StoryEditor

Miliardári na čele s Gatesom sa spojili. Chcú hľadať nové zdroje vzácneho kovu

04.03.2019, 11:21
Autor:
ČTKČTK
Kobalt sa vďaka použitiu v batériách pre elektromobily stal jednou z najžiadanejších komodít na svete.

Skupina miliardárov na čele s Billom Gatesom podporila start-up Kobold Metals, ktorý pracuje na "google mapách pre zemskú kôru" v snahe nájsť nové zdroje kobaltu.

Informovala o tom agentúra Bloomberg. Kobalt sa vďaka použitiu v batériách pre elektromobily stal jednou z najžiadanejších komodít na svete.

​Firma predpokladá, že na Zemi stále môžu existovať významné neobjavené zdroje kobaltu, a hľadá ich pomocou počítačových algoritmov.

Peniaze start-up získal od investičnej firmy Andreessena Horowitza a od fondu Breakthrough Energy Ventures (BEV), ktorý financuje Gates a desiatka ďalších magnátov, napríklad Jeff Bezos, Ray Dali alebo Michael Bloomberg.

Kobold Metals predpokladá, že objaví nové zdroje kovu vďaka databáze geologických dát, ktorú buduje, a vďaka algoritmu, ktorý hľadá signály naznačujúce zvýšenú koncentráciu kobaltu. Firma uvádza, že de facto vytvára google mapy pre zemskú kôru. 

Podľa šéfa firmy Kurta Housa by tento prístup mohol uspieť, pretože ťažobné firmy sa hľadaniu kobaltu tradične nevenujú. S výnimkou jedinej kobaltovej bane na svete je tento kov vedľajším produktom ťažby medi alebo niklu. Pritom dve tretiny svetovej ponuky pochádzajú z Demokratickej republiky Kongo.

Firma už v Severnej Amerike získala niekoľko pozemkov, kde dúfa, že kobalt nájde. Do konca roka by mala mať asi desiatku lokalít. Akú sumu podnik od investorov získal, ale House nepovedal.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:25