Len 40 percent slovenského jačmeňa spĺňa kvalitatívne požiadavky pivovarníkov.Dreamstime
StoryEditorSlovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.
Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.
Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-17 11:57:26 - Feat.: - Title: Krajina hlási nedostatok obľúbeného piva Guinness. Niektoré podniky dokonca zavádzajú prídelový systém
02 - Modified: 2024-12-10 14:32:32 - Feat.: - Title: Eurokomisia predkladá nové opatrenia na posilnenie pozície poľnohospodárov v EÚ
03 - Modified: 2024-11-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Fanúšikov piva čaká zdražovanie. Výrobcom vzrastú náklady o niekoľko miliónov eur
04 - Modified: 2024-10-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Zeleň ako liek: Zistite, ako môžu aj malé dávky týchto rastlinných zázrakov dramaticky zlepšiť vašu pohodu
05 - Modified: 2024-10-16 14:41:02 - Feat.: - Title: Vláda podľa Demokratov dá potravinárom najmenej peňazí, agrominister tvrdí opak