StoryEditor

Slovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny

27.10.2019, 23:00
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.

Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.


Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-22 18:00:00 - Feat.: - Title: Zdravé a lesklé vlasy za pár minút? Použite na ne tento obľúbený alkohol! 02 - Modified: 2024-07-20 12:18:21 - Feat.: - Title: Nový trend v pití piva: mladšie generácie sa začínajú obzerať po balení, ktoré pre Slovákov nebolo typické 03 - Modified: 2024-07-16 13:46:49 - Feat.: - Title: Globálna produkcia piva vlani klesla, obchodníci s chmeľom ostali prekvapení 04 - Modified: 2024-07-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Ochutnal by si pivo vyrobené podľa 3500 ročného receptu? Američan jedno také vyrobil, recept čerpal zo starovekého papyrusu 05 - Modified: 2024-06-22 07:05:00 - Feat.: - Title: Opitý stredovek. Ľudia pili viac, ako si vieme predstaviť, ohromujúce kvantá alkoholu dávali aj deťom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. september 2024 06:54