Na začiatku bola müsli tyčinka. Neskôr sa pridali aj populárne proteínové tyčinky. Tie sú však podľa výrobcu iba krátkodobým trendom, na ktorom sa biznis postaviť nedá. V rámci špeciálneho seriálu HN Deň v sme pracovali vo výrobni spoločnosti Tekmar.
S müsli tyčinkami začali oveľa skôr, než sa tento produkt stal populárnym. Vízia bola jasná – priniesť na trh zdravú sladkosť, ktorú si so sebou môžete vziať kamkoľvek a zjesť ju kedykoľvek.
Dnes opustí výrobný závod spoločnosti Tekmar pri Nitre každoročne zhruba 35 miliónov müsli a proteínových tyčiniek. „V rámci numerickej distribúcie máme na Slovensku 75-percentné postavenie na trhu,“ tvrdí Jozef Nitray, konateľ spoločnosti Tekmar Slovensko.
Prvoradá je hygiena
Už pri vstupe do výroby zisťujeme, že prvoradá je hygiena a dodržiavanie zdravotných predpisov. Dostávame plášte a ochrannú čiapku, aby nám do niekoho raňajok nepadali vlasy či iné nečistoty, ktorými môže byť naše oblečenie z vonkajšieho prostredia nasiaknuté.
Mysleli sme si, že sme čistí, rýchlo nás však vyviedli z omylu. Nasleduje dôkladné umytie rúk a použitie dezinfekčného gélu. Samozrejmosťou je zdravotný preukaz, bez ktorého sa do výroby nedostanete.
Poslednou časťou potravinárskeho skafandra sú návleky na topánky. Takmer hermeticky uzavretí vstupujeme do výroby. Prechádzame okolo výrobných liniek, ktoré spočiatku sotva vidíme. Pracovníčky vo výrobe práve začali s miesením hmoty müsli tyčiniek a do vzduchu sa zdvihlo množstvo múky.
Základom každej dobrej müsli tyčinky sú ovsené vločky. Majitelia nenechali nič na náhodu a rozhodli sa zriadiť si vlast...
Zostáva vám 85% na dočítanie.