StoryEditor

Slovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny

27.10.2019, 23:00
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.

Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.


Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-17 11:57:26 - Feat.: - Title: Krajina hlási nedostatok obľúbeného piva Guinness. Niektoré podniky dokonca zavádzajú prídelový systém 02 - Modified: 2024-12-10 14:32:32 - Feat.: - Title: Eurokomisia predkladá nové opatrenia na posilnenie pozície poľnohospodárov v EÚ 03 - Modified: 2024-11-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Fanúšikov piva čaká zdražovanie. Výrobcom vzrastú náklady o niekoľko miliónov eur 04 - Modified: 2024-10-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Zeleň ako liek: Zistite, ako môžu aj malé dávky týchto rastlinných zázrakov dramaticky zlepšiť vašu pohodu 05 - Modified: 2024-10-16 14:41:02 - Feat.: - Title: Vláda podľa Demokratov dá potravinárom najmenej peňazí, agrominister tvrdí opak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. december 2024 12:25