StoryEditor

Známy ekonóm vyvrátil mýtus, že migrácia zvyšuje nezamestnanosť

09.10.2016, 00:00
Známy kanadsko-americký ekonóm David Card pomocou inovatívnych štatistických experimentov vyvrátil mýtus, že ekonomická imigrácia musí zvyšovať nezamestnanosť.

Keď 15. apríla 1980 Fidel Castro krátkodobo otvoril kubánsky prístav Mariel, rozpútal nevídanú vlnu migrácie. Veľké množstvo utečencov vtedy zamierilo do Spojených štátov.

Vyše 125-tisíc Kubáncov doslova zaplavilo mesto Miami na juhovýchode Floridy. Išlo o nevídaný šok pre tamojší trh práce. Pracovná sila v meste vzrástla za niekoľko mesiacov o viac ako sedem percent.

Mzdy a zamestnanosť miestnych Američanov sa zdali byť v ohrození. Avšak ekonóm David Card vo svojom slávnom článku The Impact of the Mariel Boatlift on the Miami Labor Market ukázal, že takéto obavy neboli na mieste.

Nečakaný dopyt

Cardovo skúmanie štatistických dát ukázalo, že zvýšenie nekvalifikovanej pracovnej sily v Miami v roku 1980 malo takmer nulový vplyv na miestny trh práce.

Nezamestnanosť nekvalifikovaných pracovníkov iného než kubánskeho pôvodu sa nezmenila. Rovnako tak sa nezmenili ich mzdy.

Nedošlo ani k žiadnemu znateľnému vplyvu na výšku miezd a nezamestnanosti pôvodných migrantov z Kuby.

Ekonóm David Card vo svojej štúdii vyvrátil mýtus, že ekonomická migrácia musí zvyšovať nezamestnanosť. Tento mýtus je opretý o presvedčenie, že zvýšenie pracovnej ponuky povedie k zvýšeniu konkurencie. Vyššia konkurencia na trhu práce potom bude znižovať mzdy a zvyšovať nezamestnanosť.

Avšak takýto pohľad je veľmi obmedzený. Migrácia je zložitý jav, na ktorý pôsobí mnoho faktorov. Cardovo vysvetlenie sa opiera o dva špecifické faktory, ktoré pôsobili proti poklesu miezd a poklesu zamestnanosti v Miami v 80. rokoch.

Zvýšenie nekvalifikovanej ponuky práce bolo pohltené rastúcim dopytom po lacnej pracovnej sile v tej dobe. Navyše, noví prisťahovalci mohli motivovať Američanov hľadajúcich prácu na zvolenie inej destinácie ako Miami, a tým aj uvoľniť pracovné miesto kubánskym imigrantom.

Prírodný experiment

David Card je ekonóm kanadského pôvodu pôsobiaci na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Jeho výskum uviedol do ekonómie nové štatistické metódy. Stal sa priekopníkom vo využívaní tzv. prírodných experimentov.

To je štatistická metóda, v ktorej sú skúmaní jednotlivci rozdelení do vyšetrovanej a kontrolnej skupiny zásahom prírody alebo iného vplyvu, ktorý je mimo moc výskumníka. Následným porovnaním oboch skupín sa dá určiť hľadaný efekt.

Otvorenie kubánskeho prístavu Mariel bolo pre Carda takým prírodným experimentom. Náhly nárast pracovnej sily v Miami umožnilo Cardovi porovnať pracovný trh tesne pred a vzápätí po imigračnej vlne, a tým zistiť čistý efekt migrácie na pracovný trh.

Okrem migrácie Card využil štatistické metódy v mnohých oblastiach ekonómie, najmä v oblasti ekonómie trhov a práce.

Jeho výskum sa zameral okrem iného na rasovú nerovnosť, zamestnanecké odbory, zdravotné poistenie, dopyt po práci, nezamestnanosť, zamestnanecké školenie a minimálnu mzdu.

David Card by si za svoj doterajší prínos ekonomickej vede Nobelovou cenu určite zaslúžil. Možno sa tak stane už budúci týždeň v pondelok.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:08