StoryEditor

Spravte svoj domov krajší, úspornejší a praktickejší

17.04.2007, 00:00
Hoci zhltne až niekoľko stotisíc korún, znížia sa náklady na vykurovanie a cena samotného bytu alebo domu vzrastie.

Na jar mnoho ľudí uvažuje nad rekonštrukciou svojho bytu či domu. Zateplenie, výmena okien, nová kúpeľňa, kuchyňa či podlaha - to všetko si vyžaduje vysoké náklady. Preto by si mal každý vopred dobre premyslieť, na čo mu stačia peniaze a čo je najpotrebnejšie zrekonštruovať. V opačnom prípade sa môže stať, že sa rekonštrukcia pre nedostatok peňazí zastaví v polovici.

Architekt poradí
Kompletná rekonštrukcia bytu sa môže vyšplhať na niekoľko stotisíc korún. Ešte drahšie vyjde rekonštrukcia rodinného domu. Preto sa oplatí dopredu si všetko podrobne naplánovať. K rekonštrukcii je najlepšie prizvať architekta, ktorý má s rekonštrukciami skúsenosti a vie poradiť, čo ako spraviť, kde sa dá ušetriť a kde, naopak, šetriť netreba. Architekt si za svoje služby síce vypýta niekoľko tisíc, či možno niekoľko desaťtisíc korún, no kto investuje do rekonštrukcie niekoľko stotisíc korún, nemal by ľutovať vynaložiť tieto peniaze. Inak by mohol ľutovať neúčelné vynaloženie oveľa vyššej sumy.
Väčšina ľudí dnes rekonštruuje domy a byty preto, aby ušetrili. Ak zateplia steny a strechu, vymenia staré drevené okná za plastové, účet za kúrenie sa môže znížiť aj o viac ako 60 percent. Mnohí ľudia sa však do rekonštrukcie nechcú púšťať, pretože vedia, že náklady na zateplenie by sa im vrátili až o niekoľko desiatok rokov. Lenže tento čas sa bude skracovať spolu s narastajúcimi cenami energií. Navyše zateplenie neslúži len ako tepelná izolácia, ale aj ako ochrana budovy, ktorá predlžuje jej životnosť a aj zvyšuje cenu pri prípadnom predaji.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

Vyššia cena
Väčšinou platí, že zrekonštruované byty sa predávajú drahšie ako je cena bytu pred rekonštrukciou zvýšená o náklady na rekonštrukciu. Ak sa napríklad nezrekonštruovaný byt predáva za dva milióny korún, po výmene okien, úpravy jadra, podláh a kúpeľne za 300-tisíc korún sa cena bytu môže zvýšiť aj o pol milióna korún.
Okrem ušetrenia rekonštrukcia byt predovšetkým zútulní a spraví z neho moderný byt podľa súčasných požiadaviek. "Bývame v staršom byte, ktorý sa mi čoraz menej páčil. Preto som chcela, aby sme si kúpili byt v novostavbe. Zistili sme však, že keď náš starý byt predáme, budeme potrebovať ešte viac ako milión korún, aby sme si mohli dovoliť nový. Preto sme sa ho rozhodli opraviť. Za asi 400-tisíc korún vyzerá úplne ako nový," vraví 45-ročná Jana z Bratislavy.
Výhodou rekonštrukcie namiesto kúpy nového bytu sú aj nízke úroky na úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Kto chce zatepľovať byt alebo dom, môže dostať úver len s jednopercentným úrokom. Kto si chce kúpiť nový byt alebo postaviť dom či byt v dome, bude platiť minimálne dvoj- alebo tropercentné úroky. Pri úvere vo výške jeden milión korún na 20 rokov pri jednopercentnom úroku celkovo za úver zaplatíme o 230-tisíc korún menej, ako keď si zoberieme úver s tropercentným úrokom.

01 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA navrhujú voľný obchod s Irakom 02 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké výdavky na dôchodky v EÚ 03 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obete Bushej daňovej reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:47