StoryEditor

Írsko chce zamestnať Slovákov. Voľných má 70-tisíc miest

22.02.2006, 23:00
Írsko chce viac zahraničných zamestnancov. Podľa zástupcu írskej pracovnej agentúry Allskills Vicenta Callana má Írsko 60- až 70-tisíc voľných pracovných miest a nemá ich kým obsadiť. "Veľký dopyt je hlavne po vysokokvalifikovanej pracovnej sile.

Írsko chce viac zahraničných zamestnancov. Podľa zástupcu írskej pracovnej agentúry Allskills Vicenta Callana má Írsko 60- až 70-tisíc voľných pracovných miest a nemá ich kým obsadiť. "Veľký dopyt je hlavne po vysokokvalifikovanej pracovnej sile. So Slovákmi máme pritom veľmi dobré skúsenosti," povedal Callan. Šancu nájsť si prácu má v podstate každý. Najväčší záujem je však - podobne ako v iných štátoch Európskej únie - o IT technikov a stavebných špecialistov. V Írsku je však aj veľký nedostatok učiteľov či vysokoškolských profesorov.
Veľkú príležitosť nájsť si prácu v Írsku majú tiež absolventi hotelových akadémií. "Len v Dubline a okolí je voľných približne päťtisíc pracovných miest v hotelierstve na každej pozícii, počnúc recepčnými a strednými manažérmi až po riaditeľov hotelov," konštatuje Paula Swan z Allskills. Tento sektor zaznamenáva boom, stavia sa veľa hotelov a reštaurácií. Veľký dopyt je po manažérskych pozíciách. Momentálne je veľa príležitostí aj v sektore zdravotníctva, farmácie a obchodu.

Minimálne 300 korún za hodinu
Podľa Callana je síce záujem v podstate o všetky profesie, problém však je v angličtine. Írski zamestnávatelia totiž na vyšších postoch vyžadujú kvalitnú znalosť angličtiny. Ďalšou prekážkou môže byť aj fakt, že potrebujú voľné miesta zaplniť ihneď, výpovedné lehoty na Slovensku považujú za zdĺhavé.
Ak sa podarí Slovákom zamestnať sa v Írsku, majú veľkú šancu na slušný zárobok. Napríklad stavební inžinieri dostávajú hrubú mzdu 40- až 60-tisíc euro ročne, to znamená 120- až 185-tisíc korún za mesiac. Vysokoškolskí učitelia môžu ročne zarobiť až stotisíc eur (mesačne je to vyše 300-tisíc slovenských korún). Minimálny zárobok je osem eur na hodinu, čo je vyše 47-tisíc korún za mesiac. Väčšinou sa však mzda aj nižšie kvalifikovaných pracovníkov pohybuje medzi desať až pätnásť euro na hodinu (čiže 60- až 88-tisíc korún mesačne).
Daňová a odvodová záťaž sa v Ísku pohybuje okolo 25 percent zo mzdy. Životné náklady sú však minimálne. Väčšina zamestnávateľov hradí okrem mzdy aj ubytovanie a stravu svojim zahraničným pracovníkom, prípadne aspoň ubytovanie.

Obyvatelia Írska cudzincov nechcú
"V Írsku v súčasnosti pracuje asi desaťtisíc Slovákov, zatiaľ väčšinou ako pomocné sily," hovorí Radko Duda z tlačového odboru rezortu práce. Je tam však už i niekoľko inžinierov a technikov pracujúcich v automobilovom priemysle. Podľa Dudu zatiaľ aj vyššie kvalifikovaní Slováci pracujú na nižších postoch.
Paradoxne väčšina Írov je za zníženie počtu pracovníkov z nových členských štátov vo svojej krajine. Podľa prieskumu denníka Irish Times je takmer 80 percent Írov za zavedenie určitých pracovných obmedzení.

Svoj trh otvárajú aj ďalšie krajiny
Prístupnejšie a väčšie pracovné príležitosti budú od mája aj v ďalších krajinách Európskej únie. Tento mesiac oficiálne ohlásilo "zbúranie" administratívnych prekážok Fínsko. Podľa poradkyne pre Fínsko zo štátnej agentúry Eures Slávky Fulekovej je aj v tejto severskej krajine veľký záujem o vysokokvalifikovaných ľudí. "Najväčší záujem majú o ľudí zo strojárskeho a z hutníckeho priemyslu," dodáva. Eures má pritom vypracované dva projekty na zamestnanie Slovákov vo Fínsku, spustiť by sa mal od septembra. Nevyhnutnosťou je však ovládanie fínčiny. "V nadnárodných firmách stačí na začiatku angličtina, zamestnanec sa však musí začať učiť po fínsky," hovorí Fuleková.
Vôľu otvoriť svoj trh dali pomerne zreteľne najavo podľa ČTK aj Španieli a Portugalci. V Španielsku zatiaľ prejavujú záujem hlavne o pracovníkov na poľnohospodárske práce, ale aj o hudobníkov. Potvrdila to Katarína Čimová zo španielskej ambasády v Bratislave. Podľa nej však ani v Španielsku zatiaľ nie je veľa Slovákov. "Oficiálnych pracovných povolení vydávame ročne približne tristo," hovorí Čimová.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna v Perzskom zálive asi v marci 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Summit o Iraku s vylúčením kandidátov 03 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 04 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agentúry hodnotili podielové fondy 05 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes na programe desaťročné dlhopisy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:38