Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Slovensko nemá informácie o problémoch s eurofondami, povedal Raši k možnosti ich zmrazenia

09.09.2024, 15:52
Autor:
ČTKČTK

Opoziční politici z SaS a Za ľudí uviedli, že za prípadné prepadnutie zdrojov od Únie by niesla zodpovednosť vláda premiéra Roberta Fica.

Slovensko nemá informácie o problémoch s čerpaním európskych fondov, je však pripravené prípadné ťažkosti vyriešiť s cieľom predísť zablokovaniu peňazí z Únie.

Novinárom to dnes povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši v reakcii na informácie, že Európska únia pripravuje návrh, ktorý by mohol viesť k zmrazeniu peňazí pre Slovensko.

Ficova zodpovednosť

Opoziční politici z SaS a Za ľudí uviedli, že za prípadné prepadnutie zdrojov od Únie by niesla zodpovednosť vláda premiéra Roberta Fica. Slovensko väčšinu veľkých verejných investícií financuje práve z fondov Únie.

Podľa agentúry Bloomberg by Brusel spomínaným krokom mohol reagovať na porušovanie demokratických noriem zo strany Slovenska.

image

Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg

V prípade Slovenska sa Európska komisia chystá začať takzvané konanie o porušení únijného práva. Konkrétne vraj komisii prekáža najmä rozpustenie elitného Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý vykonával dohľad nad vyšetrovaním najzávažnejšej kriminality vrátane káuz z čias skoršieho vládnutia Ficovej strany Smer.

"Verím, že ak by boli nejaké problémy, tak ich Slovenská republika vyrieši tak, aby sme európske fondy ani plán obnovy nemali pozastavené. K dnešku z hľadiska európskych fondov neevidujeme žiadny problém," povedal Raši, ktorého ministerstvo má na starosti riadenie, koordináciu a dohľad ohľadom využívania peňazí z fondov Únie.

Európske fondy

Jedna z Rašiho predchodkýň na čele ministerstva investícií a teraz opozičná poslankyňa Veronika Remišová novinárom povedala, že Slovensko čelí riziku straty 13 miliárd eur z európskych fondov, ktoré predstavujú až 80 percent všetkých verejných investícií. "Ak nám budú zmrazené európske fondy, bude to najväčší ekonomický kolaps krajiny od vzniku Slovenska," dodala.

"Vláda obetovala Slovensko, aby jej blízki ľudia unikli spravodlivosti. Hanebná novela trestných kódexov, ako aj zrušenie špeciálnej prokuratúry, je rana pre boj proti korupcii a Európska komisia nemohla a nemôže byť ľahostajná," uviedla exministerka spravodlivosti za stranu Sloboda a Solidarita Mária Kolíková.

image

Raši: Slovensko bude asi patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ

Ficova vláda tento rok presadila nielen zrušenie Úradu špeciálne prokuratúry, ale aj zníženie trestov za korupciu a ďalšie trestné činy, ako aj skrátenie premlčacích čias niektorých trestných činov.

Kľúčové časti zmien v trestnom práve, ktoré potom podporil ústavný súd, už viedli napríklad k zastaveniu stíhania obvinených vo viacerých kauzách. 

01 - Modified: 2024-09-09 13:30:50 - Feat.: 1 - Title: Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg 02 - Modified: 2024-09-06 11:51:56 - Feat.: 1 - Title: Raši: Slovensko bude asi patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ 03 - Modified: 2024-09-02 05:59:29 - Feat.: 1 - Title: Diaľnica na strednom Slovensku nabaľuje sklz. Po stromoch hrozí problém s plynovodom
01 - Modified: 2024-09-17 09:04:38 - Feat.: - Title: Britský obchod s Európskou úniou stále trpí v dôsledku brexitu 02 - Modified: 2024-09-16 12:57:50 - Feat.: - Title: Pri povodniach sa dajú využiť aj európske peniaze, vraví Raši. Má to však jednu podmienku 03 - Modified: 2024-09-11 09:53:29 - Feat.: - Title: Eurofondy, nákup vrtuľníka aj novinky z rezortu zdravotníctva. Ministri reagujú po rokovaní vlády 04 - Modified: 2024-09-10 08:46:11 - Feat.: - Title: Apple musí Írsku vrátiť 13 miliárd eur na daniach, potvrdil Súdny dvor Európskej únuie 05 - Modified: 2024-09-09 14:48:59 - Feat.: - Title: Zastavenie eurofondov pre Slovensko je nepravdivá informácia, tvrdí Blanár a rokuje s eurokomisiou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. september 2024 14:05