Na Slovensku a v Českej republike sa v tomto roku rozpútala kampaň proti poľským potravinám. Môžu za to zistené problémy s antibiotikami v hydine, konským mäsom vydávaným za hovädzie či posypovou soľou v rôznych potravinách.
A čo bola aféra s otráveným alkoholom v Českej republike? Tiež by ste to nazvali škandálom? My nie. Hľadáme veci, ktoré spoluprácu rozvíjajú, a nie ju prerušujú. O situácii sme sa rozprávali s českým ministrom pôdohospodárstva Petrom Bendlom. Zhodli sme sa na tom, že škandalizovanie problémov nikomu neprospieva. Nech to bolo akokoľvek, poklesol nielen objem poľského exportu do Česka, ale aj českého exportu do Poľska. Susedia sú povinní pomáhať si. S Petrom Bendlom sme otvorili novú kapitolu spolupráce.
Ale Slováci nemali žiadne problémy s vyrábaným alkoholom.
Najprv by som navrhol vypiť dobré poľské, české či slovenské víno, až potom si zvážiť túto debatu. Takto to nikam nevedie. Sami však musíte vedieť, že Slováci mali problémy aj s vlastnými potravinami.
V minulosti ste sa vyjadrili, že za škandály na Slovensku môže len malá skupina menej významných potravinárov. Ako ste zakročili voči firmám, ktoré robia Poľsku v zahraničí zlé meno?
Spravili sme rovnaké opatrenia ako Slováci. Stiahnutie z predaja a pokuty. Máme spoločný európsky informačný systém, cez ktorý môžeme ostatné krajiny o nekvalitných potravinách informovať. My to tak robíme...
Zostáva vám 85% na dočítanie.