Stavenisko budovy Elbtower v v nemeckom Hamburgu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výstavba mrakodrapu sa v polovici náhle zastavila. Nad stavebným sektorom v Európe sa sťahujú mraky

04.11.2023, 23:17
Autor:
TASRTASR

Prerušenie stavebných prác vyvoláva otázky o budúcnosti budovy s odhadovanou hodnotou 1,3 miliardy eur. Je tiež ďalším indikátorom ťažkostí, s ktorými zápasí sektor nehnuteľností v najväčšej európskej ekonomike.

Výstavba jednej z najvyšších budov v Nemecku, 64-poschodového mrakodrapu Elbtower v Hamburgu, sa náhle zastavila v polovici po tom, ako developer prestal platiť svojmu staviteľovi. To je ďalšie zlovestné znamenie pre problémový sektor nehnuteľností v krajine. Informujú o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Prerušenie stavebných prác vyvoláva otázky o budúcnosti budovy s odhadovanou hodnotou 1,3 miliardy eur. Je tiež ďalším indikátorom ťažkostí, s ktorými zápasí sektor nehnuteľností v najväčšej európskej ekonomike.

image

Na Slovensku sú niektoré byty drahšie ako v Barcelone, no lacnejšie ako v Prahe (+ grafy)

Toto odvetvie bolo celé roky pilierom nemeckého hospodárstva, predstavovalo zhruba pätinu produkcie a jedno z 10 pracovných miest. Vďaka nízkym úrokovým sadzbám bolo považované za stabilné a bezpečné.

Prudký nárast úrokových sadzieb a nákladov v stavebníctve však ukončil tento trend a priviedol developerov na pokraj platobnej neschopnosti, keďže bankové financovanie vysychá, obchody zamŕzajú a ceny klesajú.

Napätie na trhu s bývaním

Tieto problémy sa netýkajú len veľkých developerov, ale aj jednotlivcov, ktorí si chceli kúpiť byt či postaviť dom. Milena a Manuel Davidovci z Düsseldorfu sa plánovali toto leto presťahovať do nového domu zo stiesneného bytu, kde sa delia o spálňu so svojimi dvoma deťmi.

Počas 16 mesiacov čakania na povolenie sa však sadzby z hypoték strojnásobili a ich stavebné náklady vzrástli o 85-tisíc eur. Ich sen postaviť si vlastný dom sa tak zrútil a odhalil najhoršiu stavebnú krízu v Európe za celé desaťročia.

Podobné problémy sa odohrávajú na veľkej časti kontinentu. Náklady na výstavbu stúpajú a zároveň pomalá byrokracia a čoraz prísnejšie predpisy o energetickej efektívnosti prispievajú k protivetrom v tomto odvetví.

image

Niekoľkonásobný developer roka pre HN: Stavať lacnejšie, rýchlejšie, no kvalitne (rozhovor)

Napätie na trhu s bývaním v dôsledku toho stúpa a môže vyvolať aj politické napätie, keďže vlády neplnia sľuby voličom. Najviac zasiahnuté krajiny patria medzi najbohatšie.

Švédsko má v ústave zakotvený prísľub poskytovať dostupné bývanie, ale ponuka nájomných bytov už desaťročia nedrží krok s dopytom, čo zvyšuje ceny domov a núti ľudí bývať v podnájmoch za trhové ceny.

Prehlbujú sa sociálne rozdiely

V Nemecku bolo dostupné bývanie jedným z kľúčových záväzkov vládnucej koalície kancelára Olafa Scholza pri nástupe k moci v roku 2021.

Problémy s bývaním prehlbujú sociálne rozdiely, keďže nútia ľudí dávať viac zo svojich príjmov za ubytovanie. Postoje k migrantom by sa tiež mohli zhoršovať, keďže sú čoraz viac vnímaní ako rivali o obmedzený životný priestor.

Nie všade sú trendy také hrozné. V Portugalsku a Španielsku je počet začatých stavieb výrazne nad úrovňou z roku 2015, keď v dôsledku dlhovej krízy takmer úplne zamrzla výstavba na týchto trhoch.

image

Megaprojekt rezidenčnej štvrte v Trnave po dvoch desaťročiach naberá reálne kontúry (+ galéria)

Stále však pretrváva vážny nedostatok rezidenčných nehnuteľností, čo ukazuje, aké ťažké je problém vyriešiť. Aj iniciatívy na prilákanie investorov, ako portugalský zlatý vízový program, spôsobili prudký nárast cien domov.

Vo východnom Nemecku, kde má najsilnejšiu podporu krajne pravicová AfD, je strach z bývania obzvlášť akútny.

Politici opatrne zvažujú ako ďalej. Cieľom portugalskej vlády je zvýšiť množstvo nehnuteľností dostupných na bývanie a zjednodušiť postupy udeľovania povolení. Nemecko sa zaviazalo zjednodušiť pravidlá výstavby a zvýšiť verejné investície, ale neočakáva sa, že by tieto vlažné opatrenia priniesli veľkú úľavu.

01 - Modified: 2023-10-31 09:20:47 - Feat.: 1 - Title: Historický objekt na strednom Slovensku dal majiteľ do predaja. Cena je 1,5 milióna 02 - Modified: 2023-11-02 14:30:21 - Feat.: 0 - Title: Matej Hrubý z Peikko Slovakia: Flexibilné budovy zbúrajú stereotypy o prefabrikácii 03 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trendy sa menia: Stále viac firiem kupuje kancelárske priestory. Dôvodom sú úspory aj lepšia klientela 04 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: 1 - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 05 - Modified: 2023-10-30 23:14:28 - Feat.: 0 - Title: Do čoho investovať v roku 2024? Experti uvádzajú najmä tieto štyri možnosti
01 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 04 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:35