StoryEditor

Začína leto, zarobí aj juh Slovenska

21.04.2006, 00:00
Na Slovensku sú medzi regiónmi rozdiely aj v turistickom ruchu. Južné Slovensko je atraktívnejšie pre turistov počas letnej sezóny, no sever má čo ponúknuť po celý rok.

Na Slovensku sú medzi regiónmi rozdiely aj v turistickom ruchu. Sever Slovenska láka turistov viac ako juh. Vysoké a Nízke Tatry, aquaparky, jaskyne, či lyžovačka je to, čo na juhu chýba. Južné Slovensko je atraktívnejšie pre turistov počas letnej sezóny, no sever má čo ponúknuť po celý rok.

Prevažuje tradícia
"V zime turisti hľadajú lyžovačku," informoval Tomáš Hasala, konateľ cestovnej agentúry Limba. Pre ľudí stále ostáva najatraktívnejšie severné Slovensko, najmä Tatry. Severné Slovensko, najmä Liptov, ponúka rozličné formy oddychu aj v lete - návštevy aquaparkov, termálnych kúpalísk či jaskýň.
"Južné Slovensko je pre turistov obmedzené len na letnú sezónu," myslí si Hasala. Ľudí lákajú na juh Slovenska termálne kúpaliská a jaskyne, ktoré sú otvorené počas letnej sezóny. Slovenský kras, Muránska planina či Slovenský raj sú lákadlom pre ľudí, ktorí radi oddychujú aktívne.

Rafting na dunajskej vode
Jednou z atrakcií južného Slovenska je aj možnosť raftingu, v areáli vodných športov v Čunove pri Bratislave. Sezóna sa pre záplavy začala o tri týždne neskôr. To, koľko ľudí príde, závisí od počasia. Nielen Slováci, ale aj zahraniční turisti majú záujem o rafting a iné športové aktivity.
"Zaznamenali sme nárast zahraničných turistov, najmä Angličanov," vysvetľuje Andrej Más, majiteľ firmy Actionland, ktorá organizuje rafting a iné outdoorové programy pre jednotlivcov a firmy. Areál vodných športov v Čunove navštívilo v minuloročnej sezóne okolo štyritisíc ľudí rôznej vekovej kategórie.
O rafting nemajú záujem len súkromné osoby, ale najmä firmy, ktoré si objednajú aktivity na celý deň. "Takmer dve tretiny návštevnosti tvoria firemné akcie," odhaduje Más. Rafting nie je lacnou záležitosťou. Jedna hodina na divokej vode stojí 650 korún, vrátane kompletnej výbavy a inštruktora.

Európske Komárno
Ďalšia atrakcia, ktorú môžu ľudia na juhu Slovenska navštíviť, je Nádvorie Európy v Komárne. Na jednom mieste sú postavené charakteristické budovy, ktoré reprezentujú 45 európskych štátov. Komárňanské nádvorie Európy navštívi každý rok čoraz viac nielen slovenských, ale aj zahraničných turistov.
Počas leta je často navštevovaným miestom na južnom Slovensku hrad Krásna Hôrka, kaštieľ Betliar či zrúcaniny hradu Muráň.

01 - Modified: 2003-02-25 09:59:03 - Feat.: 0 - Title: "Zabalené" služby sú populárne 02 - Modified: 2003-02-25 10:00:30 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 25. 2. 2003 03 - Modified: 2003-02-25 10:03:39 - Feat.: 0 - Title: Roland zvýši produkciu kníh 04 - Modified: 2003-02-25 10:05:25 - Feat.: 0 - Title: Ovocia je dosť, lacného i nekvalitného
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:04