TASR/AP
StoryEditor

Nepodmienený príjem: 1 200 eur mesačne za nič? O expertiment je v Nemecku veľký záujem

10.11.2020, 15:51
Autor:
ČTKČTK
Zaujímavosťou experimentu, ktorý už v rôznych podobách vyskúšalo niekoľko štátov, je fakt, že financovaný bude výhradne zo súkromných zdrojov.

Šťastnejšia, slobodnejšia a kreatívnejšia spoločnosť, ktorá sa nebude trápiť strachom o zaistenie živobytia. To je podľa zástancov nepodmieneného príjmu hlavná výhoda navrhovanej revolúcie v sociálnom zabezpečení. Ako by taký život vyzeral, si od jari nadchádzajúceho roka môžu vyskúšať tiež obyvatelia Nemecka, kde je dnes posledná možnosť prihlásiť sa do takejto štúdie. Zaujímavosťou experimentu, ktorý už v rôznych podobách vyskúšalo niekoľko štátov, je fakt, že financovaný bude výhradne zo súkromných zdrojov, nie z verejného rozpočtu.

Vedci pre výskum hľadajú prinajmenšom 122 ľudí, ktorí po tri roky budú dostávať bez akýchkoľvek podmienok 1 200 eur. "Nebudete za to musieť robiť vôbec nič, iba počas troch rokov vyplniť sedem on-line dotazníkov," uvádzajú odborníci. Ľudí, ktorí dotáciu k bezstarostnejšiemu životu budú dostávať, môže byť viac, ak projekt dostane od sponzorov ďalšie financie.

​Štúdia, za ktorou stojí hospodársky inštitút DIW, spolok Mein Grundeinkommen (Môj základný príjem) a akademici z univerzity v Kolíne nad Rýnom a Inštitútu Maxa Plancka, bude počas troch rokov sledovať 1 500 ľudí. Peniaze však bude dostávať len najmenej 122 z nich, zvyšok bude v úlohe kontrolnej skupiny.

Príliš opatrné odhady

Prianím vedcov bolo pre užší výber získať aspoň milión záujemcov, aby výskum zahŕňal čo najpestrejšiu paletu spoločnosti. Pôvodný odhad, že na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné aspoň tri mesiace, sa ukázal ako opatrný. Po otvorení registrácií k 18. augustu stránky projektu zažili kvôli mimoriadnemu záujmu kolaps a cieľ milión uchádzačov bol prekonaný počas troch dní. Len pár hodín pred koncom dnešnej lehoty sa o účasť zaujímali viac ako dva milióny ľudí.

Podobný projekt sa v Nemecku uskutočnil už pred šiestimi rokmi, keď asi 650 náhodne vybraných ľudí dostávalo jeden rok 1 000 eur mesačne. Z výsledku boli odborníci prekvapení.

"Základný príjem totiž zapôsobil úplne inak, než ako si ľudia pri večerných diskusiách s kamarátmi hovorili. Len málo ľudí zmenilo prácu a nikto nezlenivel. Naopak, ľudia rozkvitli, žili zdravšie, mali väčšie sociálne ohľady, robili odvážne rozhodnutia, vzdelávali sa, zakladali firmy - aj tí, ktorí už predtým mali dosť peňazí na spokojný život," uvádza spolok Mein Grundeinkommen.

Tentoraz aj s vedcami

Združenie chce teraz pokus zopakovať, a to nielen vo svojej réžii, ale za dohľadu ďalších vedcov. "Chceme sa uistiť, že sme sa nedostali do žiadneho bublinového efektu. Chceme vedieť, či sa oplatí do tejto idey investovať ďalší čas a energiu," dodáva spolok.

​Profesor Jürgen Schupp z DIW, ktorý sa výskumu zúčastňuje, si od pokusu sľubuje praktické a vedecké overenie téz, ktoré sú už niekoľko desaťročí témami rozpráv vo filozofických salónoch. Doterajšie podobné experimenty zo zahraničia považuje za málo uplatniteľné. "Jedna nedávno zverejnená metaštúdia dokladá, že početné experimenty v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj boli ukončené predčasne, pochádzajú z polovice minulého storočia, alebo nijako nezohľadňujú stupeň globalizácie a digitalizácie," vysvetľuje Schupp.

Jednou z posledných krajín, ktorá nepodmienený príjem vyskúšala, bolo v rokoch 2016 až 2018 Fínsko. Každý mesiac štát vyplácal dvom tisícom náhodne vybraných nezamestnaných 560 eur, k väčšej zamestnanosti to však neviedlo. Výsledky síce považuje Schupp za cenné, ale poznamenáva, že fínsky test sa sústredil iba na ľudí bez práce. Nemecký projekt bude zahŕňať čo najširšiu vzorku celej spoločnosti.

Náhodný výber

Až dnes o polnoci lehota na prihlášky skončí, zúžia v najbližších dvoch mesiacoch vedci záujemcov na skupinu 20-tisíc ľudí. S pomocou údajov zo štatistického úradu bude v ďalších dvoch až troch mesiacoch vybraná konečná vzorka 1 500 ľudí, z ktorých najmenej 122 bude náhodne určených pre vyplácanie základného príjmu. S výplatou peňazí sa počíta na jar nadchádzajúceho roka.

​Projekt okrem účastníkov hľadá aj sponzorov, ktorých zatiaľ zohnal 150-tisíc. Súkromné ​​financovanie je podľa vedcov zárukou nezávislosti výskumu, ktorému navyše nebude z politických dôvodov hroziť predčasné ukončenie, ako sa tomu stalo napríklad v Kanade.

Aj keď bude nemecká štúdia vyhodnotená ako úspešná, nemožno v Nemecku prestavbu sociálneho systému v dohľadnej dobe očakávať. Myšlienka nepodmieneného príjmu má totiž medzi politikmi len malú podporu. Proti sa vyslovil aj minister financií Olaf Scholz, ktorý budúci rok ako kandidát na kancelára povedie sociálnu demokraciu SPD do volieb. Výhrady majú tiež ekonómovia, ktorí v takomto prípade poukazujú na nutnosť výrazného zvýšenia daní.

Čo je nepodmienený príjem
Garantovaný univerzálny príjem zjednodušene znamená, že každý občan danej krajiny má nárok na určitý finančný obnos, ktorý mu štát pravidelne vypláca. Tieto peniaze dostane bez ohľadu na to, či má príjem z práce alebo nie.

01 - Modified: 2016-02-10 21:55:39 - Feat.: 0 - Title: Základný príjem otvára ďalšie otázky 02 - Modified: 2018-04-23 17:17:38 - Feat.: 0 - Title: Fínsky experiment s príjmom pre všetkých končí. Stopnú ho po dvoch rokoch 03 - Modified: 2019-02-11 14:05:33 - Feat.: 0 - Title: Newsblog: Maďarský plán na záchranu krajiny: Roďte deti a dostanete milióny forintov 04 - Modified: 2020-11-10 14:47:44 - Feat.: 0 - Title: Revolučná myšlienka, ktorú už testujú Fíni. Sulík chce na Slovensku presadiť základný príjem 05 - Modified: 2020-04-08 20:22:15 - Feat.: 0 - Title: Španielsko chce pre epidémiu zaviesť základný príjem
01 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 02 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:53