StoryEditor

Ceny za prenájom kancelárií v Bratislave siahajú na dno

16.12.2013, 23:00
Nehnuteľnosti. Firmy dnes platia za priestory rekordne nízke ceny.

Firmy platia za kancelárie v hlavnom meste rekordne nízke nájomné. Administratívne priestory dnes možno využívať podstatne lacnejšie, než pred krízou. Podľa viacerých odborníkov v tomto roku ceny narazili na dno.

„V priemere v tomto roku klesli o jedno euro na štvorcový meter za mesiac. Ďalší pokles v budúcom roku neočakávame, ceny budú stabilné,“ zhodnotil konzultant v spoločnosti CushmanandWakefield Ján Bryndza. Nájmy by sa nemali hýbať z jednoduchého dôvodu – v hlavnom meste nepribudne zásadné množstvo nových priestorov a ponuka tak ostane viac-menej stabilná.

 

Trh je presýtený

Tie najdrahšie kancelárie v Bratislave sa dnes prenajímajú na úrovni 15 eur za štvorcový meter mesačne, najčastejšie využívané priestory v business centrách stoja v priemere 11 eur za štvorcový meter. V najlacnejších priestoroch možno získať nájom kancelárie aj pod desať eur za štvorcový meter mesačne.

Ako upozorňuje maklér realitnej kancelárie RE-MAX Matej Hríbik, trh s prenájmami v hlavnom meste je v súčasnosti presýtený. Okrem toho klesá aj dopyt po kanceláriách. To má súvis s tým, že napríklad živnostníci sa snažia ušetriť na nákladoch aj tak, že pracujú z domu. „Ceny tlačí nadol aj to, že business centrá ponúkajú lacnejšie priestory, ako samostatné kancelárie v centre mesta. Jednoducho výstavba nových priestorov znižuje hodnotu aj objektov s tradíciou,“ doplnil Hríbik.

Príkladom je výstavba nového nákupného centra Central na Trnavskom mýte v Bratislave. Ponuka obchodných a kancelárskych priestorov v budove značne zamávala cenami v tejto časti mesta.

Podľa Hríbika si dnes firmy radšej vyberajú business centrá aj preto, že ich klienti jednoduchšie nájdu a v objektoch je navyše viac možností – majú tam obchody, ale aj parkovacie miesta.

 

Stagnácia aj v regiónoch

Podobná situácia ako v Bratislave je aj v ďalších regiónoch. Ceny sa stabilizovali, občasne nimi hýbu nové centrá, ktoré rozširujú ponuku. „Príkladom sú Košice, kde v poslednom období pribudlo viacero nových administratívnych projektov,“ poznamenal vedúci oddelenia prenájmu kancelárskych nehnuteľností spoločnosti Jones Lang LaSalle Dalibor Surový.

V Košiciach sa pritom dnes pohybuje cena na úrovni 10 až 12 eur za štvorcový meter mesačne. Na strednom Slovensku – v Banskej Bystrici a v Žiline – možno využívať administratívne priestory aj pod úrovňou 10 eur za štvorcový meter.

V najbližšom roku by však nové projekty v regiónoch nemali výrazne pribúdať. „Preto tlak na ceny spôsobený prebytkom kancelárskych priestorov bude minimálny,“ zakončil vedúci oddelenia kancelárskych priestorov v spoločnosti CBRE Oliver Galata.

 

Ceny nájmov administratívnych priestorov v Bratislave:

Centrum – 13,5 až 15 eur za štvorcový meter mesačne

Vnútorná časť mesta – 10,5 až 12,5 za štvorcový meter mesačne

Vonkajšia časť mesta – 8 až 10 eur za štvorcový meter mesačne

Zdroj: Jones Lang LaSalle

01 - Modified: 2005-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chceme byť systémovým dodávateľom
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 05 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:15