StoryEditor

Na Váhostav dohliadne prokurátor. Nech predajú Širokého majetok, odkazuje Procházka

20.04.2015, 15:51
Autor:
TASRTASR
Sieť chce, aby veriteľov vyplatili z majetku majiteľa Váhostavu. Alojz Hlina chce riešiť ministra dopravy Počiatka.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I dnes vstúpil do reštrukturalizačného konania spoločnosti Váhostav-SK, a. s. TASR o tom informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Oslabená pozícia

"Stalo sa tak na základe pokynu Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky ešte zo dňa 7. 4. 2015, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. 4. 2015 Okresnej prokuratúre Bratislava I. Zároveň prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek si vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania," vysvetlila Predajňová.

Vstupom do konania však prokurátor nenadobudol práva veriteľa. "Úlohou prokurátora v takomto konaní je predovšetkým dbať na zákonnosť priebehu a rozhodovania v tomto konaní," vysvetlila Predajňová.

Podľa hovorkyne je však súčasná pozícia prokurátora v porovnaní s predchádzajúcou právnou úpravou oslabená. "Aj v prípade, ak prokurátor po vstupe do konania zistí porušenie zákona, nedisponuje reálnymi právnymi prostriedkami na odstránenie nezákonného stavu," uviedla. Prokurátor môže podať odvolanie iba v prípade zastavenia reštrukturalizačného konania.

Procházka predstavil riešenie

Robiť z dlhu pána Juraja Širokého dlh všetkých občanov Slovenskej republiky je absolútne nespravodlivé. Zakladá to totiž do budúcnosti obrovské bremeno pre spravodlivosť ako takú. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave ku kauze spoločnosti Váhostav predseda mimoparlamentnej strany Sieť Radoslav Procházka.

"Pred desiatimi týždňami sme predniesli návrh, aby sa malí veritelia Váhostavu stali jeho podielnikmi a mali možnosť podieľať sa na budúcich ziskoch aj na kontrole hospodárenia tohto podniku s garantovaným miestom v predstavenstve," pripomenul.

Strana Sieť podľa neho vidí dve možnosti riešenia problému. "Ak naozaj platí, že jedinou prekážkou pre náš návrh je to, že sa nepáči majiteľom Váhostavu a nechcú dať malým stavbárom podiel na firme, tak nech im dajú hotovosť z majetku, ktorý pán Juraj Široký vlastní a ktorého predaj by bohato stačil na uspokojenie týchto záväzkov," dodal Procházka.

Posvietia si na Počiatka

Pre kauzu Váhostav neexistuje podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu dobré riešenie. "Existuje len menej zlé riešenie, a to teraz premiér Robert Fico horúčkovito hľadá. Dobré a spravodlivé riešenie by existovalo približne rok dozadu. Vtedy sa však ten, kto mohol, kauze nevenoval - minister Ján Počiatek," podotkol Hlina na tlačovej konferencii.

Pripomenul zároveň, že v kauze Váhostav sa predseda vlády SR rozhodol riešiť úhradu dlhov súkromnej firmy z peňazí daňových poplatníkov, dokonca z peňazí, ktoré sú účelovo viazané.

"My budeme preto riešiť človeka, ktorý vôbec nemal byť ministrom, a to ministra Počiatka. To, že ním stále je, je absurdné. On dokazuje aj svojím konaním, že na svojom poste dávno nemá čo robiť," doplnil Hlina.

01 - Modified: 2007-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fakty, len fakty
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:35