Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ako štáty riešia infláciu: Niektoré schválili jednorazové príspevky, ďalšie zastropovali ceny

27.07.2022, 13:01
Autor:
ČTKČTK

Slovenský parlament schválil zvýšenie prídavkov na deti aj odpočitateľné položky z daní pre rodičov a nový príspevok na krúžky detí.

Ceny rastú v celej Európe a výrazným spôsobom ovplyvňujú život spotrebiteľov. Niektoré druhy tovaru svoju cenu znásobili niekoľko krát. Zdražovanie sa prejavilo najmä na cenách potravín, rodiny sa musia uskromniť. Mnohé krajiny, vrátane Slovenska, predstavili opatrenia na pomoc obyvateľom.

Výber plánov na pomoc domácnostiam zasiahnutým rastom cien vo vybraných krajinách Európy:

Slovensko - Slovenská vláda najprv schválila prvú sadu príspevkov zhruba za 22 miliónov eur pre niektoré skupiny obyvateľov ako čiastočnú kompenzáciu vysokej inflácie. V máji slovenský parlament schválil zvýšenie prídavkov na deti aj odpočitateľné položky z daní pre rodičov a nový príspevok na krúžky detí; opatrenia budú stáť viac ako miliardu eur ročne.

Ekonómovia ale aj vládna strana Sloboda a solidarita (Sas) spomínané opatrenia kritizovali, pretože podľa nich znamenajú plošné rozdávanie peňazí rodinám bez ohľadu na ich finančnú situáciu.

Veľká Británia - Británia zavedie mimoriadnu 25-percentnú daň zo ziskov ropných a plynárenských spoločností, získané peniaze vláda poskytne najchudobnejším domácnostiam formou jednorazového príspevku.

image

V Británii kolabuje železničná doprava. Štrajkuje 40-tisíc železničiarov a funguje len pätina siete

Zhruba osem miliónov britských domácností s najnižšími príjmami dostane príspevok 650 libier (772 eur). Domácnosti doteraz mohli žiadať o pôžičku až 200 libier (237 eur) na úhradu faktúr za energie. Pôžičky sa rozhodnutím vlády zmenia na granty, ktoré nebude potrebné splácať. Ich výška stúpne na 400 libier (475 eur).

Na jeseň dostane osem miliónov domácností seniorov príspevok 300 libier (356 eur) na pohonné hmoty. Ľudia s postihnutím budú inkasovať 150 libier (178 eur) ako ďalší príspevok na bývanie. Na pomoc domácnostiam v boji s rastúcimi cenami energií tento rok vláda podľa ministra financií vydá celkovo 37 miliárd libier (44 miliárd eur).

Česká republika - Senát Českej republiky dnes schválil parlamentné znenie zákona o úspornej tarife, ktorý má pomôcť domácnostiam znížiť účty za elektrinu a plyn a ktorý dolná komora prijala 14. júla. Proti pôvodnému vládnemu návrhu poslanci rozšírili možnosť príspevku zo štátneho rozpočtu aj na dodávky tepla do bytov.

image

Medzinárodný menový fond zhoršil predpoklad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok

Pôjde o dotáciu štátu v prospech obchodníkov s plynom a elektrinou, ktorí o túto dotáciu neskôr znížia zákazníkom účet alebo zálohy. Budú to musieť jasne uviesť vo zúčtovaní. Príspevok na elektrinu a plyn dostanú ľudia automaticky.

Podpora sa nemá vzťahovať na víkendové nehnuteľnosti a dobíjanie elektromobilov. Hornú hranicu príspevku štátu pri elektrine a plyne zvýšila Snemovňa rovnako ako v prípade tepla na 1221 eur, zatiaľ čo vláda navrhovala 814 eur. Na úspornú tarifu by vláda mala vyčleniť 1,2 miliardy eur. Podrobnosti vláda stanoví pravdepodobne na prelome júla a augusta.

- Zmierniť dopady zdražovania na rodiny chce kabinet tiež jednorazovým príspevkom 203 eur na dieťa do 18 rokov veku, ktorý od augusta dostanú rodiny ktorých vlaňajšie príjmy neprevýšili 40-tisíc eur hrubého.

image

Samosprávy nemajú informácie k dofinancovaniu zvýšených nákladov na stavby

Nárok na 203 eur od štátu bude mať podľa zákona dieťa s trvalým pobytom a bydliskom v Česku. Rodičia musia s dieťaťom žiť a hradiť náklady. Príspevok pripadne tiež cudzincom, ktorí v Českej republike dlhodobo žijú a pracujú. Čerpať ho môžu pestovatelia, manželia či partneri rodičov i vdovci a vdovy po rodičoch.

