StoryEditor

Slovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny

27.10.2019, 23:00
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.

Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.


Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-05 08:13:27 - Feat.: - Title: Prieskum prekvapil. Každý Slovák vypil vlani v priemere 120 pollitrov piva 02 - Modified: 2022-08-07 17:35:53 - Feat.: - Title: Heineken zarobil viac ako pred pandémiou, no ceny piva sa šplhajú nahor 03 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Krásny pivný svet: Spoznajte najbizarnejšie nápoje zo sladu a z chmeľu naprieč zemeguľou 04 - Modified: 2022-07-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Prelomová štúdia: Alkohol škodí najmä mladým ľudom, starším občasné pitie prospieva 05 - Modified: 2022-07-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Pivo a jedlo ako dokonalé spojenie. Spoznajte pravidlá párovania chutí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. august 2022 14:19