na juhu Španielska rastie od roku 1996. Najväčšiu skupinu kupujúcich predstavuje generácia, ktorá sa narodila v prvých desiatich rokoch po skončení druhej svetovej vojny. Zvykli si cestovať po svete, majú dostatok peňazí na pohodlný život a týmto spôsobom si riešia druhý domov.
Ďalšou veľkou skupinou sú mladé rodiny s deťmi, ktoré pochádzajú predovšetkým z Veľkej Británie a Holandska. Láka ich nielen príjemné podnebie, ale aj kvalitnejší život a dostupnejšie ceny nehnuteľností ako vo svojej vlasti. Tretia skupina chce jednoducho investovať do rekreačných nehnuteľností, ktoré v čase neprítomnosti prenajímajú.
V Španielsku môže fyzická osoba zo Slovenska vlastniť nehnuteľnosť bez akýchkoľvek prekážok. Najväčší záujem je o prímorské byty, ktoré vlastník využíva na vlastnú rekreáciu, no často ich aj prenajíma. Ceny sú rôzne - jednoizbové byty sa začínajú pri 100-tisícoch eur, rodinný dom minimálne na 200-tisícoch. No napríklad vo francúzskom Cannes sa malé byty pohybujú aj okolo pol milióna eur.
Bazén v bytovom dome je samozrejmosťou, ceny ešte zvyšuje výhľad na more.
Nehnuteľnosti priamo predávajú aj veľké stavebné spoločnosti. "Cena sa zvyšuje, keď sú v areáli služby, prípadne zeleň," zhodujú sa v názore realitní makléri. Upozorňujú, že v Španielsku ako huby po daždi pribúdajú aj golfové ihriská. Práve okolo nich sa sústreďuje nová výstavba apartmánových domov.
"Po zaplatení zálohy, podpísaní kúpno-predajnej zmluvy a zaplatení časti konečnej ceny môže klient v Španielsku čerpať hypotéku, ktorú ešte finančný trh v Chorvátsku neponúka," hovorí Lucia Pilipová z Mediterránea Real Estate Investment. Pri podpise kúpnej zmluvy sa najčastejšie platí šesťtisíc eur ako rezervačná záloha plus 30 percent celej kúpnej ceny. Zostatok klient doplatí, keď si prevezme svoj apartmán.
Investície na prenájom sú podľa Pilipovej najvýhodnejšie na Kanárskych ostrovoch. V dobrých lokalitách sa v posledných rokoch pohybuje ročná obsadenosť okolo 66 percent. Nové apartmány v dostupnej pešej vzdialenosti od mora a s výhľadom naň sa dajú získať za 150-tisíc eur a viac. Väčšinou majú rozlohu okolo 60 štvorcových metrov.

Ponuka nehnuteľností na morskom pobreží
Krajina

Cena (euro)

Rozloha ( m2)

Chorvátsko
ruina na ostrove Brač 50 000

40 + veľký pozemok

kamenný dom na ostrove Brač 150 000 150
lusná vila v Zadare 500 000 300
apartmán na ostrove Hvar 90 000

40 + 42 terasa

apartmány na pobreží

112 000 až 152 000

43 až 54

luxusné apartmány v Dubrovníku 380 000 58
Španielsko
apartmán na prízemí 95 000 50
apartmán na Costa del Sol 180 000 100
Luxusná vila na Costa del Sol 550 000 120
vila pri golfe 455 000 140
luxusná vila na Costa Brava 630 000

280 + 600 záhrada

radový dom 190 000 80
Zdroj: realitné kancelárie
01 - Modified: 2003-02-25 09:56:00 - Feat.: 0 - Title: Elektronické bankovníctvo 02 - Modified: 2003-02-25 09:56:14 - Feat.: 0 - Title: Banky: vyššie poplatky majú aj vychovávať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:57