Francúzsko - Zamestnanci majú dostať nezdanenú prémiu na podporu kúpnej sily až 600 eur. Viac peňazí sľúbil prezident Emmanuel Macron aj samostatne zárobkovo činným. Zhruba 20 miliárd eur už vláda dala do zastropovania cien elektriny a plynu. Ďalšie investície majú plynúť do zdravotníctva a školstva. Riadny minimálny dôchodok má v budúcnosti predstavovať 1100 eur, zvýšená má byť aj podpora rodičov samoživiteľov.

Chorvátsko - Vláda pripravila balík opatrení v hodnote 4,8 miliardy kun (631 miliónov eur), ktorý má kompenzovať negatívne dopady rastúcich cien energií na domácnosti i podniky. Vládne opatrenia zahŕňajú okrem iného trvalé zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pri plyne a tepelnej energii na 13 z 25 percent. Pri plyne navyše sadzba dočasne klesla až na päť percent, a to v období od začiatku tohto apríla do konca marca budúceho roka.

image

ECB: záporné úroky v eurozóne končia

Vláda sa rozhodla tiež znížiť sadzbu DPH na základné potraviny, ako sú čerstvé mäso, ryby, vajcia, ovocie a zelenina, a to z 13 na päť percent. Pri časti hygienického tovaru potom DPH klesla na 13 z 25 percent.

Maďarsko - Maďarská vláda s ohľadom na rastúcu infláciu minulý mesiac predĺžila do 1. októbra platnosť stropu na niektoré základné ceny potravín. Cena elektriny a zemného plynu, ktorú platia spotrebitelia, je v Maďarsku pevná a stanovená legislatívou. Obyvatelia Maďarska sú teda chránení pred rastom cien na trhoch.

image

Lacné energie v Maďarsku končia. Orbán narazil, ako v minulosti Mečiar na Slovensku

Tento mesiac potom Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze, ktorého súčasťou je zákaz vývozu zdrojov energie. Zrušilo tiež mnoho rokov platný cenový strop pri energiách pre domácnosti s nadpriemernou spotrebou a plánuje zvýšiť domácu ťažbu zemného plynu.

Nemecko - Nemecká vládna koalícia sociálnych demokratov (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP) schválila pomoc pre potrebných, rodiny, nízkopríjmových občanov a dochádzajúca za viac ako 30 miliárd eur.

image

Dodávky ruského plynu do EÚ dnes klesnú na 20 percent. Gazprom to odôvodňuje technickými problémami

Vláda znížila tiež cenu mesačných lístkov, občania dostanú jednorazové daňové zvýhodnenie 300 eur, rodiny s deťmi jednorazový bonus 100 eur a príjemcovia sociálnych dávok jednorazovú sumu 200 eur.

Poľsko - Poľská vláda plánuje odložiť liberalizáciu cien plynu pre domácnosti do konca roka 2027. Poľsko tiež znížilo sadzbu DPH pri základných potravinách na nulu zo štandardných piatich percent a domácnostiam, ktoré na vykurovanie používajú uhlie, vyplatí jednorazový príspevok 3000 zlotých (628 eur).

Rakúsko - Rakúsko už v januári predstavilo súbor opatrení, ktoré majú pomôcť domácnostiam čeliť rastúcim nákladom na energie. Celková hodnota týchto opatrení predstavuje zhruba 1,7 miliardy eur. Takmer všetky domácnosti v Rakúsku v rámci týchto plánov dostanú jednorazový príspevok 150 eur.

01 - Modified: 2022-07-27 10:40:50 - Feat.: 1 - Title: Tauris tento rok najviac ovplyvňuje zdražovanie a dostupnosť surovín 02 - Modified: 2022-07-27 09:34:26 - Feat.: 1 - Title: V Británii kolabuje železničná doprava. Štrajkuje 40-tisíc železničiarov a funguje len pätina siete 03 - Modified: 2022-07-30 09:21:26 - Feat.: 1 - Title: Drahý benzín? V skutočnosti je to inak. Za dekádu dokonca reálne zlacnel 04 - Modified: 2022-07-26 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri prepade trhu si udržte chladnú hlavu. Ak prečkáte ťažké obdobie, môžete skutočne zarobiť 05 - Modified: 2022-07-26 15:07:46 - Feat.: 1 - Title: Čo prinesie zasadnutie Fedu? 06 - Modified: 2022-07-26 14:20:29 - Feat.: 1 - Title: Čaputová: Záujem o potravinovú pomoc rastie, nenahradí však adresnú pomoc štátu
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:34