Pi_flickr
StoryEditor

Včera sa slávil deň „pí“ π (+prehľad trhov)

Štrnásty deň v marci (3/14 – pozn. v USA sa mesiac píše ako prvý) je každým rokom oslavovaný ako deň pí, resp. deň Ludolfovho čísla, keďže tento deň pripomína pomer obvodu kruhu k jeho priemeru – 3,14159265359, alebo v krátkosti len 3,14. Minulý rok bol pre matematikov špeciálnym, kedy dátum sedel k číslu pí až na štyri desatinné miesta 3/14/15.

Tento rok sa už niektorí milovníci matematiky podujali volať Deň pí (3/14/16) „Zaokrúhleným dňom pí.“ Z úcty k tomuto dňu sa v USA dajú nájsť kúsky koláča či plátky pizze za 3,14 dolára. Slávna americká technická univerzita MIT dokonca k tomuto dňu dáva svojim uchádzačom o štúdium vyrozumenie o prijatí. A keďže 14. marec je taktiež dňom narodenín Alberta Einsteina, samospráva Princeton v New Jersey, v ktorej sa nachádza aj slávna univerzita, má každým rokom v tento deň party na počesť Dňa pí ako aj slávneho génia, ktorý tu žil.

Prehľad trhov:

Akciové trhy
Európske akciové trhy pokračovali v úvode týždňa rastom, keď ich podporovali dozvuky nakoniec pozitívne prijatých krokov uvoľnenia menovej politiky ECB na minulotýždňovom zasadnutí. Wall Street však len stagnovala, keď ju v raste brzdil pokles cien ropy.

Dlhopisové trhy
Výnosy dlhopisov periférii eurozóny mali tendenciu ďalej klesať, keď pozitívna nálada na trhoch tlačila na ďalšiu kompresiu rizikových prirážok. Samotné nemecké dlhopisy len stagnovali, keď po slovách šéfa ECB Maria Draghiho nemožno nateraz očakávať ďalší pokles úrokových sadzieb. Výnosy amerických dlhopisov takisto klesali, čo súviselo najmä s obnovou poklesu cien ropy, čo znižuje inflačné tlaky.

Komoditné trhy
Zlato pokračovalo v strmom poklese z piatka, za čím stojí posilnenie dolára a rast pravdepodobnosti toho, že FED by mohol už v júni zvýšiť sadzby vzhľadom k zverejneniu série solídnych makrodát z USA. Ceny ropy zastavili svoj dynamický rast, ktorý bol podľa mnohých investorov po šiestich týždňoch prestrelený a mimo fundamentov. Komerčné zásoby v Spojených štátoch totiž rastú a OPEC v najnovšom reporte naznačil slabší dopyt po svojej produkcii ako pôvodne predpokladal. Navyše aj keď Irán prikývol na stretnutie hlavných svetových producentov, kde by sa malo hovoriť o obmedzení produkcie, sám plánuje jej ďalšie zvyšovanie.

Devízové trhy
Euro sa oslabilo voči doláru na hranicu 111 dolárových centov, keď si obchodníci uvedomili, že ostatné kroky ECB v podobe zvýšenia tempa mesačných nákupov dlhopisov ako aj dlhodobých refinancujúcich operácii prispejú k zrýchleniu rastu jej bilancie. Zvýši to ponuku eur vo finančnom systéme. Navyše nízko, čo záporne úročené euro sa postupne stáva refinancujúcou menou amerických korporácii.

01 - Modified: 2016-03-30 09:27:55 - Feat.: - Title: Google bol na dve hodiny dostupný v Číne (+prehľad trhov) 02 - Modified: 2016-03-24 11:47:29 - Feat.: - Title: Aerolínie bojujú proti výrobcom leteckých motorov (+prehľad trhov) 03 - Modified: 2016-03-18 08:41:45 - Feat.: - Title: ​Trump je rovnaké globálne riziko ako terorizmus (+prehľad trhov) 04 - Modified: 2016-03-08 07:52:41 - Feat.: - Title: Železná ruda prekonala históriu, vďaka Číne (+prehľad trhov) 05 - Modified: 2016-03-04 07:34:14 - Feat.: - Title: Saudi tajne rokujú s bankami (+prehľad trhov)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:54