Len 40 percent slovenského jačmeňa spĺňa kvalitatívne požiadavky pivovarníkov.Dreamstime
StoryEditorSlovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.
Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.
Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-22 18:00:00 - Feat.: - Title: Zdravé a lesklé vlasy za pár minút? Použite na ne tento obľúbený alkohol!
02 - Modified: 2024-07-20 12:18:21 - Feat.: - Title: Nový trend v pití piva: mladšie generácie sa začínajú obzerať po balení, ktoré pre Slovákov nebolo typické
03 - Modified: 2024-07-16 13:46:49 - Feat.: - Title: Globálna produkcia piva vlani klesla, obchodníci s chmeľom ostali prekvapení
04 - Modified: 2024-07-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Ochutnal by si pivo vyrobené podľa 3500 ročného receptu? Američan jedno také vyrobil, recept čerpal zo starovekého papyrusu
05 - Modified: 2024-06-22 07:05:00 - Feat.: - Title: Opitý stredovek. Ľudia pili viac, ako si vieme predstaviť, ohromujúce kvantá alkoholu dávali aj deťom