Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Remeselné a priemyselné výrobky si zachovajú svoj pôvod. Európska únia chce chrániť ich tradíciu

04.05.2023, 13:47
Autor:
TASRTASR

Tradičné remeselné a priemyselné výrobky z Európskej únie budú postavené na rovnakú úroveň s chránenými zemepisnými označeniami, ktoré už v poľnohospodárskej oblasti existujú.

Európska komisia vo štvrtok privítala dočasnú politickú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou Európskej únie o novom nariadení na ochranu duševného vlastníctva remeselných a priemyselných výrobkov, ktoré sa spoliehajú na originalitu a autentickosť tradičných zručností z ich regiónov.

Nový právny rámec má pokrývať produkty ako sklo, textil, porcelán, príbory, keramiku, kukučkové hodiny, hudobné nástroje a nábytok. Príkladmi výrobkov, ktoré budú môcť využívať výhody tohto nového systému ochrany zemepisných označení, sú muránske sklo, donegalský tvíd, porcelán z Limoges, príbory Solingen, kuchynské príbory z Albacete, boleslawiecka keramika a podobne.

Ochrana pôvodu výrobkov

Tieto výrobky sa tešia dobrej reputácii v Únii a niekedy aj vo svete, výrobcom však doteraz chýbal systém Únie, ktorý by uznával a chránil spojenie pôvodu výrobkov s ich povesťou a ich kvalitou.

Nové nariadenie umožní výrobcom z Únie chrániť remeselné a priemyselné výrobky a ich tradičné know-how v Európe aj mimo nej, a to aj online. Spotrebiteľom sa uľahčí rozpoznanie kvality takýchto výrobkov a pomôže to podporiť, pritiahnuť a udržať zručnosti a pracovné miesta v regiónoch Európy, čím prispeje k ich hospodárskemu rozvoju.

Tradičné remeselné a priemyselné výrobky budú postavené na rovnakú úroveň s chránenými zemepisnými označeniami, ktoré už v poľnohospodárskej oblasti existujú.

image

Únia chystá kroky proti krajinám umožňujúcim Rusku obchádzať sankcie, obmedzí obchodné kanály Moskvy

Nariadenie Európskej únie o zemepisných označeniach remeselných a priemyselných výrobkov chce zaviesť ich celoeurópsku ochranu s cieľom pomôcť výrobcom chrániť a presadzovať práva duševného vlastníctva ich výrobkov v celej Únii. Uľahčí online ochranu remeselných a priemyselných zemepisných označení, ako aj opatrenia proti falošným výrobkom vrátane výrobkov predávaných online.

Umožní jednoduchú a lacnejšiu registráciu zemepisných označení pre remeselné a priemyselné výrobky zavedením dvojúrovňového procesu podávania žiadostí - registrácia sa uľahčí najmä pre malé a stredné podniky. Ak výrobcovia podajú svoje žiadosti o zemepisné označenie určeným orgánom členských štátov, tie potom predložia úspešné žiadosti na ďalšie hodnotenie a schválenie Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo.

Zemepisné označenia

Nariadenie umožní plnú kompatibilitu s medzinárodnou ochranou zemepisných označení. Výrobcom registrovaných remeselných a priemyselných zemepisných označení umožní chrániť svoje výrobky vo všetkých krajinách, ktoré sú signatármi Ženevského aktu o označovaní pôvodu a zemepisných označeniach v rámci Svetovej organizácie duševného vlastníctva.

Zároveň bude možné chrániť zodpovedajúce zemepisné označenia z tretích krajín v rámci Európskej únie.

image

Oslavujeme Deň Európy

Zámerom nariadenia je aj podpora a rozvoj vidieckych a iných regiónov Európy poskytovaním stimulov pre výrobcov, aby investovali do nových autentických produktov a vyplnili medzery na trhu. Nariadenie pomôže zachovať jedinečné zručnosti, ktoré by inak mohli zaniknúť, najmä vo vidieckych a menej rozvinutých regiónoch Európy.

Predbežnú politickú dohodu medzi vyjednávačmi inštitúcií Únie ešte musia formálne schváliť poslanci Európskeho parlamentu a ministri členských krajín.

01 - Modified: 2023-05-04 11:20:30 - Feat.: 1 - Title: Únia chystá kroky proti krajinám umožňujúcim Rusku obchádzať sankcie, obmedzí obchodné kanály Moskvy 02 - Modified: 2023-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oslavujeme Deň Európy 03 - Modified: 2023-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa Deň Európy 04 - Modified: 2023-05-03 17:16:04 - Feat.: 1 - Title: Európska únia pracuje na sprísnení používania ekologicky zameraných reklamných sloganov
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-26 07:40:44 - Feat.: - Title: Ceny priemyselných výrobcov v marci medziročne klesli o 15 percent, sú za tým lacnejšie energie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:24