Už dva roky čelia výrobcovia sladkostí, a najmä čokolády, výzve, na ktorú si nepamätajú. Cena kakaa, kľúčovej suroviny do mnohých produktov, totiž raketovo narástla a v určitom bode dokonca dosiahla svoje historické maximum, ktoré predstavuje 12-tisíc dolárov za tonu.
„V roku 2023 sa cena strojnásobila oproti dlhodobému priemeru, v roku 2024 narástla o ďalších 124 percent,“ komentuje dianie Eva Železná, ktorá zodpovedá za korporátne záležitosti spoločnosti Mondeléz na Slovensku, v Česku a Maďarsku.
Aj napriek nepriaznivej situácii však veľkí producenti cukroviniek u nás rastú, o čom svedčia ich vlaňajšie hospodárske výsledky.
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-08-08 18:23:39 - Feat.: 1 - Title: Obľúbená surovina do koláčov dražie. Jej cena sa dostala na Slovensku na dvojročné maximum
02 - Modified: 2025-08-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kurčatá im zarábajú milióny. Firma prepojená na rodinu kontroverzného podnikateľa vo veľkom investuje
03 - Modified: 2025-08-05 11:02:08 - Feat.: 1 - Title: Pšenica síce bude, ale nie na chlieb. Výdatné lejaky z nej robia krmivo, farmári musia rátať s menším zárobkom
01 - Modified: 2025-11-21 10:01:33 - Feat.: - Title: EÚ rieši najväčšiu slabinu moderných áut. V tichosti zaviedla zásadnú novinku pre svetlá
02 - Modified: 2025-11-17 10:05:16 - Feat.: - Title: Ceny kakaa prudko klesli. Spotrebiteľské ceny sa však pred Mikulášom a Vianocami nezmenia, upozorňuje analytik
03 - Modified: 2025-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Kubánske kakao nad zlato
04 - Modified: 2025-11-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenský kapitál v kubánskej Baracoe. Ako funguje spoločný podnik na spracovanie kakaa
05 - Modified: 2025-10-28 12:45:22 - Feat.: - Title: Prémiové kakao: prečo zostáva čokoláda drahá